Homer a Langley

Homer a Langley https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44592/bmid_homer-a-langley-Ff9-44592.jpg 4 74 15

Dva bratři, dva podivíni: Homer a Langley… Slepý a ve stáří téměř hluchý Homer sepisuje příběh jejich společného života jako svého druhu závěť, jako pokus zachovat pro budoucnost zprávu o posledních potomcích dříve bohaté a vážené rodiny. Oba žijí po smrti rodičů v kdysi přepychovém sídle na Páté avenue, které se zvolna mění ve skladiště a životu nebezpečný labyrint. Před světem se spíše uzavírají a vyhýbají se mu, a přesto jejich chátrajícím domem postupně prochází téměř celé dvacáté století. První světová válka vstupuje na scénu s Langleyho zraněním, prohibice přichází v osobě gangstera Vincenta. Světová krize se odráží v tanečních čajích, které bratři pořádají, aby si přivydělali. Čteme o jazzu a druhé světové válce, v níž padne kuchařčin vnuk. Násilí, páchané gerilami v Jižní Americe, zasáhne oba bratry v podobě zprávy o brutálním zavraždění jejich dávné společné platonické lásky. Z obou se stávají jakési „celebrity naruby“, proslulé svými letitými boji s různými úřady a dodavateli. Okna domu s věčně temnými okenicemi vyvolávají nenávist okolí a bratři uvíznou v pasti, kterou na sebe sami nastražili. Politika se do domu přímo valí v podobě stohů a stohů novin – letitou ctižádostí Langleyho je totiž sestavit „univerzální noviny“, jediné vydání, které by platilo v libovolný den libovolného roku, najít takový soubor lidských činů a událostí, které by byly neměnné a trvalé. Dosud poslední román jednoho z nejvýznamnějších amerických spisovatelů E. L. Doctorowa je překvapivě napsán v ich-formě a svou atmosférou připomene legendární autorovo dílo Ragtime.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Homer & Langley , 2009


více info...

Přidat komentář

bob0985
22.01.2024 5 z 5

Doctorow vždy s lehkostí umí provést dějinným obdobím, a ač ta procházka má melancholický nádech, vždy je to pohlazení.

soupik2012
23.10.2022 4 z 5

I když jsem této knize nedala plný počet bodů, protože v ní najdeme několik hluchých míst, jsem moc ráda, že jsem se do jejího poslechu pustila. Příběh je to totiž zcela originální a naprosto bizarní. Vypravěčem je nevidomý Homer, který ke svému zdravotnímu handicapu přišel již ve svém útlém věku. Příběh tak vypráví ze svého omezeného pohledu na svět. Se svým podivínským bratrem, obývají vilku po rodičích. Ani jeden z bratrů nepracuje a tak svůj život prožívají opravdu prapodivným způsobem. Audiokniha je načtena velice dobře a tohoto úkolu se zhostil pan Tomáš Juřička.


hanzmb
04.08.2022 5 z 5

V roce 1982 jsem vystál čtvrteční frontu na Ragtime. To byla v té době neskutečná bomba v knižní nabídce. S každou další knihou mě autor překvapuje obrovskou pestrostí a šíří záběru. Ať to je gangsterka, kovbojka či historický válečný román. Stejně to dopadlo i po přečtení této knihy. Více méně komorní příběh s minimem postav mě držel celý den v napětí, než jsem ho na 1 záběr dočetl. Autor dokázal perfektně přepracovat do literární podoby základní příběh skutečných postav.

netopýr088
19.03.2020 5 z 5

čítal som to dávno, ale doteraz si pamätám atmosféru tej knihy, a pre mňa to bola jedna z najkrajších kníh autora, čo sa týka témy a spracovania, radím ju na druhé miesto za Svetovou výstavou.

petrarka72
13.05.2019 5 z 5

Silné, drásavé a velmi, velmi dramatické. Slepý vypravěč a jeho bratr, dějiny dvacátého století od počátku po šedesátá léta, vnitřní svět člověka slepého a postupně hluchnoucího a svět skutečný, který mu stále zužuje prostor k životu, až se dostaví izolace, zával, rozklad... Doctorow je vynikající vypravěč - navíc má čtenář pocit, že za každou větou se skrývá více, než je na první pohled patrné. A při vší plastičnosti až naturalistické dokáže být soucitný.

jiri77
04.10.2018 5 z 5

Dům jehož zdmi projde dvacáté století ,z ''pohledu'' slepého člověka ,který žije se svým bratrem a prožívají spolu různé úsměvné i neveselé příhody a touhy. Kniha mě velmi bavila a mohu ji jen doporučit.

barbarera
01.09.2017 5 z 5

Zajímavé čtení, z pohledu slepého vypravěče něco docela mimořádného...

kirkous
14.07.2016 2 z 5

Pohled do amerických dějin 20. století, navíc umístěný do New Yorku, není nezajímavý, ale na druhou stranu mne moc nenadchl. Z tohoto úhlu pohledu jsem knihu srovnával s Rutherfudovým New Yorkem, barvitějším, byť asi kýčovitějším. I když učinit vypravěčem slepého a posléze skoro hluchého muzikanta mi nepřipadne kdo ví jaká umělecká finesa.

Skjaninka
09.12.2013 4 z 5

Kniha prekvapila. Zaujímavo podaný príbeh dvoch bratov, ovplyvnený dejinami, ktoré sa odohrávajú na pozadí ich života. Doctorow štýl sa mi páčil. Jednoducho a neukecane, bez akýchkoľvek zbytočností, o čom svedčí aj nízky počet strán. A aj napriek tomu si myslím, že prostredníctvom Homera a Langleyho povedal všetko čo bolo treba. 4/5

lucy.sankova
15.10.2013 4 z 5

U těchto knih od Odeonu nejvíc miluju ty doslovy! :)

džej
30.06.2013 3 z 5

Homerův mužský pohled na svět, přestože trochu jiný kvůli stylu života, který vede se svým bratrem. Dům jejich zámožné rodiny se zvolna stává jakýmsi doupětem a testovacím místem přežití. Zajímavé postřehy o životě, o ženách i o lidské nahraditelnosti...

učtese
17.03.2013 4 z 5

Nemám pocit, že by šlo o historii Ameriky, kniha je o dvou bratrech a jejich životě. Bratři se nenarodí chudí a do práce kvůli obživě nemusejí, přesto zemřou jako nějací bezdomovci, zavaleni harampádím v rozpadajícím se domě. Bratři (a myslím hlavně Langley) se nedokáží začlenit do společnosti. Langley kvůli svým názorům a Homer částečně kvůli slepotě(a později i hluchotě) a částečně kvůli podpoře bratra.Tu historii, která "prochází" jejich domem, vnímám jako ukázku toho, že by nebyli schopni žít v žádné době, snad jen v rozkvětu hippies, jenže to už jsou oba staří (a ve skutečnosti již mrtví). S hippies je pojil ten boj proti společnosti. Jenže bratři bojovali tím, že se před společností "zabarikádovali" ve svém domě a uzavřeli sami do sebe.

neta
17.03.2013 4 z 5

Chvílemi úsměvné, chvílemi velmi smutné. Překvapením bylo, že je příběh postaven na skutečné události (viz doslov). Dějiny tam opravdu jsou, ale prožíváme je skrz postavy obou bratrů.

Bolkonská
30.07.2012 4 z 5

Sladké? Kde? A možná jsou tam ty americké dějiny zobrazeny ne úplně přímočarým způsobem?
Připomeňme, že Homer, na začátku postupně ztrácející zrak, později přichází i o sluch, což ho uzavře do izolace, kde všechno, čím může žít, je pouze jeho minulost, a všechno, co vidí, jsou jen jeho vlastní přeludy, a bez cizí pomoci umírá. A tak dál, a tak dál.
Neříkám, že tohle je metafora amerických dějin.
Ale určitě tvrdím, že ta kniha má mnoho vrstev a tajemství, a je rozhodně něco víc než jen "sladká" či "pohádkově laděná"...

yamk
07.11.2011 3 z 5

Rozprávkovo ladená história Ameriky v priebehu životov dvoch čudáckych bratov. Na súčasnú literatúru príliš sladké, uhladené a nekonfliktné. Ale predsa také dejiny USA neboli, či?

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

E. L. Doctorow
americká, 1931 - 2015
2005  84%Ragtime
1987  84%Vítejte do Zlých časů
2010  80%Homer a Langley
2007  82%Pochod k moři
1999  82%Světová výstava

Kniha Homer a Langley je v

Přečtených96x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce81x
Chystám se číst31x
Chci si koupit5x