Newyorské noci

Newyorské noci https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21690/newyorske-noci-21690.jpg 4 24 8

Virex série

1. díl >

1. kniha série Virex. Rok 2040. New York je přeplněný ztracenci. Uprchlíci z východního pobřeží zamořeného radioaktivitou chodí jako osamocené zbytky degenerující společnosti po ulicích a jsou ochotni své poslední dolary utratit za úchvatnou hodinku strávenou v novém ráji virtuální reality. Ve společnosti, kde všichni před něčím prchají, je hledání pohřešovaných osob výhodné podnikání. Když nic jiného, dokáže Hala Hallidaye zaměstnat natolik, aby nemusel myslet na svou minulost. Ale minulosti nelze tak snadno uniknout… Newyorské noci je svižná vědeckofantastická detektivka, která přesto vybízí k zamyšlení. Je o tom, čím v budoucnosti nabízející ohromné možnosti může člověk zaplatit za to, že se izoluje a uniká před skutečností. Přeložil Pavel Toman.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

New York Nights , 2000


více info...

Přidat komentář

SONP
26.08.2023 3 z 5

Napodruhé to nebyla taková pecka, jako když jsem tuhle noirovku četl někdy v roce 2006 - tedy ještě dávno před AI, před sociálními sítěmi a před dnešní progresivní společností. Tenkrát se mi to líbilo moc, ale po letech tenhle alternativní New York notně zastaral a rozhodně nezáří do dáli. Kromě toho, jak se reálně blížím padesátce, už mě tak nešokuje obnošený šedesátiletý Hallidayův šéf s rokem narození blízkým tomu mému.
Ale četlo se to pořád dobře a uvidíme, zda ta naše reálná AI, který už je možná za dveřmi, bude stejně paranoidní jako ta Brownova. Snad ne.
70%

Aravante
27.07.2022 3 z 5

Pre mňa oddychovka na pár nocí pred spaním. Táto detektívka v budúcnosti má celkom príjemný príbeh s iným nápadom ako mnohé, ktoré som v poslednej dobre čítala, takže super zmena.
Občas sa dej trochu zbytočne seká a spomaľuje. Ak by to bolo na úkor príjemných vsuviek, v ktorých by autor predviedol snahu o aspoň trochu literárny jazyk, tak by mi to nevadilo. Ale o to v tejto knihe skutočne nejde.

Je lepšie písaná ako napr. Artemis od Andy Weir, ale musí vám ísť fakt len o príbeh, nie o lit. zážitok.
Hl. postava mi nejako výrazne nevadila, ale ani nenadchla. Pre mňa je to úplne neutrálna kniha. Neurazí, poteší.

Prečítaná rýchlo, dala mi pár príjemných momentov v inom svete, ale nie je to kniha, ku ktorej sa vrátim. Ďalší diel prečítam, keď budem mať chuť na ľahký oddych.


kamila5406
22.03.2022 2 z 5

Musím se prokousávat, čekala jsem lepší detektivku

Drowned
24.10.2019 5 z 5

Asi budu za blázna, ale mě se kniha líbila bez výhrad od začátku do konce. Letos čtu jen samé sci-fi a tohle namíchání s detektivkou je pro mě skvělé osvěžení. Nechybělo mi napětí, nečekané zvraty, trocha hraní si s emocemi čtenáře a to vše okořeněné virtuální realitou či počítačovým programem ovládající celý New York budoucnosti. Proč ne? Klidně si dám s chutí další díl.

Metla
06.04.2019 3 z 5

Noir detektivka z nedaleké budoucnosti - zní to atraktivně, ale...
Atmosféra zimního chátrajícího New Yorku obleženého uprchlíky není špatná, nicméně výjimečně hustá taky ne. S postavami se autor pokouší po psychické stránce hlouběji pracovat, jen se mu to příliš nedaří a místy jde o snahu až křečovitou (halucinace s mrtvou sestrou apod.). Hlavní hrdinové mají působit lidsky, žádní supermani, ovšem z mého hlediska už je ta křehkost charakterů za hranou. Bývalý policisté, soukromí detektivové, zkrátka lidé dlouhodobě pracující v rizikové profesi by neměli být při konfrontaci s útočníkem stále vyděšení, panikařící, na útěku. Několik let jsem vykonávala noční práci v docela nebezpečných podmínkách a nasbírala při těch příležitostech mnoho nepříjemných, leč užitečných zkušeností, nejspíš proto mě Hallidayovo neprofesionální chování a jednání v krizových situacích iritovalo. Neschopnost ovládnout strach a šok odložit na později, no budiž, vrcholem nevěrohodnosti však pro mě bylo, když Hal při jednání s únoscem opakovaně netrpělivým pohledem kontroloval prostory, odkud měl přijít překvapivý policejní útok. Snad ani dítě by nebylo natolik hloupé, proč autor chtěl mít tak přibržděného hlavního hrdinu?
Zápletka románu je recyklátem x-krát čteného i viděného ve filmech, logika občas zakolísala. Autorův styl psaní je rozvláčný (zvláště v první polovině), nezajímavý, dialogy jsou fádní, chybí jim jiskra. Nečetla jsem dychtivě, nemusela jsem se ani kdovíjak nutit... bylo to jako jíst oschlý rohlík, zasytilo, ovšem gurmánský zážitek vypadá jinak.

Na závěr si vypomůžu odstavcem z medailonku Martina Šusta:
"Eric Brown sice nepatří mezi autory hýřící originalitou či osobitým stylem, nelze ho však označit ani za běžného řemeslníka, pravda leží někde uprostřed a my se můžeme těšit z jeho příběhů, které lze bez vážných výhrad označit za kvalitní fantastiku."
S první částí souvětí jednoznačně souhlasím, první díl série "Virex" skutečně nenabídl ani špetku čehosi nového, neotřelého, nápaditého. Erica Browna bych označila za běžného řemeslníka, na jeho další příběhy se kdovíjak netěším a jestli píše kvalitní fantastiku, to z "Newyorských nocí" nepoznám, ty jsou přinejlepším lehounce nadprůměrné.
P.S.: Překlad byl místy trochu neobratný a korektury mohly být pečlivější. Chválím stylovou a ke knize perfektně pasující obálku Jana Doležálka.

WugWugs
10.01.2018 3 z 5

2040 - New York - noir - scifi - krimi - VR - zámena identity - lesby - umelá inteligencia - katastrofa - cyberpunk light - traumatizovaný detektív

Oddychová technologická krimi z New Yorku roku 2040. Úvod prvej časti trilógie Virex pekne načrtáva mierne katastrofický stav neveľmi vzdialenej budúcnosti. Vzájomné prepojenie postáv s detektívnym príbehom a technológiami je dôveryhodné a navnadí. V druhej polovici sa však stáva len ďalšou variáciou na tému zločinného využiatia virtuálnej reality, zámeny identity a umelej inteligencie. Svedčí o tom napríklad aj to, že Virex, ako istá organizácia je spomenutá len okrajovo a zatiaľ nemá s príbehom nič spoločné. Celkovo Newyorské noci neurazia toho, kto hľadá skôr oddych na jedno popoludnie, hádam pokračovania viac využijú celkový obraz spoločnosti sveta Virexu. Ako kvalitnejšiu a drsnejšiu alternatívu odporúčam sériu Takeshi Kovacs od Richarda Morgana, alebo Effingerovu sériu Maríd Audran.

trudoš
08.05.2016 3 z 5

Teroristé ničící jaderné elektrárny, miliony uprchlíků přicházejících ze zamořených oblastí, a zima, ve které by i lední medvěd vzal zavděk přímotopem. To je Amerika roku 2040, výkvět civilizace. Není proto divu, že lidé hledají únik ve virtuální realitě, za něž jsou ochotni dát i ten poslední dolar. Nebo něčí život. Právě tady přicházejí ke slovu Hal Halliday a Barney Kluger, dvojice soukromých vyšetřovatelů specializujících se na pohřešované osoby. A že jich je.
Newyorské noci jsou povedenou kombinací tradic klasické drsné školy a atmosférického sci-fi noiru. Drobná slabina spočívá v přehnané rozvláčnosti děje - tam kde si ostřílení autoři detektivek vystačí s dvěma stovkami stran, tam Eric Brown cpe stran tři sta. A bohužel je to znát. Místo toho, aby se zápletka hezky plynule odvíjela, je přerušována nepodstatnými popisy, které zbytečně zpomalují už tak nepříliš originální příběh. To je však poměrně přijatelná daň za jinak řemeslně dobře zvládnutý rozjezd volné románové trilogie.

Flexi
09.01.2016 4 z 5

dobrá detektivka amerického stylu, jen s tím rozdílem, že se odehrává v budoucnosti a hrdinové užívají nové technologie, akční, zábavná,

Štítky knihy

New York detektivní a krimi romány sci-fi akční sci-fi

Autorovy další knížky

Eric Brown
anglická, 1960 - 2023
2010  76%Nová dobrodružství Julese Verna I.
2006  76%Newyorské noci
2007  76%Newyorské blues
2007  83%Newyorské sny
2011  70%Nová dobrodružství Julese Verna II.

Kniha Newyorské noci je v

Přečtených27x
Doporučených2x
Knihotéce40x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x