Vír

Vír https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286201/bmid_vir-ymI-286201.jpg 4 11 2

Tento „román pralesa“, jak bývá Vír také nazýván, je vyprávěn ústy hlavního hrdiny, básníka Artura Covy, ale má mnoho autobiografických prvků: autor jako člen vládní komise procestoval předtím málo prozkoumané kraje amazonských pralesů a načerpal tam za svého vzrušujícího pobytu množství barvitých dojmů a zkušeností a odhalil strašné, přímo otrocké podmínky, za nichž pracují dělníci v kaučukových lesích. Kniha má volný rámec milostného příběhu a počíná Covovým útěkem do pamp s milenkou Alicií, která prchá před nebezpečím nežádoucího sňatku. Od těchto počátečních stránek je naplněna popisy tropické přírody, nádherných rozsáhlých pamp a bujného nelítostného pralesa, líčením zápasu člověka s přírodou, seznamuje dále s životem zubožených Indiánů, jejichž jímavé a pověrami opředené legendy tlumočí, a ukazuje hrozné vykořisťování dělníků dobývajících kaučuk, nelidské zacházení a drastické metody, jimiž jsou donucováni k skoro bezplatné práci pro společnosti. Jazyk díla má sám o sobě básnickou podmanivou sílu, zdůrazněnou nezvyklými obrazy, a přispívá k tomu, že románové vylíčení života v pralese vyznívá s velkou přesvědčivostí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La vorágine , 1924


více info...

Přidat komentář

CdC
20.03.2023 5 z 5

"Bloudíme." Toto jediné slovo je tak prosté a běžné, ale je-li vysloveno v pralese, vzbuzuje strach, který se nedá srovnat ani s výkřikem "zachraň se, kdo můžeš" v prohraném boji. Před očima toho, kdo je poslouchá, vystupuje vidina kanibalské propasti, prales sám, otevřený před lidskou duší jako tlama hltající lidi, které jí hlad a malomyslnost vkládají do čelistí."
Četla jsem český překlad z roku 1955. Někdy prezentován jako kniha o šílenství, o tom, jak si nás příroda může podmanit. To je jistě pravda, ale v knize asi nejvíc bil do očí motiv přetvářky, neustálého překrucování a lhaní, touha po bohatství. Mě kniha strhla - stejně jako osud hlavního "hrdinu".

caballero
22.01.2016 5 z 5

Vynikajúce nedocenené dielo plné zložitých postáv a charakterov. Je priam neskutočné, ako táto kniha dokáže vtiahnuť do deja. Škoda že napísal iba jednu knihu ale niet pochýb o tom, že to bol naozaj skvelý spisovateľ ktorý si zaslúži pozornosť a uznanie.