Vinnetou 2

Vinnetou 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13916/bmid_vinnetou-2-k5u-13916.jpg 5 121 14

Vinnetou (trilogie) SNDK série

< 2. díl >

I dobrodružná literatura má své klasiky, vynikající tvůrce, jejichž knihy přežily o desítky let své autory a jsou, mohli bychom říci, základem, k němuž se vracejí nové a nové generace vždy se stejným nadšením, se stejnou láskou. Karel May, tvůrce dvou nezapomenutelných postav z galerie hrdinů dobrodružné literatury, Vinnetoua a Old Shatterhanda, je rozhodně jedním z nich — a rozhodně nikoliv nejmenším. Jeho dílo, čítající v sebraných spisech víc než 80 románů a větších i menších povídek (či cestopisných příběhů, jak často psával May do podtitulu), vznikalo většinou ke konci minulého století, a už tehdy se setkávalo s obrovským ohlasem. Odvěké touze čtenářů po dobrodružství, staré jako lidstvo samo (vždyť i starověk a středověk měl svou dobrodružnou literaturu), se v té době doširoka otvírala nová oblast: divoká pásma amerického kontinentu, kde se srážela vyspělá, silná civilizace bílých dobyvatelů s primitivním živlem přírodně žijících původních obyvatel savan, pamp a prérií. Byla to doba nabitá nelítostným bojem, jako stvořená pro dobrodružství, a Karel May nebyl první, kdo si jí spisovatelsky povšiml. Ale mezi spoustou druhořadých pisálků, kteří bezduše a bezostyšně využívali poptávky, byl jedním z prvních, kdo se snažili najít v dobrodružstvích lovců a Indiánů něco VÍC než jen stále stejný sled loupeží, bitek a vražd. Jako jeden z prvních zahlédl za těmito boji krvavé drama indiánského plemene, jeho ponižování, deptání a postupné vyvražďováni. Svým pohledem, poselstvím hlásajícím nutnost soužití obou plemen, přinesl do dobrodružné literatury tohoto typu nový tón a jím se stal nesporným klasikem „indiánské" literatury. Ideál soužití, vtělený nejvýrazněji do příběhů nerozlučných přátel Old Shatterhanda a Vinnetoua, se ovšem neuskutečnil. Ale dílo, které May vytvořil na jeho podporu, přesněji řečeno nejlepší jeho část, si dál získává mladého čtenáře svým důrazem na mravní velikost hrdinů, kteří neohroženě bojují ve jménu dobra proti násilí, zlu a krvelačnosti.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Winnetou, der rote Gentleman , 1888


více info...

Přidat komentář

Lothar.777
06.02.2024 4 z 5

Klasika, četl jsem kdysi jiné vydání, takže Old Death byl pro mě novinka. Pobavilo.

Kakho-Oto
26.12.2022

(SPOILER) Nyní, na konci roku 2022, jsem si již popáté v životě přečetl novelu Old Death, která tvoří první polovinu druhého dílu Vinnetoua. Velice mě bavil děj v New Orleansu, La Grange (konflikt s Ku-klux-klanem), v Atanasiově opevněném sídle, ale překvapivě méně následující děj, kdy Vinnetou vede Apače v odvetném boji proti proradným Komančům. Tato epizoda končí překvapivě zmasakrováním stovek Komančů a po ní se děj uzavře mezi zlatokopy, kde žije také bratr Old Deatha. Tato závěrečná část románu je poměrně rychle odbita. Myslel jsem si, že dám Old Deathovi čistých pět hvězd, ale nakonec je to 4,5 hvězdičky. Druhou polovinu knihy tvoří přepracovaná verze Old Firehanda, která je doplněna kapitolami, v nichž se objevuje padouch Santer, jenž i tentokrát uniká spravedlivému trestu. Tato verze novely Old Firehand je o něco lepší než novela/román Old Death. Především závěrečné kapitoly Old Firehanda, kde se po likvidaci Parranoha, vraha Ribanny, nečekaně objevuje Santer, vrah Nšoči, jsou skvělé. Celkové hodnocení knihy Vinnetou II mi tak přece jen vychází na zasloužených pět hvězd.


Hakate
23.08.2022 4 z 5

Další Westernovská klasika, jedna z prvním Majovek, které mi přišly pod ruku

Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Musím přiznat, že preferuji spíše zfilmované příběhy o náčelníkovi kmene Apačů. Ale kniha také velice pěkná!

Disease
22.06.2022 4 z 5

O něco lepší než první díl, zejména Old Death.

Pejuška
06.08.2021 5 z 5

Úžasný, nemyslela jsem si, že mě to kdy tolik chytne, ale chytilo. Někdy jsem v těch jménech měla krapet hokej, ale vždy jsem se našla. Spravedlnost vždy zvítězila, a zlo bylo potrestáno. Těším se na třetí díl :)

Peterlbda
30.03.2021 5 z 5

Geniálna kniha

špulo
29.12.2020 5 z 5

Moja tretia mayovka a môj tretí výlet na divoký Západ, kde Indiáni statočne prehrávajú boj s bledými tvárami a kde sú bieli muži schopní dať si prapodivnú prezývku začínajúcu slovíčkom "Old". V detstve ma to triafalo šípom priamo do duše. Vlastne som trafený dodnes ;)))

TERRORDROME
25.04.2020 3 z 5

Bavilo ma to viac než prvý diel, asi preto že to bola väčšia zlátanina, čo v praxi znamená viac rôznych príhod a akcie. Na začiatku Old Shatterhand nevie čo so sebou, chce sa vrátiť do európy, ale nakoniec skončí späť v amerike ako súkromný detektív pátrajúci po psychicky labilnom básnikovi ktorého nejaký podnikavý vyčúranec vláči hore-dole. Úplne absurdná mi prišla scéna v bare, kde len tak z ničoho nič napochodoval Vinnetou aby sa pobil s buranmi a potom zasa odišiel za svojou tajnou misiou. Inak sa táto "pátracia" pasáž postupne mení na one man show starej smrtky Old Deatha, ktorý preberá velenie aj nad samotným Shatterhandom ( ktorý sa viac-menej len všetkému prizerá ) a zaslúžil by si Nobelovu cenu za hustenie kalerábov do každého koho stretnú. Romány o Vinnetouovi sú celkovo zlepence nesúvisiacich príbehov podoprených chatrnými barličkami a to že dva najdôležitejšie charaktery knihy sú v jej prvej polovici takmer zbytočné a podivne trčiace je asi práve tým že sa v ňom pôvodne vôbec nevyskytovali a boli do neho až neskôr umelo zasadené. Každopádne po Komančskom holokauste sa Vincek konečne pridáva k výprave. V druhej polovici Shatterhand kľučkuje medzi horiacimi ropnými vrtmi, stretáva Old Firehanda a spolu s Vinnetouom a Hawkensom ( ktorého tisíckrát zaplátaný kabát funguje ako nepriestrelná vesta ) krížia plány hnusným Ponkom. Je zaujímavé že všetky indiánske kmene okrem Vinnetouových Apačov sú úplný debili a krvilačný banditi s ktorými sa proste nedá inak než ich pobiť na hromadu. Tento diel je oproti prvému značne krvavejší a s množstvom mŕtvych, čo May ospravedlňuje vetou "keď musíš tak musíš". Taktiež až na Shatterhanda sú všetci vskutku nadržaný na skalpovanie nepriateľov. V závere konečne dôjde aj na Vinnetuovho úhlavného nepriateľa Santera plného úplne idiotských diabolských plánov, ale čo s ním sa opäť dozvieme až nabudúce. P.S. V celej hnihe je o dosť menej citoslovca "uff" než v predošlej.

hnatlubo
09.12.2019 3 z 5

První díl byl sice lepší, ale přesto jde o výborné čtení pro všechny malé i velké kluky.

jprst
19.09.2019 5 z 5

Hodnocení bych se nejraději vyhnul, ale jedna z knih mého dětství nemůže dostat nic jiného než pět hvězdiček.

Taralcielle
09.09.2019 5 z 5

Dvojka je dobrá, pokračuje v podobném duchu. Ale jednička je jednička, tu už nic nepřebije :)

puplik
24.09.2013 4 z 5

Pěkné pokračování série :)

HTO
15.01.2012 5 z 5

Fenomenální. Mýtus. – – A kapitola Lov na bobry začíná slovem „Pooh!“

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Vinnetou 2 je v

Právě čtených1x
Přečtených195x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce73x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x