Králův muž

Králův muž https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145130/bmid_kraluv-muz-wat-145130.jpg 4 62 10

Vikingové (Tim Severin) série

< 3. díl

Přátelství stvrzené přísahou a kapkou krve Čtenáři trilogie Tima Severina Vikingové, kteří sledovali osudy dítěte Thorgilse, narozeného roku 999 našeho letopočtu daleko na severu, jako chlapce a posléze muže, na cestách po severských zemích, na nově objeveném Vinladu - dnešní Americe, a dále pak po celé Evropě, jej v třetí části trilogie zastihují v Byzanci, ve službách císaře tehdy nejbohatší říše, v nejluxusnějším městě tehdejšího světa, v Konstantinopoli. Tady Thorgils poznává Varjagy, vikinské válečníky, kteří Byzanci nabízejí pomoc proti Saracénům. V jejich čele stojí Harald, jehož bratr ho lstivě připravil o norský trůn, a Thorgils se mu oddal tělem i duší, neboť v něm vidí posledního možného zachránce víry ve staré bohy, kterou nemilosrdně vyhlazuje vítězné křesťanství. Pomáhá Haraldovi k návratu na norský trůn i získat spojence v dobyvačné bitvě o vládu v Anglii a nakonec jej před rozhodující bitvou o Anglii u Stamfordského mostu roku 1066 marně varuje. Harald prohrává a umírá, jeho vojsko je rozehnáno a Thorgils si uvědomuje, že právě v tomto okamžiku nastal definitivní konec vikinského světa. Kroniku svého života a celé své doby dopisuje jako stařec potulující se v rouše falešného mnicha po křesťanských klášterech s jistotou, že jeho rukopis bude k jejich velkému pobouření jednoho dne objeven.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

King's Man , 2005


více info...

Přidat komentář

Dant76
06.07.2020 5 z 5

Čtivé pokračování osudů Thorgilse po jeho cestách Evropou, končí porážkou krále Haralda u Stamfordského mostu a nástupem Viléma Dobyvatele....

hanzmb
10.06.2019 3 z 5

5-4-3 to je moje hodnocení této trilogie. Z fantastického 1.dílu plného dobových reálií jsme se dostali k běžnému vikingskému dobrodružství. Ano, je to psáno velmi čtivě, ale takových románů existuje spousta.


Aniday
07.01.2018 5 z 5

díky bohům za tuto trilogii...

hankapimi
21.03.2017 3 z 5

Závěrečná trilogie Vikingů plynula v první polovině hlavně na vlně dobyvačných bitev o Anglii. Konečná prohra Haralda a jeho vojska v rozhodující bitvě je také definitivním koncem vikingského světa i s jejich starými bohy. Thórem se zvednutým kladivem, Ódinem s jediným okem, Freyem - symbolem plodnosti a fyzické radosti i lišáckým Lokim . Prohráli v souboji s křesťanským náboženstvím a stoupenci Bílého Krista...

A ještě se mi moc líbil citát z Ódinovy písně :
Člověk má být středně moudrý,
nikdy moudrý příliš.
Nikdo by neměl předem znát svůj osud,
jeho srdce bude bez starosti.

jahody
27.12.2016 5 z 5

Mám ráda historické romány a tato trilogie byla úžasná.Doporučuji

jindrich7442
06.05.2015 5 z 5

Hodnotím za celou sérii - všech tří dílů:
Vzhledem k tomu, že mě vždy více zaujali "akčnější" příběhy, jsem byl z počátku poněkud zklamán z koupě této série. Po přečtení prvních kapitol jsem však musel vše přehodnotit. Hrdina knihy Thorgils není namakaný frajer, který každému s přehledem rozbije hubu, není to ani žádný zbohatlík, jak tomu bývá, nýbrž chudák bez rodiny, který když mu zachrastí nějaké stříbrňáky v kapse ihned po tlamě dostane a opět o vše přichází. Thorgils zkrátka oplývá neuvěřitelným množstvím štěstěny a jak by asi sám řekl: "Stojí při něm bohové". Ač jsem četl nespokojenost s příliš podrobnými popisy, tak za mě je hodnotím velmi pozitivně. Nelze sice ve všech případech a se 100% jistotou říci, že život takto plynul, ale popisované situace nutí čtenáře k zamyšlení o tehdejší době. Velkou měrou také oceňuji pestrost popisovaných národů, kmenů a především jejich zvyků, tradic a náboženství. Závěrem bych shrnul 4/5, neboť jsem již četl knihy, jejichž příběh mě do svého děje vtáhl rychleji a o něco snáz.

Mako123123
28.06.2014 4 z 5

Lepšie než predchádzajúca časť... toto bolo pútavé a zaujímavé a ku koncu tak správne melancholické... :) 4/5

mpb1913
21.02.2014 4 z 5

Komu se líbily první dva díly, bude se líbit i třetí. Kdo u prvních dílů postrádal větší tempo a napětí, nenajde ho ani u třetího.

Heidrekr
21.09.2013 3 z 5

Třetí kniha trilogie Vikingové byla dle mě nejhorší. Byla zde hromada nesrovnalostí a zmatků, nevím jestli to přičítat autorovi nebo překladu. První polovina knížky odehrávající se v Konstantinopoli mi přišla poněkud slabá ,s návratem do Norska se kvalita trošku zlepšila ,ovšem na lepší hodnocení to nepostačilo.

Edana
03.05.2013 3 z 5

Krátkou chvíli jsem byla v pokušení hodnotit závěrečný díl trilogie o něco málo lépe než dva předchozí... Měla jsem pocit, že se zbavil formálních nedostatků (kostrbatý překlad, překlepy,...) a že i příběh je napsán jaksi "vyspěleji". Jenže pořád je tady pro mě nesmírně do očí bijící rozpor mezi potenciálem, které dané téma nabízí, a jeho autorským zpracováním. Závěr, který mohl být neuvěřitelně epický a nést jakési poselství pro "budoucí generace", vyznívá nějak do ztracena.

Štítky knihy

Vikingové 11. století dobrodružství historické romány

Autorovy další knížky

Tim Severin
britská, 1940
2011  81%Pod ochranou pohanského boha
2012  83%Zlověstné proroctví
2013  87%Králův muž

Kniha Králův muž je v

Právě čtených1x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce83x
Chystám se číst33x
Chci si koupit9x