Víc než nic

Víc než nic https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62262/vic-nez-nic-62262.jpg 4 13 2

Logika lidského osudu. Na začátku své knihy Víc než nic si Robert Wright dává za úkol „vymezit běh historie života od prvotní zárodečné hmoty až po World Wide Web.“ V široce pojatém a nesmírně zajímavém vyprávění se autorovi daří přesvědčivým způsobem zpochybnit obvykle zastávaný názor, že evoluce a dějiny lidstva nemají žádný cíl. Obratným využitím teorie her, popisu her s „nulovým“ a „nenulovým“ součtem, odhalí sílu stojící za obecným směrem vývoje života, sílu, která biologickou evolucí vytvořila složité, rozumné živočichy a následně prostřednictvím kulturní evoluce vedla lidský druh ke stále rozsáhlejší a složitější stavbě společnosti. Autor tvrdí, že přísně vědecké zhodnocení tří miliardy let trvající historie lidstva může dát dnešku nový duchovní rozměr, a dokonce nabídnout politické rady do budoucna. Víc než nic změní naše myšlení o výhledech lidského rodu.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

NonZero , 2000


více info...

Přidat komentář

NGC6715
03.09.2020 3 z 5

Hlavním tématem knihy jsou hry s nenulovým součtem (kladným). Kniha ukazuje na příkladech, že takové hry jsou v životě jednotlivce i v evoluci důležitější než hry s nulovým součtem a nakonec vyhrávají.

Boldrick
05.09.2018 4 z 5

Opět skvělý Wright. Nějak moc se mi do knihy nechtělo, nedovedl jsem si představit o čem to bude, ale dvě předchozí byly super, tak jsem musel i tuhle. A byla taky super. Wright zde mistrně obhajuje kulturní evoluci a v podstatě vývoj celého života.
Je to sice už starší kniha a blízká minulost naplnila spíše jeho horší předpovědi, ale nakažlivý optimismus se mu upřít nedá. Zůstává ve mě i když se ho všechna možná zpravodajství snaží zničit.
Nicméně, jako u Evoluce boha, i přesto, že knihu budu doporučovat a jsem rád, že ji mám v knihovně, nedám pět*. Obhajoba boha, respektive božího záměru, na konci knihy mi k panu Wrightovi prostě nesedí. Byť i tuto část má mistrně zvládnutou, právě díky svým dedukčním schopnostem.


Štítky knihy

evoluce kulturní antropologie antropogeneze dějiny lidstva teorie her

Autorovy další knížky

Robert Wright
americká, 1957
2002  95%Morální zvíře
2011  86%Evoluce boha
2011  89%Víc než nic

Kniha Víc než nic je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst32x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x