Vévoda z Buckinghamu

Vévoda z Buckinghamu https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94422/bmid_vevoda-z-buckinghamu-8V1-94422.jpg 4 9 1

Osudy záletného dobrodruha na pozadí evropské velmocenské politiky Evropské dějiny sedmnáctého století jsou mimořádně bohaté na nevšední osobnosti. Snad nikdo v celé Evropě však nezažil tak oslňující a dramatickou kariéru jako George Villiers, vévoda z Buckinghamu. Pro většinu z nás je znám hlavně jako hrdina jedné z nejslavnějších epizod Tří mušketýrů - vášnivý milovník, statečný a ušlechtilý až za hrob. Většina Angličanů ho však vnímá naprosto odlišně: jako člověka, který přivedl království na pokraj zkázy a ztroskotal, protože se postavil na odpor parlamentu. Při bližším zkoumání historických pramenů ale zjistíme, že George Villiers byl především zvláštním způsobem okouzlující osobnost. Šarmem, velkodušností, upřímností a věrností působil na své současníky (a zejména současnice), a dokonce ještě po téměř čtyřech stoletích jeho romantický životní příběh stále provokuje tajemstvím a věčnou hádankou: byl vévoda z Buckinghamu státníkem, který se snažil narušit mocenskou rovnováhu barokní Evropy, anebo to byl pouhý dobrodruh a donchuán?... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Le duc de Buckingham , 2001


více info...

Přidat komentář

Kozel
19.01.2023 4 z 5

Ze všech anglických šlechtických titulů rezonuje vévoda z Buckinghamu možná nejvíc. I přes to, že v dějinách mnohokrát použit nebyl, jeho nositelé zanechali stopy značně výrazné. Možná pro svou nečetnost, ale spíš pro samotné osobnosti. Tak jako v době stuartovské George Villiers, 1. vévoda z Buckinghamu, meteorit anglického království 17. století, miláček dvou stuartovských králů a "hádanka pro celý svět". Michel Duchein napsal skvělou knihu, kde sleduje vzlet komety na oblohu, její žhnoucí čáru v ní, stejně jako prudké vyhasnutí. Tyto meteorologické příměry jsou velmi oprávněné a maně čtenáře napadnou při čtení prvotřídní vědecké monografie psané skvělým vypravěčským stylem.

V některých částech se Duchein rozepisuje o událostech možná detailněji, než je nezbytně nutné, nicméně tím přínosně nabízí pohled na některé momenty vlády Jakuba I. a Karla I., dvou snad nejtragičtějších postav Stuartovského domu (čímž mimoděk své knize dodává další úroveň). Oba však byli velmi úzce spojeni s Georgem Villiersem. První tohoto syna chudého venkovského šlechtice vynesl na vrchol politické scény a udělal z něj prakticky (v mnohém zdánlivě) neomezeného vládce. A ten druhý, chtě nechtě a nepřímo, vévodu navedl na nůž Johna Feltona. Tyto dvě mementa ohraničují bleskovou kariéru, která během pár let nabídla nevídané množství dramatických dějů. Výsledný fascinující příběh nejlépe anotuje sám autor: "Rozhodně tedy osud, který je nevšední. Vzrušující, oslnivá, tragická životní dráha. Postava, jejíž osobní kouzlo přetrvalo celá staletí. A - jak napovídá i nápis na Buckinghamově náhrobku - již navždy "hádanka pro celý svět"."

Štítky knihy

aristokracie, šlechta 16.-17. století dějiny Anglie raný novověk

Autorovy knížky

Michel Duchein
francouzská, 1926 - 2021
2004  89%Vévoda z Buckinghamu