Falešný římský bůh

Falešný římský bůh https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349271/bmid_falesny-rimsky-buh-4ZD-349271.jpg 4 62 13

Vespasián série

< 3. díl >

CALIGULA SE NA TRŮNĚ CHOVÁ JAKO BŮH NEŘESTI Vespasiána čeká výprava s cílem uloupit jeden z nejslavnějších artefaktů starověkého světa. I když uspěje, dojde nakonec ke zradě tak velké, že se její dozvuky ponesou i v dalších pokoleních. Třetí román autorovy série o Vespasiánovi začíná roku 34. Kvestor Vespasián slouží na odlehlé výspě Římské říše, řeší místní problémy a hájí římský způsob života. Ale politické události v Římě – Tiberiova vzrůstající pomatenost a zhýralost i prohlubující se obilná krize – ho přivádějí zpět.Když se císařem stává Caligula, je Vespasián přesvědčen, že se situace zlepší. Místo toho je svědkem toho, jak se ze zářící římské hvězdy postupně stává zpustlý šílenec toužící po krvi. Okázalé přesvědčení, že je bohem na zemi, incestní vztah se sestrou a k smrti vyděšený senát nejsou nic proti Caligulovu nejambicióznějšímu plánu. K jeho uskutečnění císař potřebuje historický předmět, který mu musí někdo přivézt z Alexandrie. Tam je ho ovšem třeba ukrást z přísně střeženého místa – a tímto úkolem Caligula pověří Vespasiána.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

False God of Rome , 2013


více info...

Přidat komentář

3001
04.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Za mě asi nejlepší díl. Bylo mi dost líto Antonie a její odchod byl pro mě jeden z nejemotivnějších okamžiků, jaké jsem v knížkách dosud přečetl. Autor výborně popsal Caligulovu vládu a chování. A závěr knihy mě vážně dostal.

lampernaqui
03.01.2020 4 z 5

Kvalita neklesá, ani zábavnost. Postupně se z Vespasiána stává má oblíbená série a budu doufat, že kvalita zůstane stejná. Je samozřejmé, že hlavním tahounem celého dílu je Caligula - osoba, která se snad nedá pořádně popsat. Za její vlády bych asi nepřežil ani týden, co si budu namlouvat.


TitusRomanus
17.11.2019 5 z 5

Další výborný díl ze série Vespasián, i když ten Caligula, to byl fakt extrém

NemmamSlov
06.07.2019 5 z 5

Po skvelom Rímskom popravcovy nesklamal ani Falošný rímsky boh. Fabbri udržuje kvalitu svojho diela aj pri 3. knihe. Príbeh je tento krát zameraný na politické problémy, ale nechýba ani akcia, ktorá sa odohráva hneď na začiatku diela, kde Vespasián cestuje do hlbokej púšte zachrániť rímskeho občana a neskôr cestuje do samostatnej Alexandrie, kde ho posiela samostatný Caligula. Neprekvapilo ma, že po smrti Tibéria nastúpil na miesto cézara, ale čo ma doslova šokovalo bolo jeho správanie. Už v 2. časti boli náznaky, že Caligula stráca zdravý rozum, ale aj tak to bolo nad moje očakávanie. Vespasián je zatial jedna z najlepších sérii, čo sa mi dostala do rúk. Dúfam, že to ostane do samotného konca.

klokan.1905
09.06.2019 3 z 5

Vespasián - Falešný římský bůh...
V pořadí třetí díl ze série Vespasián od Roberta Fabbriho... Vydavatel - nakladatelství BB art si dalo mezi druhým a třetím dílem celkem velkou pauzu... Pauzu jsem si dal i já, nějak jsem čtení tohoto dílu neustále odkládal...
Vůbec jsem se nemohl do knihy začíst, její první polovina byla na mě až moc napěchovaná politikou, což není zrovna můj šálek kávy... ;-) Takže za první polovinu knihy bych dal pouhé dvě hvězdičky... Druhá polovina knihy a nástup císaře Caliguly, to už pro mě bylo zajímavější čtení... Caligula byl prostě zvrácený šílenec... Tuto polovinu bych hodnotil čtyřmi hvězdičkami... Takže jako celek mi to vychází na tři... ;-) Další díl na mě vykukuje z knihovny, co nevidět vyjde i pátý díl... Přiznávám však, že Simon Scarrow a jeho série Cato je u mě o dost výše...
Nicméně pro fanoušky historických románů je série Vespasián určitě dobré a zajímavé čtení... Jenom mně tenhle díl nějak nesedl... ;-)

Christo
13.11.2018 4 z 5

Vůbec mi nevadí, že Vespasianus je takovým antickým Forestem Gumpem , tj. hybatelem a svědkem zlomových momentů historie. Jen díky tomu si ji člověk připomene a osvěží. Více takových sérií.

Jirkson
09.04.2018 5 z 5

Kniha rozhodně nezklamala, kdy se však dočkáme dalšího dílu?

Bolomsson
16.01.2018 3 z 5

Nadšení z prvních dvou dílů střídá mírné zklamání. Je to na můj vkus překombinované a Fabbri někdy zbytečně tlačí na pilu tím, že chce dané zápletky někdy až příliš vystupňovat, kniha tím ztrácí hodnověrnost a kazí to můj celkově pozitivní dojem z knihy. Autor povoluje stále více a více uzdu své fantazii a dějové zápletky místy staví do role totální naivity. Občas jsem se ztrácel i v postavách, ale časem jsem se vždy vhodně a včas zorientoval.
Po nástupu Caliguly na scénu kniha chytila opět zajímavé tempo a spád. Několikrát jsem při čtení mnoha nestydatých výstředností tohoto rádoby Boha :-) kroutil hlavou, co za blázna tento císař vskutku musel být a to podotýkám, že jsem z dokumentů či knih věděl, že byl poněkud "jiný":-).
Tato série Fabbriho má celkem 6 dílů. Pevně věřím, že budou v brzké době do češtiny přeloženy i zbývající tři díly. Vespasián je vskutku zajímavá osoba římských dějin a rád se o jeho životě a panování díky této čtivé sérii dozvím mnohem více. Mé hodnocení 70%.

Ramiel
30.09.2017 3 z 5

Vznik křesťanství, zrod Fénixe a Caligulova vláda - tři zajímavě se prolínající motivy, na kterých je vystavěn další příběh Vespasiána. Kniha (možná nezáměrně) popisuje základní pohnutky lidského konání a také nečinnosti (pomsta Caliguly, strach senátorů, chtíč Vespasiána, nenávist Corvina, touha po moci Heroda). Pro mě vcelku nečekaně přináší kniha zajímavý pohled na vznik křesťanství, ač samozřejmě i sám autor v doslovu uvádí, že si některé věci vymyslel.

orinka3
18.09.2017 4 z 5

Pořád uvažuju nad tím, jak bylo možné vydržet pod knutou Caliguly a nezbláznit se z toho? Jakoby se život sestával jenom z intrik, kliček mezi milostí a nemilostí, do toho svár s vlastním svědomím a srdcem...zpočátku mi dalo dost práce se začíst, ale pak to šlo samo. Autor mě opět nezklamal a doufám, že dopisuje další díl. Caligula si zasluhuje smrt, historie nám praví, že se jí samozřejmě dočkal. A Vespasián může žít i po jeho smrti.

soukroma
27.08.2017 3 z 5

Začátek byl skvělý (jak banálně může vyhlížet kratičká epizoda ukřižování Krista v pojetí dějin, zejména tehdejších), Vespasián přichází na scénu v severní Africe, a tam už to začalo být trochu zvláštní s egyptským bohem Amonem, pak se mi četlo hůř a hůř a stále více jsem pochybovala o historické pravdivosti, zejména při přehršli důležitých jmen a politických intrik nejen kolem císařského dvora v Římě.
Pasáže věnované obscénním veřejným krvavým až smrtícím excesům šíleného císaře-boha Caliguly byly opravdu odporné, ale nedalo se jim úplně vyhnout. Vazby Caliguly na Vespasiána (téměř "přátelství"), které mu podle všeho pomohly přežít tu hroznou dobu, ale nebyly jednoznačně rozkryty, zato jej autor poslal ve věrné službě císaři přes vodu, nikoli pro zlaté rouno, ale pro Alexandrovu prsní zbroj.
Tuto knihu jsem četla jako jedinou z (dosavadní) trilogie a autorovi zazlívám, že aspoň kratičce v úvodu neshrnul dosavadní Vespasiánův život (popsaný zřejmě v přechozích dvou dílech), aby se čtenáři mohli zorientovat, kde jsme a proč tam jsme, přesněji on, tedy Vespasián.
Výseč z rodokmene pro souvislosti v těchto zamotaných dobách římského impéria by také čtivosti knihy hodně prospěla.

nero 13
04.07.2017 5 z 5

Pěkné, pokud je jenom pětina toho co prováděl Caligula pravda, vím že názory historiků se na jeho vyvádění liší, tak to byla opravdu šílená doba. Víc mne však zaujala postava která na začátku knihy zemře, a nebo taky možná nezemře ve svých třiceti třech letech, a jehož kult se vlastně začal rozšiřovat ne díky jeho učedníkům, ale díky Pavlovi původně Paulovi nebo Saulovi z Tarsu, který jeho sektu zpočátku pronásledoval.

Semanji
02.07.2017 5 z 5

Opět nezklamalo. Doufám jen, že na další díl nebudu muset čekat další 3 roky :D