Padlý římský orel

Padlý římský orel https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377328/bmid_padly-rimsky-orel-SZh-377328.jpg 5 48 12

Vespasián série

< 4. díl >

Na počátku roku 41 se Řím zmítá v nepokojích. Sabinus a členové pretoriánské gardy vedení Sabinovým švagrem Clementem zavraždili Caligulu a císařem prohlásili Claudia. Aby nevypukl chaos, snaží se Claudiovi propuštěnci Narcissus, Pallas a Callistus co nejrychleji znovu nastolit pořádek. Jenže slintající a kulhající Claudius je pouhou karikaturou svých statečných předků Caesara, Tiberia a Germanika a nemůže se odvolávat na své válečnické úspěchy. Proto se pro něj jeho propuštěnci snaží zajistit nějaké rychlé vítězství. Pallas navrhne, že by císařovo postavení mohl upevnit nález orla, o nějž Sedmnáctá legie přišla před lety v Germánii, a poté úspěšná invaze do Británie. Vespasián a jeho bratr Sabinus, kteří dostanou za úkol standartu najít, však brzy zjistí, že se dostali do mocenského boje mezi Claudiovými rádci a někdo se jim snaží ve zdárném splnění mise zabránit. Padlý římský orel je čtvrtým svazkem autorova románového cyklu Vespasián.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Rome's Fallen Eagle , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
27.09.2023 5 z 5

Výborné čtení: uvědomila jsem si, že jsem nějak dlouho Fabbriho nečetla, zato jsem si až moc živě pamatovala ty nepředstavitelně hrůzostrašně odpudivé Caligulovy krvavé až smrtící nápady... Ale s chutí jsem se začetla, když nám pěkně hned na prvních stránkách tuhle zrůdu úhledně propíchali skrz naskrz a nic mu nepomohlo jeho přesvědčení, že je nesmrtelný bůh.
Číst o Vespasiánovi a celé jeho éře nejen jako císaře, zde teprve jako legáta a pověřence nástupnického císaře Claudia vláčeného propuštěnci a především "jedovatou mrchou" Messalinou, je nesmírně zajímavé a poučné. O to víc, že v tomhle díle se římská císařská politika odehrává mimo Město, v Helvétii, Germánii, Galii a především neporazitelné Británii, v letech 41-43 n.l. (se vzpomínkou na porážku v Teutoburském lese o 30+ let dříve).
Velmi čtivé, Vespasián se už může (a musí) také pěkně porochnit ve finančním plánování (zásobování válečného tažení takové armády tak daleko od domova, i na nepřátelském území je prostě super-logistika).

Po pečlivém přečtení doslovu, kde autor třídí zrno od plev, tedy fakta od fikce, jsem byla docela překvapená, kolik se toho odchylovalo od skutečnosti,... i když někdy neměl autor zbytí, když variant líčení historické události existovalo několik odlišných, nebo neexistovala žádná.

A teď nemůžu jinak, než že si půjdu přečíst Claudius bůh a jeho žena Messalina.

Pozn.: Vespasiánův život (s Caenidou), stejně jako dění v říši za jeho císařské vlády mimořádně přitažlivě zpřístupnila ve svých historických románech a detektivkách Lindsay Davisová.

renefer
20.12.2021 4 z 5

Intriky v intrikách jiných intrik. Ale ne vždy všechny vyjdou. A do toho vražda císaře a boj o Británii. Opět moc hezky a barvitě popsáno, většinou čerpáno nebo odvozeno z historických pramenů, autor si pěkně v doslovu zdůvodnil, proč a jak co změnil, aby to dávalo smysl. Jen už se mi začínají plést všechny ty římské postavy s předlouhými jméno začínajícími nejčastěji na C nebo P.


Lolila
25.05.2021 4 z 5

Príbeh začína vraždou šialeného Caligulu, pretoriánska garda rýchlo zvolí nového cisára Claudia a politika a intrigy pokračujú.... Vespasián a Sabinus sa už dostali do tohto "kolotoča" - do mocenského boja vplyvných osôb, ktorí využívajú na dosiahnutie svojich cieľov služby hlavných hrdinov. Nasleduje Germánia a potom invázia do Británie.
Určite stojí za prečítanie...

klokan.1905
28.02.2020 4 z 5

Padlý římský orel...
V pořadí již čtvrtý díl ze série Vespasián od Roberta Fabbriho...
Jestliže byste uvažovali o čtení této série, tak bych Vám určitě doporučil přečíst si nejprve tři předchozí díly...
Toto pokračování začíná zavražděním císaře Caliguly, na jehož místo je dosazen slintající, koktající a kulhající Claudius... Tento je však po dosazení na císařský trůn řízen kroky tří propuštěnců - Pallase, Narcisse a Callista...
Vespasián a jeho bratr Sabinus jsou Pallasem vysláni do Germánie, aby tam získali zpět orla Sedmnácté legie, která tam o něj před mnoha lety přišla... Poté by mělo následovat úspěšné tažení do Británie... Toto vše by mělo přispět k upevnění císařského postavení Claudia...
Určitě se mi tento díl líbil více než díl předchozí... Mé hodnocení by byly silnější čtyři hvězdičky...
Dovolím si malinko odbočit... Daleko větší sympatie u mě měl Cato (od Simona Scarrowa), který sice začal sloužit jako optio, ale postupně se vypracoval do nejvyšších míst... Případně z trochu jiné doby - Richard Sharpe (série od Bernarda Cornwella - Sharpe), který se do vyšších hodností vypracoval z úplně nejnižší vojenské hodnosti...
Chápu však, že v období Říma lidé, v tomto případě Vespasián, těžili ze svého společenského postavení... Pro milovníky historických románů mohu sérii Vespasián určitě doporučit k přečtení...

lampernaqui
03.01.2020 4 z 5

Série pokračuje zdárně dál, jen tady mi lehce kvalita zakulhala. A to vlastně od okamžiku, kdy hlavní hrdinou proti své vůli vyráží na dlouhé putování na vzdálený ostrov jménem Británie. V téhle sérii si vždycky rád čtu o římském politikaření a intrikách - či o tom, jaká osobnost má zrovna vládu v rukou. Caligula je sice pryč, ale drápky vystrkuje Messalina. Budu doufat, že série se brzy vrátí zpátky do centra moci.

TitusRomanus
17.11.2019 5 z 5

Za mě nejlepší ze všech dílů, které jsou zatím přeloženy do češtiny

orinka3
12.08.2019 4 z 5

Správná chlapská četba, kterou ocení i žena. Musí být téměř nemožné bojovat o život za podmínek, kdy je jasné, že se nejedná poctivě, navíc ve strašidelném Teutoburském lese. Úkol - získat ztraceného Orla - se sice podaří splnit, ale za jakou cenu? Boj o Británii se zvrhává ve frašku, poněvadž slouží nově zvolenému Claudiovi, aby získal popularitu. Kdo do vysoké politiky vidí, propadá se hanbou. A to ještě není všemu konec...

NemmamSlov
11.08.2019 5 z 5

"Nikdy si neprěj, co nemáš. Odvádi to mysl od toho, abys využil naplno to, čo máš."

Tak toto bola zatial najlepšia časť tejto série. Fabri v tomto príbehu mečom nešetril a konečne po dlhej dobe sa Vespasian vracia do Rímskej legie. Politická situácia sa mení po Caligulovej smrti a Vespasian so svojim bratom Sabinom musia pomôcť novému cisárovi získať priazeň ľudu a senátu. Najprv spolu cestujú do Germánskej zeme, aby získali strateného orla sedemnástej legie, kde im to neuľachčovalo politické hašterenie v Ríme. Avšak, príbeh sa rozbehol až po príjazde do Británie. Stránky sa čítali samé. Vynikajúce opisovanie bojov a po pri tom výborne preplietanie dejových zvratov.

Christo
25.12.2018 4 z 5

Další díl, prosííím.

Centurion
13.11.2018 5 z 5

Výborný román.

Bolomsson
12.07.2018 5 z 5

Šílený Caligula je zavražděn, na trůn se, částečně proti své vůli, dostává koktavý a slintající Caludius, který je mnohými v senátu a samotným plebsem považován za loutku sedící na trůně. Aby svou nelichotivou pověst u římského lidu napravil, potřebuje bez velkého meškání úspěch v podobě úspěšného tažení. A náš hlavní hrdina Vespasián? Ten je pověřený nelehkou misí, nalézt ztracenou standartu Sedmnácté legie, na jejímž nalezení a splnění nelehkého úkolu závisí život jeho bratra Sabina.

Po mírných rozpacích, které ve mně vyvolal třetí díl série Fabbri opět přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a výsledkem je asi nejlepší díl této série. Nevím, jestli je to tím, že se dějová linka příběhu přesunula převážně do míst vojenských táborů, úmorných tažení a samotné bojové vřavy, ale výsledkem je další velice povedený díl.
Přeci jen Teutoburský les, hledání ztracené standarty Sedmnácté legie a vylodění Římanů v Británii...to jsou dostatečně silná pojítka k tomu, aby Fabbri svým skvělým vypravěčským umem udělal tento díl série napínavým a vysoce kvalitním. Za mě jednoznačně nejlepší díl série!

nero 13
28.06.2018 5 z 5

Ve čtvrtém dílu Vespasiána ubylo politikaření a přibylo válečných akcí což příběhu jenom prospělo. Děj začíná po zavraždění šíleného Caliguly kdy je Vespasián a jeho bratr Sabinus pověřen k tomu aby našli ztraceného orla Sedmnácté legie který byl ukořistěn spolu s orly Osmnácté a Devatenácté legie v pro Římany katastrofální bitvě v Teutoburském lese, kdy byla římská armáda zmasakrována koalicí germanských kmenů vedených Arminiem. Druhá část knihy popisuje první bitvy Římanů po invazi do Británie. O tom jsem už četl v sérii Cato a Macro od Simona Scarrowa a je zajímavé že i když oba autoři popisují stejné historické události, tak děj v obou knihách je naprosto odlišný, což vůbec nevadí, protože vypravěčské umění Roberta Fabbriho se Simonu Scarrowovi vyrovná.

Štítky knihy

anglická literatura Řím intriky 1. století Claudius, římský císař

Autorovy další knížky

Robert Fabbri
švýcarská, 1961
2013  85%Obránce Říma
2014  86%Římský popravčí
2018  90%Padlý římský orel
2017  87%Falešný římský bůh
2019  90%Vládcové Říma

Kniha Padlý římský orel je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce76x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x