Podivný počátek

Podivný počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510003/mid_podivny-pocatek-63ff86552de2a.jpg 4 38 21

Veronika Speedwellová série

1. díl

Londýn, 1887. Po pohřbu své staropanenské tety může osiřelá Veronica Speedwellová pokračovat ve svých cestách po světě a věnovat se vědeckému bádání - a příležitostným milostným avantýrám. Zběhlá v lovu motýlů stejně jako v odhánění ctitelů, Veronika se hodlá vydat na svou životní cestu. Osud má však jiné plány, když Veronika překazí svůj vlastní pokus o únos s pomocí záhadného německého barona, který jí nabídne útočiště v péči svého přítele Stokera, samotářského a mrzoutského přírodovědce. Než jí však baron stačí prozradit, co ví o spiknutí proti ní, je nalezen zavražděný - a Veronika se Stokerem se tak jako obezřetní partneři vydávají po stopě nepolapitelného útočníka, aby se dopátrali zlovolné pravdy.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

A Curious Beginning , 2015


více info...

Přidat komentář

evineckY
17.04.2024 5 z 5

Naprosto skvělý historický román s detektivní zápletkou a špetkou romantiky !
Veronoca je moderní, vtipná a emancipovaná slečna, která miluje motýly, chytá je a prodává
a tím si vydělává na cestování po světě.
Vychovávaly ji tety a po pohřbu i druhé se ji pokusí někdo unést. Tím začíná zápletka.
Líbilo se mi, jak Veronica uvažuje -
Vikář skončil s modlitbami a pokynul mi. Vystoupila jsem dopředu a nabrala jsem rukou navlečenou v rukavici hrst hlíny. Byla to úrodná prsť, tmavá a s drobtovitou strukturou.
„To je tedy škoda,“ řekla jsem si pro sebe tiše. „Výborně by se hodila do zahrady.“ Ale vždyť tu opravdu je zahrada, uvědomila jsem si, když jsem přejela pohledem po náhrobních kamenech uspořádaných do úhledných hustých řad – zahrada zemřelých, jejíž obyvatelé sem byli zasazeni, aby klidně spali, než je boží polnice povolají do nebe.

A co na srdci - to na jazyku -
Přátelství s opačným pohlavím mé vychovatelky důrazně neschvalovaly a jediní muži, kteří se kdy objevili u našich dveří, přišli z titulu své užitečné profese – byli to zamračení lékaři a vikáři v obnošených černých kabátech. Vesničtí kluci a statní kováři pro mě byli naprosto nedostupní, a když už se objevil nějaký fešácký exemplář a mohla jsem si ho zblízka prohlédnout, chovala jsem se jako každý jiný dobrý student přírodovědy.
Když jsem se vrátila do Anglie, důkladně jsem prostudovala biologii svého těla, a – vyzbrojená příslušnými znalostmi, prevencí a výtiskem Ovidiova velmi poučného Umění milovat – užila jsem si svou druhou výpravu do formální lepideptorologie a do světa hříšných radostí ještě lépe.

„Uvědomuješ si, co to znamená, Veronico.“
„Neříkej to,“ varovala jsem ho.
„Manželství prince z Walesu s princeznou Alexandrou je bigamické. Všechny jejich děti jsou nemanželské. Ty jsi jediné manželské dítě prince z Walesu.“

„Vy mě neznáte, sire Ruperte, ale věřte mi prosím, že nemám vůbec žádný zájem vznášet nárok na anglický trůn.“
„Nejde o to, jaké nároky budete vznášet, slečno Speedwellová,“ řekl jemně, „jde o to, co představujete. V očích jakéhokoli katolíka byste byla právoplatná dědička trůnu

A jak to dopadne si určitě přečtěte, protože konec je skvělý a těším na pokračování.

pip11
24.02.2024 3 z 5

První polovina knihy obsahovala vtipné dialogy, které ale postupně úplně vymizely. Celkově mě příběh příliš nenadchnul.


cestina_s_linus
04.01.2024 5 z 5

Wow, Wow, Wow a ještě jednou WOW!

Dlouho jsem nenarazila na knihu, od které jsem se nemohla odtrhnout. Napínavý děj, prostředí viktoriánské Anglie, jedna zápletka za druhou... a to nejdůležitější - zábavné a zajímavé hlavní postavy (a chemie mezi nimi).
I přesto, že poslední dobou mívám alergii, když v knihách narážím na feminismus, tak zde byl použit nenásilně a smysluplně.
Tuto detektivku si zamiluje i někdo, kdo není tímto žánrem políbený.
Nemyslím si, že letos narazím na lepší detektivku.

broskev28
06.12.2023 4 z 5

Podivný počátek je prvním dílem série s hrdinkou Veronikou Speedwellovou, „dámou detektivem“, abych použila označení používané v knize samotné. Milý, humorný a samozřejmě feministicky laděný příběh z viktoriánské Anglie se čte skvěle. Veroničiny slovní šlehy na téma ženských i mužských (ne)ctností, její cestovní zážitky, její originální přístup k sexuálnímu životu i ochota hovořit na toto ožehavé téma se svým protějškem, to vše staví knihu na srovnatelnou (tedy velmi dobrou) úroveň třeba s knihami série Raven, Fisher a Simpson Ambrose Parryho – alespoň pro mne.
Občas mě trochu zarazil překlad („lékař mi napsal na Kostariku“), někdy i věcná stránka – v roce 1887 asi stěží probírali genetické mutace, když o genu jako takovém zatím nebyla řeč, ale to jsou drobnosti. Takže já určitě doporučuju!

„Pravda je tvrdé zrcadlo a já teď nemám náladu dívat se na svůj odraz.“

Kaduri
23.11.2023 4 z 5

Súhlasím s predchádzajúcim komentárom bookie25. Knižku je potrebné brať s nadsázkou, ako paródiu na dobrodružné historické romány, a potom si ju skvelo užijete.
Veronika je svojrázna postavička, lepideptorologička. A Stoker záhada sama.
Knižka v strednej časti trochu stratila spád a chvíľami som sa, priznávam, nudila. Akoby ma príbeh nedokázal plne vtiahnuť do deja.
Záver bol však podľa môjho gusta. Žiadne krkolomné akcie. Bolo to uveriteľné, i keď mnohé zostalo zahalené rúškom tajomstva.
Teším sa na ďalší diel, ak sa teda dožijeme českého prekladu.

... odkráčel asi deset kroků ode mě a rozložil před sebou s chirurgickou přesností své nože. Pak se podíval na mě a na dlani mu lehce spočíval jeden z nožů. Chytil ho za čepel. „Chceš, abych tě upozornil těsně před tím, než začnu házet, nebo dáváš přednost překvapení?“
„Prostě začni,“ odpověděla jsem a zaťala jsem zuby, aby mi necvakaly. Najednou jsem byla vděčná za svá pouta, protože jsem měla pocit, že mi mohou docela snadno selhat nervy a podlomit se mi kolena. Nezavřela jsem oči. Prostě jsem čekala a nutila jsem se dýchat pomalu a pravidelně, jako trpělivé jehně čekající na porážku.
Náhle se zarazil a zvedl ruku. „Radši přestaň šeptat ten otčenáš. To mě rozptyluje.“

Selket
25.10.2023 2 z 5

Do čtení jsem se musela nutit. Těšila jsem se asi na něco úplně jiného. Možná něco, co není utopené v miriádách popisů a nepříliš funkčních vedlejších linkách. Špičkování mezi Veronikou a Stokerem bylo zábavné a jejich vztah byl asi nejpovedenější věcí v celé knize, která si velice často protiřečila, sklouzávala k šablonové historické romanci (což by mi nevadilo, kdybych ji četla bez dechu a ne s lapáním po něm) a rozuzlení mě příliš nenadchlo. Kniha prostě není pro mě a poputuje dál.

bookie25
13.09.2023 5 z 5

Jako mnoho čtenářů přede mnou, i já miluji Veronicu a Stokera. A když jsem pochopila, že tahle série se musí brát tak trochu s nadsázkou, tak jsem se skvěle bavila. Má totiž všech 5 P - detektivní zápletku, romantiku, humor, dobrodružství i kousek historie. Je to od každého něco, ale mistrně namícháno. Hlavní hrdinové jsou velmi sympatičtí. Napsané je to svižně, zábavně a čtivě. A i když jsem po pár kapitolách věděla, jak je to s Veronikou ve skutečnosti, bavila jsem se. Opravdu jsem se zasmála, protože třešničkou na dortu je jemný ironický humor.
Tentokrát musím pochválit opravdu dobrý překlad a minimum chyb. Doufám, že nakladatelství vydá i další díly.
A protože jsem opice zvědavá, už jsem se začala procvičovat v angličtině....

Áňa 998
27.06.2023 4 z 5

Protože samotná anotace začíná slovíčkem Londýn, je vám asi jasné, proč jsem se do knihy pustila. Sice zabíháme do historie a to mě moc nebaví... Ale jednou za čas je potřeba udělat výjimku.
.
Kniha Podivný počátek má nádhernou obálku, až je mi skoro líto, že nemá pevnou vazbu. Myslím, že by si ji rozhodně zasloužila. Má přes 350 stran, což je pro mě na paperback docela dost. Vždycky mám strach o zlomenou vazbu.
.
Kniha začíná pomaleji, a jak se dá očekávat... Hlavní hrdinka je na svou dobu velký rebel. Už v první kapitole jsem si ji ale oblíbila - dá jasně najevo, že se s ní čtenář nebude nudit a společenská očekávání ji nechávají chladnou. Miluje vědu, konkrétně přírodovědu a její láskou jsou motýli.
.
Sem tam jsem při čtení narazila na místo, které bylo pomalejší. K rychlejšímu ději jsem se zkrátka musela pročíst. V tomhle byla kniha jako horská dráha - ne vždy to byl sešup z vrchu. Svým způsobem mi ale tento styl vyhovoval. Hodilo se to jak k době, ve které se kniha odehrává, tak i k tématu.
.
Hlavní hrdinka Veronica je strašně správná a Stoker k ní sedl! Autorce se krásně propojit několik témat a přitom zachovat dobu, ve které se příběh odehrává a seznámit s ní čtenáře.
.
Po dočtení jsem zapátrala a zjistila, že tohle je první díl... Takže upřímně doufám, že se dočkáme i překladu pokračování!

okeey
27.05.2023 5 z 5

Příběh nás zavede do Londýna roku 1887 k Veronice Speedwellové, která se po pohřbu své tetičky vrací do domu, ale přistihne tam lupiče, který ji následně chce unést, ale zachrání ji gentlemanský baron, který mluví o velkém nebezpečí, které Veronice hrozí a tím ta jízda začíná.
Kniha mi opravdu sedla, jedná se o inteligentní, historickou detektivu s přidanou hodnotou informací o lepidopterologii a uchovávání exponátů. Na své si tu přijde i vaše romantická duše. Příběh se četl vyloženě sám a pokud bude pokračování tak se budu těšit.
P.S. Ta obálka je vážně povedená.

MMacicekk
26.05.2023 4 z 5

Kniha Podivný počátek v sobě skrývá dobrodružný příběh s detektivní zápletkou a špetkou romantiky, která zaujme především čtenářky. Od prvních stránek budete fandit na tehdejší dobu pokrokové Veronice, která na nebezpečné situace používá důvtip a svůj osobní šarm.
Kniha se četla téměř sama, některé scény byly však zbytečně zdlouhavé a odváděly pozornost od hlavní zápletky. Počítejte sice s lehčí předvídatelností, ale za to se připravte na parádní humor, který je protkán celým dějem.

Ahmose
22.05.2023 5 z 5

Tak toto mi neskutočne sadlo. Dej knihy je pomerne jednoduchý, pripomína klasickú anglickú detektívku, ale je to tak trochu recesia. Dovolil by som si ju zaradiť do nového žánru cosy crime, ktorý sa na sociálnych sieťach v poslednej dobe často spomína. Obe hlavné postavy sú veľmi sympatické. Veronica je emancipovaná, na svoju dobu dosť výstredná osoba, s ostrým jazykom. Stoker je inteligentný, trochu zatrpknutý a odmeraný vedátor. Interakcie medzi týmito dvoma ma veľmi bavili. Niekoľkokrát som sa veľmi dobre zasmial. Humor v knihe je postavený hlavne na irónii a sarkazme. Autorke sa v tom podarilo utrafiť zlatú strednú cestu, nepôsobí to ani chvíľu silene. Samotné rozuzlenie príbehu čitateľ odhalí pomerne rýchlo, ale z hľadiska celkového dojmu mi to neprekážalo. Je to proste skvelá oddychová kniha, ktorej nemám čo vytknúť. Dúfam, že sa vydavateľstvo poponáhľa a čoskoro nám prinesie ďalšie diely.

Veve721
18.05.2023 4 z 5

Máte rádi inteligentní, soběstačné, sebevědomé a pořádně sarkastické hlavní hrdinky? Já ano! Právě to bylo důvodem, proč mi ústřední protagonistka tolik přirostla k srdci. Skvělé uchopené prostředí viktoriánského Londýna je pak jen bonusem navíc.

Knížka pro mě byla příjemně osvěžující změnou - musím přiznat, že jsem podobný žánr dlouho neměla v rukou, což je škoda. Jde o dílko nápadně podobné Lordu Johnovi (Diana Gabaldon), Sherlocku Holmesovi či aktuálně velmi populární Enole Holmes. Sympatičtí hlavní hrdinové s pomocí důvtipu a indicií vyšetřují záhadnou vraždu. To vše okořeněné pořádnou dávkou humoru, která jen podtrhává nepřehlédnutelnou jiskru mezi ústřední dvojicí. Veronice a Stokerovi prostě musíte fandit!

Jedinou možnou výtkou je předvídatelnost. Pokud jste četli alespoň jednu/dvě knihy podobného typu, tak celkem snadno odhadnete závěrečný plot twist. Také témata jako feminismus a postavení žen ve viktoriánské Anglii není vyloženě novinkou. Přesto jde o skvělé zpracování, kterému nelze vytknout čtivost a zábavnost. Autorka umí výborně psát a její věty je radost číst. Do dalších dílů se určitě plánuju pustit, už jen proto, že chci vidět své oblíbené hrdiny zase spolu. Zcela očividně je čeká ještě spousta dobrodružství, při kterém se můžou dohadovat jak dvě trucovité děcka, což je (pro mě) tím nejlepším bodem série o Veronice Speedwell.

Plus musím pochválit práci překladatelky, která opravdu mistrně vystihla atmosféru doby, v níž se příběh odehrává.

Charmedka
14.05.2023 3 z 5

Veronica je vlastně takový Sherlock Holmes, nebo jeho sestra Enola, jak chcete. Rozhodně se nejedná o klasickou viktoriánskou paničku, Veronica má pokrokové smýšlení, je samostatná, chytrá, miluje dobrodružství a muže. I přesto si ale kniha ponechává nádech 19. století a ani mluvou se nejedná o zmodernizování doby takovým tím nepříjemným způsobem.

Já si ale bohužel na styl psaní nezvykla. Začátek knihy pro mě byl velkým utrpením, nemohla jsem se vůbec začíst a u knihy jsem se zasekla na pěkně dlouhou dobou.

Přitom je to takový lehký detektivní příběh z viktoriánské doby a opravdu propracovanou zápletkou, ale mně to bohužel nesedlo. Samozřejmě jsem zvědavá na pokračování a věřím, že třeba už budu připravená na styl psaní, ale zatím slabší průměr, ale spíše jen kvůli vkusu.

lucky_ideas
07.05.2023

Podivný počátek, senzačně čtivý příběh, který se odehrává v roce 1887 vás rozhodně nesmí minout.
Já jsem celou knihu zhltla za dva dny, byla to skvělá jízda od začátku až do konce, opravdu jsem nečekala, že by mě kniha tohoto typu takto mohla nadchnout.

Autorka píše tak, že skvěle vykreslí pocity postav, vykreslí atmosféru 19. století, ale zároveň se vůbec nemáte šanci nudit. Akce a různá propletenost příběhu rozhodně nechybí, o "wow momenty" tady rozhodně není nouze.

Hlavní postavy - Veronica a Stocker jsou suproví hlavní hrdinové, kteří mi hned sedli a těším se, co předvedou v dalších dílech, jenž doufám, že brzy přijdou i do ČR.

Podivný počátek byl pro mě náramně čtivou "historickou detektivkou", jež mohu s klidným srdcem doporučit.

tyrkysoveknihy
06.05.2023 5 z 5

Podivný počátek mě ohromně bavil. Skloubí se tu totiž historická fikce s murder mystery zápletkou a dávkou super pomalé romance.

Veronicu Speedwell bych popsala jako pěkné číslo. Je zvyklá dělat si co chce, kdy chce, a hlavně po svém . Je inteligentní, zvídavá, nebojácná a sarkastická. Nenechá si do ničeho moc mluvit a pokud si něco zamane, tak si za tím také odhodlaně jde. Oblíbila jsem si jí raz dva. Může se zdát chvílemi možná trochu potrhlá, ale přesně to jsem si na ní zamilovala.

Hlavní hrdina Stoker je řekněme opravdu zajímavej týpek. Je samozřejmě svalnatej, navíc k tomu potetovanej, sem tam nosí pásku přes jedno oko a živý se preparováním zvířat, což rád dělá bez košile. Nebo to tedy alespoň tak vypadalo a být hrdinkou, tak bych si brzo myslela, že mi to snad dělá naschvál, protože chce abych ho okukovala se slinou u úst. Celkově je to super hrdina. Získal si mě stejně jako Veronica.

Jak by řekla hlavní hrdinka, konverzace hlavní dvojice má opravdu říz. Neskutečně mě bavilo jejich pošťuchování. Chemii mezi sebou tihle dva jednoduše nezapřou a jejich hovory mě přiměly doslova vyprsknout smíchy. Těším se, co zažijí příště, protože doufám - a vlastně je mi úplně jasné - že tohle určitě nebylo jejich první a zároveň poslední dobrodružství. Bezvadně se totiž doplňují.

V knížce nechybí ani zobrazení postavení žen na konci 18. století, tedy za viktoriánské éry, a feministické smýšlení hlavní hrdinky, která rozhodně nemíní být jakýmsi andělem v domě. Moje srdíčko absolventky anglistiky - takže to mám nastudované - nadšeně zaplesalo. I při tom, když začal Stoker citovat Keatse.

Pokud jde o detektivní zápletku, tak ta se mi také moc líbila. Hltala jsem jednu stránku za druhou nejen proto, že jsem čekala jestli a kdy se Veronica a Stoker dají dohromady - kdy to mezi nimi bouchne - ale také proto, že jsem chtěla vědět, jak to celé bude . Chtěla jsem odpovědi a musím konstatovat, že jsem je uspokojivě dostala.

Celkově je tohle výborný rozjezd nové série u které si rozhodně nenechám ujít její pokračování .


Přečteno ve spolupráci s nakladatelstvím Ocelot a Megaknihy.

Akléda_
05.05.2023 4 z 5

Jsem moc ráda, že jsem se do knížky pustila, protože nechat si ujít tenhle příběh by byla opravdu škoda. Tahle knížka dává dohromady spoustu věcí, u kterých byste si nemysleli že to bude fungovat, ale ono to funguje. Historické prostředí, detektivní zápletka, velká dávka feminismu, humor a zároveň chemie mezi hlavními hrdiny, kterou bych ale úplně nenazývala romantikou, prostě to mezi nimi funguje. Boží jsou taky samotné postavy, ať už Stoker nebo Veronica, každou mám ráda pro něco jiného. Stokera jsem si oblíbila jako chlapa a u Veronicy se mi líbila její odvaha a samostatnost, na které si hodně zakládala. Pokud chcete knížku se silnou hlavní hrdinkou, tady jí máte. Po chvilce čtení jsem teda zjistila že to úplně není YA, jelikož hlavním hrdinům je okolo 25, ale po prvotním údivu to vlastně ničemu nevadilo. Líbil se mi taky ten motiv motýlů a navíc se to extrémně dobře čte. Přečteno jsem měla za pár dní a při každém pohledu na knížku jsem se ještě mohla kochat tou krásnou obálkou. Jediné co je za mě velká škoda je množství chyb v textu. Těch tady bylo opravdu hodně a mě to vytrhávalo ze čtení, takže jsem se do příběhu nemohla ponořit tak jak bych chtěla. Jinak ale velké doporučení a těším se na další díly.

Kikina182
02.05.2023 5 z 5

Myslím, že na světě neexistuje dost superlativů na to, abych dokázala vyjádřit, jak naprosto úžasná tahle kniha je. Tohle je totiž láska na první přečtení. Moc se mi líbí, že vyjadřování postav perfektně sedí k tomu, že se kniha odehrává v roce 1882, ale zároveň je kniha čtivá a stránky ubíhají pod rukama v podstatě sami. A příběh? Moc se mi líbí detektivní zápletka, je zajímavá a plná překvapení. Ale nejvíc nadšená jsem že vztahu mezi hlavními hrdiny. Obě postavy jsou silné osobnosti a jejich interakce jsou zkrátka úžasné, navíc je v knize jasně viditelné, jak to mezi nimi jiskří. Už se hrozně moc těším na druhý díl. Jsem zvědavá na novou detektivní zápletku, ale ze všeho nejvíc se těším na to, jak se bude vyvíjet jejich vztah.

_Brunetka_
27.04.2023 5 z 5

Tak tahle kniha je opravdu ztělesněním dokonalosti a pusa by mi musela upadnout, kdybych chtěla mluvit o nějakých jejích chybách (žádné totiž neexistují). Autorčin styl psaní mě dostal do kolen, na její vlnu jsem se dostala téměř okamžitě a divoce na ní ujížděla až do úplného konce. Bavila jsem se po celou dobu čtení, příběh mě ani na chvilku nenudil. Autorce se velmi podařilo popsat atmosféru historického Londýna (potažmo Anglie obecně). Postavy jsou tím nejlepším prvkem celé knihy! Opravdu jsem si je zamilovala a moc mě těší, že tohle je první díl série, takže se s nimi (snad) nesetkávám naposledy. Veronica i Stoker jsou perfektně charakterově prokresleni Veronica by mohla sloužit jako inspirace v chování pro mnohé knižní i skutečné ženy a Stoker je sice ubručený mrzout, ale neexistuje možnost, že by si nenašel cestu do vašeho srdce. Zapadají do sebe jako dva dílky puzzle. Jsem moc zvědavá na to, jak se to mezi nimi bude vyvíjet dál. Toto dílko je taky natřískané napětím a nečekanými odhaleními, přičemž z finálního rozuzlení jsem seděla a koukala jako zařezaná. Vyzdvihnout tu musím brilantní smysl pro humor, díky kterému jsem se řehtala řádnou část čtení. Podivný počátek mi zabrnkal i na city (nejen svými místy dosti zajímavými myšlenkami). Z konce jsem šťastná jako blecha. Závěrem, tuhle knihu vám nejen doporučuju, ale vy si ji musíte přečíst, pokud hledáte opravdu kvalitní čtení plné skvělého humoru s inteligentními hrdiny, kteří vás učarují.

lena.o.knihach
23.04.2023 5 z 5

Já úplně miluju, když knize nemám co vytknout. A že se vážně snažím na něco přijít, ale na Podivném počátku není vůbec nic, co by mi vadilo.

Londýn, 1887
Veronica Speedwellová je profesionální lepidopteroložka a díky chytání motýlů už procestovala kus světa. Když její tetička zemře a Veronica s pomocí německého barona překazí pokus o svůj vlastní únos, je nucena zůstat u samotářského třicetiletého mrzouta Stokera, kterému se situace nelíbí o nic víc než Veronice.
Než ale baron (Stokerův přítel) stihne prozradit důležité informace, je nalezen mrtev a Veronica se Stokerem se vydávají po stopě vrahovi a čeká na ně nejedno šokující odhalení.

Pětadvacetiletá hlavní hrdinka je nesmírně inteligentní žena, která se jen tak něčeho nezalekne. Dokáže mluvit doslova o čemkoli s kýmkoli. Má dost zkušeností obzvlášť s muži, když navštěvovala cizí země. Sarkasmem rozhodně nešetří a já si ji neskutečně oblíbila.
Stoker je zahalen tajemstvími a byly situace, kdy mě dokázal hodně překvapit. Rozhodně bych do něj spoustu věcí neřekla, ale tím líp, protože jsem si celou knihu moc užívala.
Zamilovala jsem si to jejich škádlení a provokace, při kterých jsem se uculovala. Těšte se na předstírané manželství, jednu postel a už mlčím.

Kniha se četla sama, vůbec jsem se od ní nechtěla odtrhnout, a proto jsem také dvě noci moc nenaspala.
První díl Veronicy Speedwellové mě neskutečně překvapil a moc doufám, že u nás vyjde pokračování. V zahraničí letos vyšel už osmý díl série!

#spoluprace @megaknihy_cz

Lostinfantasy
15.04.2023 5 z 5

Píše se rok 1887 a cestovatelka a lovkyně motýlů Veronica Speedwell právě ztratila posledního blízkého člověka. Pro ní to znamená hlavně volnost a možnost cestovat na daleká místa, ale to ještě netuší, jaké dobrodružství pro ní osud připravil. Po pokusu o únos najde Veronica útočiště u Stokera, který o její společnost vůbec nestojí. Nakonec musí spojit své síly, aby vyřešili záhadu.

Tahle kniha mě původně zaujala hlavně svou anotací, protože mi připomněla knihu Po stopách Jacka Rozparovače nebo Enolu Holmes. Jinak jsem žádné velké očekávání neměla, protože se přiznám, že jsem o té sérii předtím nikdy neslyšela A to je podle mě chyba, protože ten příběh je skvělý! Už dlouho se mi nestalo, abych se takhle zamilovala do postav, jako jsem se zamilovala do Veronicy a Stokera. Veronica je feministka v dobách, kdy to bylo ještě nemyslitelné. Je strašně chytrá, silná a emancipovaná. Její sarkasmus mi nejednou vykouzlil úsměv na tváři.
Stoker je šarmantní, divoce krásný a určitě si ho hned zamilujete.
Tahle dvojka si získala moje srdce a já se moc těším, jak se bude jejich vztah vyvíjet v dalších dílech.

Moc se mi líbilo prostředí viktoriánského Londýna a zapojení reálných historických postav do děje.

Mně celý styl psaní hrozně sednul, ale věřím, že na někoho by to mohlo být trochu utahané. Další díly jsou prý ještě lepší než tenhle.

Autorovy další knížky

Deanna Raybourn
americká, 1968
2023  84%Podivný počátek
2023  80%Dámy na zabití

Kniha Podivný počátek je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce54x
Chystám se číst53x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x