Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti

Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358485/bmid_verni-a-rozumni-kapitoly-o-ekologic-ruh-358485.jpg 4 21 3

Kniha „Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti“ navazuje na úspěšné tituly „Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti“ a „Vlažní a váhaví: kapitoly o ekologickém luxusu“. Autorka si klade otázku, proč v době pokračující devastace přírody klesá zájem o její ochranu. Jsou vinny sdělovací prostředky, nebo je naše hluchota vůči ekologickým problémům zakotvena v naší mentální výbavě, která se snaží nepříjemné skutečnosti vytěsňovat? Autorku zajímá, proč někteří lidé zůstávají přírodě věrní. Odpověď hledá v rovině sociologické, filozofické, psychologické a teologické. Kniha však čtenáře překvapí i nečekanou otázkou, proč vlastně přírodu chránit, když si poradí sama; není slabá, ale silná a krutá. Empirická část čtenáře přivádí mezi terénní ochránce přírody – ochránce dravých ptáků. Především však se zajímá o věrnost přírodě spočívající v ekologicky příznivé každodenní životní praxi, v malé spotřebě hmotných statků. Autorka se po deseti a třiadvaceti letech vrací sociologickým výzkumem k „pestrým“. Žáci profesorky Librové, Vojtěch Pelikán, Lucie Galčanová a Lukáš Kala se zajímají o děti „pestrých“: zdědily skromný životní způsob rodičů? Kdo je vlastně v dnešním světě rozumný, a kdo zpozdilý? Ten, kdo s pokrčením ramen rezignuje, problémy přírody hodí za hlavu a věnuje se radostem, které může přinést život v umělém světě? Nebo kdo hledá prostřednictvím takzvaného environmentálního žalu katarzi, která může vyústit do aktivní ochrany přírody?... celý text

Přidat komentář

pajaroh
09.11.2017 4 z 5

Přestože jsem nečetla předchozí knihy H. Librové a environmentální studia mne minula, čtení o "skromně" žijících lidech z různých perspektiv mi bylo velkým přínosem a nemalou psychologickou pomocí (člověk si nepřipadá jako exot).
Především druhá, praktičtější část mě oslovila, v té první jsem se občas musela soustředit na pochopení složitě a odborně popsaných jednoduchých myšlenek (co se divím, jedná se o odbornou studii, takže to není výtka, spíše konstatování), stejně tak nejsem velký příznivec "škatulkování" (stejné závorkové "ale").
Vydání s krásnými ilustracemi M. Slámy podtrhují poselství knihy.

petr7416
18.10.2017 5 z 5

Autorka mě nezklamala, a je jedním z mála lidí, kteří mi v mé "pseudoalternativnosti" udělali "teoretické" jasno. Při takhle dlouhodobém projektu bych přivítal více práce s "dětmi" Pestrých a zelených, nejméně na úrovni první knihy. Chápu, že je to také o ochotě zúčastnit se výzkumu a dalších faktorech, ale přesto.


Aquarek
02.04.2017 5 z 5

Uz jsem cetl predesle dve autorcina dila. "Pestri a zeleni" a "Vlazni a vahavi" tudiz jsem si dalsi navazani tehle casosberne prace nemohl nechat ujit. V celku se mi kniha libila. Ne sice jako predesle dily, ale prectena byla hned. :D jedine co me vsak neoslovilo, byl druhy oddil knihy, ktery sel tak nejak uplne zcela mimo me. :D nic to vsak nezmeni natom ze se jedna o skvele tema a skvele zpracovani.