Pravé americké džíny

Pravé americké džíny https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344198/bmid_prave-americke-dziny-aIx-344198.jpg 4 71 16

Velké století série

< 6. díl >

Jan Guillou série

6. díl

Šestý díl série Velké století. Eric, potomek třetí generace Lauritzenů, dospívá v padesátých letech dvacátého století. V době, kdy se budují základy švédského sociálního státu a tamější suroviny se proměňují v horké zboží na evropském trhu. V době, kdy Švédsko stále trpí důsledky válečného pustošení. V době, kdy se rostoucí hrozba jaderné války projevuje všudypřítomnými obavami a strachem. Ericovou jedinou bezprostřední starostí je však změna, která navždy otřese jeho poklidným životem v Saltsjöbadenu. Mezi mládeží se rodí nová kultura, v níž evropské vlivy nahrazují ty americké. Eric je vtažen do tohoto světa fascinovaného novou hudbou, módou i filmem. Stane se úspěšným pašerákem zakázané Coca-Coly, a navíc je mezi svými vrstevníky první, kdo začne nosit pravé americké džíny.... celý text

Přidat komentář

ferdada
15.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Šestý díl série se mi četl o něco líp, než předchozí Modrá hvězda. Ale velký čtenářský zážitek to nebyl. Rychle sem chci přidat pár hodnotících slov, než do měsíce zapomenu, oč šlo. Vykreslení padesátých let mne vlastně dost zaujalo, ale příběh má pro mě nepochopitelné díry. Vcelku seznalý chytrý chlapec (otužovaný pravidelným - preventivním denním bitím od nevlastního idiotského otce - a s tím související nemožnost - nebo neschopnost? -zásahu kultivované rodiny do takového způsobu "výchovy"!!! No hrůza!) nemá pojem o "židovi", ač od konce války uplynulo pouhých pár let a celá rodina je do ní různými způsoby vtažena… Prostě divné a málo uvěřitelné.
A je úsměvné, jak se může lišit pohled dítěte na matku od pohledů ostatních. To mi na knize bylo velmi sympatické a velkou radost jsem měla z chlapcovy přiznané lásky a uznání k matce.
Před posledním dílem si přečtu alespoň tři knížky od jiných autorů. Vlastně jsem zvědava, jaký z 1968 budu mít pocit.

zdenaR
08.11.2021 2 z 5

Tento díl psaný ichformou náctiletého chlapce mě nenadchl. Četl se hůře než předchozí, příliš mnoho levicové politiky (poněkud zvláštní, když je vyprávěn z pohledu dospívajícího dítěte).
Zaměřuje se pouze na jednu rodovou linii, což je poměrně málo, příběh se ztrácí.
Do posledního dílu jdu jen proto, že se odehrává v roce 1968 i v Česku.


Mánička178
12.10.2021 3 z 5

Po dvou letech jsem se konečně dostala k dalšímu dílu série... Opět trochu jiný typ vypravěče, tentokrát příběh podaný dospívajícím vnukem Oscara Lauritzena, Ericem. Bohužel na mě nepůsobil příběh moc uvěřitelně, jak kdyby autorovi docházel trochu "drajv".
Nevím, zda to způsobil překlad či originál, ale občas se objevovaly stylistické skoky, které vyloženě bily do očí a působily rušivě. Nechtěla bych se přímo babrat v detailech, ovšem povytáhlé obočí zapříčinilo i pár zvláštností typu: čerstvě náctiletý hoch do hloubky rozebírá a uvažuje nad rozdělením politického spektra 50. let a zároveň s děvčaty "hraje na babu", současně ovšem neví, kdo je válečný korespondent či Žid, naprosto mu uniká, o co šlo ve válce. Jednoduše... málo důvěryhodné a v důsledku rušivé, leckdy až moc šroubované.
Celkově působil celý tento příběh spíše nějak rozplizle - došlo k pár zvratům, ovšem některé se přešly velmi zběžně, další doslova zůstaly zastřené tajemstvím... Budu tiše doufat, že v dalším díle se dozvíme... V důsledku mám ale pocit, že se toho "zas tak moc nestalo" :D

VladiKlaisner
03.01.2021 4 z 5

Další pokračování ságy Velké století, tentokrát se dostáváme do poválečného období, které není pro Lauritzeny vůbec jednoduchá. Třetí generace a škoda, že se autor zaměřuje pouze na jednu jeho linii.

Felidae
13.04.2020 4 z 5

V pořadí šestý díl Velkého století. Opětovně díl slabší než v počátku ságy, zřejmě vrcholu Stavitelů mostů se podruhé nedočkáme, ale kdo ví do konce století zbývá několik dílů. Po příšerné Modré hvězdě jsem se rozhodovala, zda v sáze pokračovat, či nepokračovat. Dala jsem šanci a jsem tomu ráda. Skvěle vykreslená 50.léta očima dítěte a dospívajícího. Moc se těším na pokračování.

Aluškaleo
02.05.2019 1 z 5

Bohužel, také jsem nedočetla....

evickakyticka
13.04.2019 2 z 5

Tento díl mi nesedl. Vůbec jsem se nezačetla.... Zatím nejnudnější díl celé série. Škoda.

Knihomlok2015
25.12.2018 4 z 5

Další generace a další vyprávění. Rodina se rozpadá a bohatství vytrácí - dokonce je porušena i jedna dlouholetá vánoční tradice (škoda:-(. Umírá další z matadorů rodu (opět škoda) a o ostatních členech se toho dozvídáme opravdu jen pomálu. Švédsko se nemůže rozhodnout jestli si pořídit atomovou bombu a vůbec se děje plno věcí, které všechny jsou opět jen křovím v pozadí, protože my se soustředíme je na jednoho kluka, jehož život se točí kolem holek, peněz, plavání, rock and rollu a čarodějnického honu na zkaženou mládež. A všechno to mě doopravdy bavilo, ale musím se přiznat, že z velké části to asi bylo tím, že mi to připomínalo jinou knihu o jednom plavci, kterou miluju mnohem víc - takže asi nejsem tak úplně objektivní.

Neo1tex
29.11.2018 2 z 5

Špatný. Celá série začala tak úžasně a jde to úplně do kopru. Tohle se skoro nedalo dočíst....

Aymira
08.11.2018 3 z 5

Tak tato kniha pro mě byla těžko uchopitelná. Celá tato série, začínající skvělými Staviteli mostů, jako by měla klesající úroveň. Pravé americké džíny na mě působily zmatečně se vším všudy. Neskutečně dlouhou dobu mi trvalo pochopit, kdo je vlastně vypravěčem příběhu, stejně tak dlouho jsem nemohla přijít na to, komu je vůbec příběh vyprávěn. Ze začátku ve mně kniha budila pocity literatury pro děti a mládež, s přibývajícími léty vypravěče se tento dojem vytratil. Přesto knize chybí nějaká konkrétní zápletka a ucelený závěr. Pokud vyjde další díl série, samozřejmě si ho ráda přečtu, ale z této knihy popisující 50. léta jsem popravdě dost v rozpacích.

Lolila
15.05.2018 4 z 5

Zaujímavý príbeh, ktorý rozpráva Oscarov vnuk Eric. Opisuje život vo Švédsku v päťdesiatych rokoch očami malého chlapca. Ale celý čas som čakala, že bude viac vysvetlené, čo sa stalo s celou rodinou Lauritzenových. V knihe boli len narážky na niektoré postavy a udalosti. Takže predpokladám, že bude pokračovanie:-).

Vojslava
13.05.2018 5 z 5

I příběh třetí generace Lauritzenů je velmi zajímavý - zase nový pohled a poznatky o tom, jaká mohla být taky padesátá léta. Zároveň mne mile překvapil posun k osobnějšímu vyprávění jedním z hrdinů - a jestlipak se ještě dočkáme dalšího vyprávění?

Oliinecka
16.04.2018 4 z 5

U téhle série už je předem jasné, že další díl budete číst jedním dechem. Knížku jsem přečetla za den. A byla výborná, bavila mě.
Trochu mne zklamalo, že děj byl jakoby přetržený, prostě padesátá léta a pak jen pár náznaků. Autor nás napíná a jde mu to. Teď budu doufat v další díl, kde se dozvím, jak a proč se chovali ostatní, o kterých se chlapec v této knize jen zmiňuje a v některých případech jen naznačuje...

rozvera
08.03.2018 4 z 5

Zatím poslední díl série se odehrává v padesátých a šedesátých létech dvacátého století . Klan Lauritzenů se po smrti druhého nestora rodu rozpadl, každý žije svůj život. Tato léta popisuje nejmladší člen formou svých osobních vzpomínek na poválečná léta a poměry ve školství z pohledu malého a posléze dospívajícího kluka, budoucího právníka a spisovatele.

iva.mikova
03.02.2018 4 z 5

Autor opět nezklamal, zase jsem se dozvěděla spoustu nového, pohled na poválečná léta očima malého kluka byl hodně zajímavý. Super nápad je umístění rodokmenu na začátku knihy. Už se těším na další díl.

astroweb
06.12.2017 4 z 5

Další díl Velkého století, zpočátku jsem se nemohl začíst, ale pak už to jelo, podnětné, inspirativní čtení. Tento autor mě nemůže zklamat.

Autorovy další knížky

Jan Guillou
švédská, 1944
2014  87%Stavitelé mostů
2010  83%Cesta do Jeruzaléma
2014  79%Norský dandy
2010  91%Templář
2015  82%Klapky na očích