Velké proměny

Velké proměny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501666/bmid_velke-promeny-Z0I-501666.png 4 10 4

Demografie, zemědělství, energie a hospodářství – to jsou čtyři „velké civilizační přechody“, jež zcela proměnily náš způsob života. Ačkoli jimi mnoho společností prošlo, na Zemi stále žijí stovky milionů lidí, kteří jsou tímto vývojem nedotčeni. Co to pro planetu znamená a kam tato nerovnováha lidstvo v blízké budoucnosti zavede? Mezinárodně uznávaný vědec Václav Smil představuje největší výzvy současnosti, které už nyní formují podobu našeho světa.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost Věda
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Grand Transitions: How The Modern World Was Made , 2021


více info...

Přidat komentář

DomYell
14.04.2024 5 z 5

Sakra, co jsem do ted delal???
O panu Smilovi jsem slysel nekolikrat nezavisle z ruznych sobe vzdalenych stran a vsude peli chvalu... a ja to odkladal, vetsinou jsem na pana Smila zapomel, kdyz jsem byl v knihovne... ale je tu jedno ALE...ale uz nezapomenu, asi dokud me nezacne pamet prestavat slouzit.
Pan Smil rozebira nekolik temat a nabizi na ne uhly pohledu prime, neprime, z minulosti, v soucasnosti a hada trochu i te budoucnosti.... je to velice zajimave...

Vypujcim si par radku a doplnim je vlastnimi slovy:
Nemame se ani hur a ani lepe, nez nekdo pred nami. Mame k reseni jen dalsi problemy. Vratme se 124let zpatky do roku 1900 a predstavme si, jaky zivot mel clovicek tou dobou narozeny. 1914-1918 prvni svetova, 1918-1920 spanelska chripka. 1929-1939 Velka hospodarska krize. 1939-1945 druha svetova...a takhle by se dalo pokracovat... strach z nuklearni valky tu byl od 70.let do 90.... v cem je nase doba jina? Je lepsi? Je horsi?
Tesim se, az se mi dostane dalsi ctivo od autora do ruky.

jan8368
03.12.2023 2 z 5

Knihy s názvem Velké proměny, Jak svět doopravdy funguje, Čísla nelžou jsou jedna a ta stejná kniha. Čtete vlastě to samé dokola. Myslím, že kniha Jak se vyrábí dnešní svět taky zapadne do této skupinky. Ale to už zjišťovat opravdu nemusím. Třikrát to stačilo.


Lenka.P7
16.03.2023 2 z 5

Ráda čtu Smilovy knihy, protože se vždycky dozvím něco nového a přitom se mohu spolehnout na to, že má všechny závěry dobře podložené nezpochybnitelnými fakty. Další předností je jeho střízlivé hodnocení jak situace současné, tak výhledů do budoucna, čímž se liší od mnohých populárních šiřitelů nerealistických vizí (většinou ekonomů) proklamujících nekonečný růst všeho, na co si člověk vzpomene. Bohužel smrtelnou ránu této knize zasadil překladatel. Jeho znalosti z oblasti přírodních věd, zemědělství a výživy jsou, velmi mírně řečeno, poněkud problematické a přitom právě dynamika změn v zemědělství a produkci potravin je jednou z hlavních kapitol knihy. Některé přeložené pasáže jsou natolik zavádějící a přímo matoucí, že úplně mění smysl textu nebo znemožňují jeho pochopení. Je těžko uvěřitelné, že si ve sporných případech překladatel neověřil správný český výraz ve slovníku nebo pomocí překladače a místo toho si vytvářel vlastní bizarní novotvary, nikdy předtím nevídané. Nakonec ani ten slovník nebyl zapotřebí - třeba správné české názvy výživových složek lze najít na obalech většiny prodávaných potravin. Stačilo zajít do nejbližší samoobsluhy. Nesprávné překlady se netýkají jen výše zmíněných oblastí, ale i technických oborů, prostě reprodukční věrnost překladu je u této knihy ubohá. Nakonec už jsem jen obtížně vnímala vlastní text a hrozila se toho, jaký další nesmysl na mne vyskočí.
Závěr je jasný - před koupí knihy si ji prolistovat, přečíst pár stránek nebo kapitolu a podívat se na jméno překladatele a nakladatelství. Jinak lze koupi této knihy doporučit jen masochistům.

Michal_
08.01.2023 4 z 5

Na nové knihy od Smila v češtině se vždy těším. Bezesporu je to člověk s přehledem a exaktně přemýšlející a interpretující. Občas by to ale chtělo více zapracovat na formě a obsahu (nakladatel). Některé autorovy knihy jsou snad až moc přeplněné holými fakty a pak jde o smršť čísel a údajů, což je pro čtenáře mnohdy až kontraproduktivní, jindy (např. Čísla nelžou) se řešené téma jen nakousne a hlouběji se nejde. Tato kniha je pro mě tak něco "mezi". Asi by snesla zhuštěnější podobu (s přibývajícím se množstvím přečtených textů od autora se dostavuje pocit častého opakování se), zasloužila by si - ostatně i jako jeho ostatní publikace - snad i více (info)grafiky.
Smil často ve svých knihách poukazuje na celou řadu reálií, paradoxů či nesmyslně chápaných či až propagovaných jevů, o kterých "tu realitu" mnohdy selským či zdravým rozumem jaksi víme či tušíme, ale málo kdo ji publikuje v pravdivém světle.