Velká metamorfóza

Velká metamorfóza https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73009/velka-metamorfoza-73009.jpg 4 3 2

Výbor z díla francouzského utopického myslitele se pokouší předložit reprezentativní ale zároveň i zajímavý a poutavý přehled všech hlavních Fourierových témat, utříděných pro větší přehlednost do tří větších celků (Člověk a dějiny, Kritika civilizace, Harmonická společnost) dále rozčleněných pomocnými kapitolami.

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Oeuvres completes de Charles Fourier , 1966


více info...

Přidat komentář

memphisz
01.04.2015 4 z 5

Výborný výbor Fourierových názorů, který mě podnítil k chuti přečíst si více, bohužel v češtině více není a asi jen tak nebude. Žánr utopického socialismu a utopií/dystopií jako takových je můj oblíbený a Fourier je jeden z těch zajímavějších a zábavnějších myslitelů tohoto směru.

eraserhead
01.04.2011 4 z 5

Charles Fourier, autor jedné z nejsmělejších utopií, jejíž vizi "harmonické společnosti" nazvané Falanstéra rozpracovává ve všech svých dílech, nenavrhuje "vytváření nového člověka". Tato vize naopak vyrůstá z požadavku změny všeho, kromě lidské povahy! Cílem volné společenské organizace - Fourierem podrobně (a někdy ke škodě až moc popisně nebo trochu zmatečně) popsané - je podpora rozvoje všech lidských vášní, má členstvu umožnit uspokojení tužeb. "Chytrost" této společnosti spočívá v harmonizaci vášní: uspokojování těch nejegoističtějších, podivínských či přímo "perverzních" jednotlivých popudů, tužeb, vášní a vrtochů bude sloužit celé společnosti (i když Fourier občas nepředkládá pochopitelný a podrobný popis některých svých "návrhů", prosazuje např. tzv. právo na sexuální minimum, praxi tohoto požadavku však již moc nevysvětluje). Na druhou stranu svým požadavkem nahrazení námezdní práce svobodnou tvůrčí aktivitou (a docela obstojným vyjasněním v čem by to mělo spočívat a jaký by z toho plynul užitek) předběhl Marxe, Marcuse i situacionisty. Na svou dobu měl liberální až radikální názory na morálku a postavení žen ve společnosti: "rozsah ženských svobod je obecným principem veškerého sociálního pokroku", kritizuje manželství, pokrytecké smýšlení o cizoložství a ženu prohlašuje rovnou muži. Fourierovým problémem je, že své spisy psal naprosto nevyrovnaně, smysluplné, rozumné a racionálně-kritické pasáže se naprosto bez jakéhokoliv zjevného a ohraničeného přechodu přelévají do takřka fantasmagorických pasáží, které vyvolávají úsměv na tváři (jako jedno z řešení problému dopravy budoucnosti viděl samotnou přírodou dodaného "superlva", který bude na svém hřbetě přepravovat pasažér/k/y na kilometry daleko). a kvůli nimž je mnohými bezostyšně označován za blázna a také mnohdy až moc kasárensko-komunistický charakter jeho Falanstéry. Na druhou stranu jeho, je třeba podotknout naprosto nebeletristické, dílo získalo mnoho obdivovatelů a obdivovatelek, kteří/ré se dokonce dle jeho díla snažili/y Falanstéry v podobě komun přivést k životu. Neúspěšně.


Štítky knihy

filozofie utopie

Autorovy další knížky

Charles Fourier
francouzská, 1772 - 1837
1983  80%Velká metamorfóza
1950  80%Výbor z díla
1995  80%Soustavný přehled paroháčů

Kniha Velká metamorfóza je v

Přečtených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x