Velká kniha vánočních detektivek a záhad

Velká kniha vánočních detektivek a záhad https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393565/bmid_velka-kniha-vanocnich-detektivek-a--WyH-393565.jpg 4 61 25

Velká kniha vánočních detektivek a záhad je originálním dárkem pro všechny fanoušky kvalitních detektivních příběhů. Knížka obsahuje 25 pečlivě vybraných povídek od nejlepších světových mistrů detektivního žánru, jako je Agatha Christie, sir Arthur Conan Doyle, Ed McBain, Isaac Asimov, Robert Louis Stevenson a řady dalších autorů. Všechny příběhy spojuje magická vánoční atmosféra. Při čtení knížky tak zažijete kouzlo Vánoc s nádechem zločinu na různých místech a v rozličných dobách. Knížka navíc obsahuje originální tematické ilustrace, které vytvořila Markéta Stará. Vánoce a zločin, kouzelná atmosféra a napětí. Velká kniha vánočních detektivek a záhad představuje soubor těch nejlepších vánočních detektivek, jaké kdy byly sepsány.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Familium
Originální název:

The Big Book of Christmas Mysteries


více info...

Přidat komentář

Hana62
25.01.2024 4 z 5

Některé povídky byly velmi čtivé, některé méně. Na škodu bylo nepohodlné čtení z důvodu velikosti a váhy knihy. Tak jak mám ve zvyku hledat další knihy od přečtených autorů, toho rozhodně nehrozí. Stačilo.

Gibis
14.01.2024 5 z 5

Propadla jsem kouzlu těchto obřích knih s povídkami, přestože povídky nepatřily k mým oblíbencům. Ale možná právě díky těmto velkým knihám jsem jim přišla na chuť, protože mě baví takto objevovat autory, o kterých jsem dříve neměla ponětí a pokud mě zaujmou povídkou, ráda vyhledám nějaká další jejich díla.
Pro mě tedy nejvyšší hodnocení, přestože některé povídky byly slabší, ale tak už to u sbírek bývá. Navíc velice pěkně graficky zpracováno.


alishek
29.12.2023 5 z 5

Musím říci, že tak skvělý výběr povídek mě fakt bavil, některé měly opravdu zajímavý, zvrat. Skvělá knížka, doporučuji.

Andrea864
02.03.2023 5 z 5

Moc hezký výběr detektivek. Ocenila jsem stručný životopis každého autora před jeho povídkou. Bavila jsem se.

dalia1769
09.01.2023 4 z 5

Povídky se mi velmi líbily, samozřejmě některé více a jiné méně, ale žádná mne nezklamala. I když se většina odehrává ve vánočním období nebo má k vánocům nějakou vazbu, nedá se říci, že by to bylo vyloženě vánoční čtení, spíše takové čtení na dlouhé zimní večery. Za velký přínos považuji, že jsem se takto seznámila s celou řadou autorů, které jsem doposud neznala, a že ke každé povídce je přiřazen medailónek příslušného spisovatele. Určitou nevýhodou jsou větší rozměry a velká hmotnost knihy, nějak jsem nevěděla, jak se s ní "uvelebit"... Každopádně mohu doporučit každému milovníku klasické detektivky.

JiříM
30.05.2022 5 z 5

Více či méně zajímavé detektivní povídky. Takové oddychové čtení.

soukroma
09.02.2022 4 z 5

Pěkný výběr z povídkové tvorby anglosaských autorů starších i mladších, zahrnující různé doby, různá místa a různá témata na pozadí vánoc (povídky jsou ještě rozdělené do sekcí jako moderní vánoce, či duchařina). Byly čtivé, žádnou bych nehodnotila záporně, ale ani jich moc nevyčnívalo. Nezapomenutelné pro mě byly jednoznačně Časné vánoce - moderní vyšetřování plné netradičních zápletek, rodinných i osobních dramat a uvěřitelné dvojice detektivů (ten "v sukni" byl kupodivu za zlého).
Většinu autorů tu ale neznáme, aspoň z detektivek většího rozsahu, což je škoda. Ze známých podezřelých jako slečna Marplová, Steve Carella nebo Nero Wolfe jsem žádný uvedený případ neznala, pouze karbunkl (pardon karbunkul) Sherlocka Holmese, což je také pozitivum. 75%
Ovšem udržet tohohle obříka je skoro nadlidský výkon (zaposilovala jsem si), přitom tyhle Velké knihy jsou taaak lákavé... Pěkná výprava, tisk, grafická úprava, jen mne zarazilo, že v knize jako první je uveden tučně seznam - překladatelů. Pak teprve obsah.

jirina4159
24.01.2022 3 z 5

Protože jsem už seniorka a mám ráda detektivky tak jsem si ji přála k vánocům. Docela jsem byla zklamaná, až na pár výjimek povídky opravdu nenadchly. Mínus byla i velikost a tíha knihy, tohle dají opravdu jen skalní čtenářky.

pavla.ctenarka
08.01.2022 5 z 5

Kniha obsahuje celkem 25 povídek rozčleněných do 5 kategorií, přičemž pojícím prvkem je vždy alespoň nějaká stručná zmínka o Vánocích. Ačkoliv jsou detektivky mým šálkem čaje, musím přiznat, že většina jmen autorů pro mě byla neznámá. O to více mě ale kniha překvapila. S chutí jsem se do ní po Vánocích začetla. Zpětně nejlépe hodnotím povídku Časné Vánoce, k nejlepším bych zařadila také Zimní skandál, Dobrodružství Dauphinovy panenky, Vánoční večírek a Duch z Royal Crescent. Trochu mě zklamali profláknutí autoři - nejméně se mi líbila povídka Tichá noc od Eda McBaina, pak povídka Thomase Hardyho (Zloději, co nemohli přestat kýchat) a povídka Isaaca Asimova (Třináctý vánoční den). Témata povídek jsou skutečně různorodá - od duchařských příběhů, přes klasiku jako je Agatha Christie až po moderní dílka. Kniha je ve své podstatě dárkový artikl, čemuž odpovídá i vydavatel a celkové vizuální zpracování. K takovýmto dárkovým knihám mívám spíše nedůvěru, ale takhle mě pod stromečkem moc potěšila a bez obav doporučuji.

Aligator805
03.01.2022 3 z 5

Některé příběhy opravdu velmi dobré, některé slabší. Vyloženě se mi nelíbil pouze ten o panence. Velké mínus má u mě formát knihy. Velice nepraktické při čtení.

roso.mak
01.12.2021 4 z 5

Ok, tahle kniha vas na Vánoce snad až na jednu dvě tři výjimky fakt nenaladí. Na násilné smrti toho totiž moc vánočního nebývá.

Sbírka je taková sourodá a nesourodá zároveň. I detektivky existuje mnoho žánrů a já osobně jsem si například k takovému Ellery Queenovi cestu nenašla, takže minimalne 3 z povídek mi přišly nedobré. Což nevadí, vzhledem k tomu že minimálně stejný počet mi přišel vysloveně výborný.

Jako darek pod stromeček, aby si to člověk přečetl PO Vánocích, je kniha ideální. Kupuji ji tchyni.

Christeene
03.04.2021 3 z 5

Nektere z pribehu dobre, jine slabsi. Co me ovsem tocilo cele cteni, byl ten hrozny velky format knihy-do kabelky to rozhodne neni :-D

Deia
04.02.2021 4 z 5

Kniha sa mi čítala veľmi dobre, skoro všetky poviedky sa mi páčili, boli napínavé a mali spád. Pri poviedkach mám väčšinou ten problém, že veľmi rýchlo zabúdam o čom boli, ale myslím, že väčšinu poviedok z tejto knihy si zapamätám, boli naozaj nápadité. Jediná poviedka, ktorá sa mi naozaj nepáčila bola tá od Elleryho Queena s názvom Dobrodružství Dauphinovy panenky, tá mi prišla taká dosť rozťahaná. Tiež kniha vo mne nevyvolala žiadne vianočné pocity, ale tie som tento rok nemala vôbec, tak to asi nebude chyba knihy. Celkovo som ale veľmi rada, že mám túto knihu v svojej knižnici a určite sa k nej ešte počas nejakých Vianoc vrátim.

Florindela
16.01.2021 5 z 5

Tohle je opravdu velká kniha. Na čtení hodně nepraktická, je třeba několik polštářů na podložení rukou, knihy atd. Ale byl to přesně ten dárek, který jsem chtěla. Povídky mě bavily, byly stejně různé jako byli různí autoři. Všechny ovšem víceméně zachovávaly vánoční atmosféru. Skvělé.

pavčape
03.01.2021 4 z 5

Jak hodnotit? Knížka je to krásná, honosná. Vázaná v pevných deskách, přehledně napsaná, s ilustracemi. Skvělý dárek pro čtenáře, který má rád detektivní, záhadné, mysteriózní příběhy, pro čtenáře, který si v období Vánoc touží přečíst povídky s vánoční atmosférou. Tohle tedy uvádím jako plusy. Jako mínus je opravdu nepraktičnost při čtení (což ovšem vylučuje tu honosnost, takže nevím... :-) ) Kvalita jednotlivých povídek je různá. Některé jsem přeletěla a ani nevím o čem byly, některé mě zaujaly hodně. Rozděleno do pěti oddílů (Klasické Vánoce, Veselé Vánoce, Vánoce s láskou, Moderní Vánoce a Tajemné Vánoce) v nichž byly lepší i horší dílka. Celkově však hodnotím vysoko. Kniha nepostrádá atmosféru ani vtip.

zazvorka
27.03.2020 5 z 5

Moc pěkná knížka na poklidné sváteční čtení. Jako dárek dokonalá. Jediné, co mi vadilo, to byla její velikost a váha. Není to žádné čtení do ruky, tedy pokud nechcete posilovat! Ale pěkně rozložená na stole se číst dá. Výhodou je krásná úprava a pěkně čitelné písmo. Celkově mi vzhledem připomíná krásnou velkou pohádkovou knížku pro dospělé. Takže k Vánocům tak akorát a nejen k nim.

SBH
08.01.2020 3 z 5

Začnu nejpodstatnější věcí. Bichle váží přesně 2 kg. Je opravdu výpravná s ilustracemi a krátkým medailonem ke každému autorovi. Ale počítali vydavatelé s faktem, že by ji někdo i četl? To tedy nebyla lehká záležitost.
Další bod – dobré detektivní povídky psali pouze angličtí a američtí autoři? Francouzi, Němci, Skandinávci nic? Nemyslím si. Kvůli anglosaské aroganci ubírám hvězdu.
Výbor je rozdělen do pěti oddílů (klasické Vánoce, tajemné, veselé…), což bylo celkem vtipné a odpovídající. Ale úroveň jednotlivých příběhů dost kolísala a v souhrnu mi to jako vyložené best of nepřipadlo.
Nejlepší povídky, dle mého názoru: Tichá noc – Ed McBain, Časné Vánoce – Doug Allyn. Těch slabších bylo hodně, v každém oddílu minimálně dvě. Ale rozhodně mě to svátečně naladilo, to zase ano :-).

konicekbily
23.08.2019 5 z 5

Ježíšek v roce 2018 měl dobrou náladu a obdařil mne velice rozměrnou a překrásně vázanou knihou. Velice dobře udělaný soubor povídek od světoznámých autorů - s vánoční tématikou. A o každém autorovi je tam něco napsáno. Kvalita povídek je různá, jak to u takových souborů bývá, ale je to moc hezký dárek pro čtenáře detektivek!

jiri9568
09.06.2019 3 z 5

Nektere povidky byly slapsi, precist se to dalo, ale jak top bych to neumistil

denča1000
05.03.2019

Ne všechny příběhy mě bavily, ale velká většina z nich, byla pěkná a bavily mě.