Velikost

Velikost https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527421/bmid_velikost-656914018fe1c.jpg 4 5 2

Od bakterií po velryby, od atomů po asteroidy. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil tentokrát zkoumá, proč rozměry nejsou náhodné a jak ovlivňují svět. Má dvakrát větší člověk dvakrát více krve? Čím se vyznačují hezké tváře? Má každý růst své meze? Kde všude najdeme zlatý řez? A co ergonomický oříšek: velikost sedadel v letadle? Nečekané odpovědi na otázky všedního i planetárního významu vás ohromí i pobaví zároveň. Fascinující publikace od základů změní, jak se díváte na vše kolem sebe!... celý text

Literatura naučná Historie Věda
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Size , 2024


více info...

Přidat komentář

Lenka.P7
19.02.2024 3 z 5

První z knih Václava Smila, která mne příliš nenadchla. Jak je jeho zvykem, Smil shromáždil a interpretoval obrovské množství faktů, které se tím či oním způsobem týkají velikosti a jejím měřením, především pokud jde o extrémní hodnoty. Nejzajímavější mi připadají pasáže týkající se biologie, např. jak velikost ovlivňuje rozmnožování a přežití organismů, jak sporný může být vztah mezi indexem tělesné hmotnosti a zdravotními riziky u člověka, proč mají lidé v teplejších oblastech delší nohy a že existuje průkazná korelace mezi tělesnou výškou a výsledky testů u dětí a výší výdělků u dospělých. A pár dalších zajímavostí souvisejích s měřítkem: Jak vám změna velikosti talíře pomůže zhubnout? Co dělá obličej krásným? Je estetika zlatého řezu oprávněná? Samozřejmě vše je doplněno obecnými zákonitostmi normálního rozdělení četností (Gaussova křivka), allometrického růstu, vztahů mezi velikostí těla a energetickým metabolismem atd. Další části knihy jsou věnované technologickým, sociálním a ekonomickým otázkám, jako jsou limity inženýrských projektů, urbanizace, velikosti populace, mezinárodního obchodu atd. Mnohé z těchto problémů již byly diskutovány v jeho nejobsažněším díle Růst a v některých jeho starších časopiseckých článcích. V této knize postrádám nějakou jednotící myšlenku; v podstatě jde jen o volně propojené úvahy o tom, jakou roli hraje velikost a měřítko v přírodě a v lidských záležitostech.

jaroiva
09.02.2024 3 z 5

Další pokus s tímto autorem.
Stejně jako minule, téma je neskutečně zajímavé, ale zpracování ubíjí čtenáře čísly. Opět jsem spíš vyčerpaná než poučená.
Ale to téma je opravdu zajímavé. Škoda té formy.