Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky
Tomáš Němeček

Velikáni do kapsy série
1. díl >
První díl zamýšlené zábavné série popisující naše slavné hrdiny tak, jak je neznáte. Čeká vás plno pikantních detailů, zajímavostí, vtipných komentářů a komiksových ilustrací. Průvodci vám budou krejčí Ondřej a panna Anežka, historické postavy, které Jana Husa zažily, a pak několik „laskavých čtenářů“, kteří občas nevěří svým očím, co že se to v Čechách tehdy dělo. A tak kladou otázky… O Janu Husovi jistě každý z vás slyšel. Ale možná nevíte, že: – nebyl hubený a vlasatý, ale plnoštíhlý a s pleškou na šošolce – rád žertoval a tropil si šprýmy z ostatních farářů – na kněze se původně dal proto, aby měl dobré jídlo a bydlení... celý text

Tak tohle bylo fakt super. Konečně se člověk dozví, a ještě opravdu čtivou formou, souvislosti. Určitě si přečtu i další knížky z téhle série. Rozhodně nejsou určené jen pro děti.

Ke knize jsem se dostala jen díky Čtenářské výzvě a jsem za to ráda. Přestože je kniha určena pro děti, je plná zajímavostí ze života Mistra Jana Husa a celkově o tehdejší politické situaci. Hodně věcí už jsem ze školy zapomněla, takže bylo příjemné si české dějiny zase trochu zopakovat, a navíc takto příjemným a vtipným způsobem.
Myslím, že podobné knihy jsou skvělým způsobem, jak nenásilně přimět děti, aby je historie zajímala a bavila. Tato útlá knížečka se hodně podobá sérii Děsivé dějiny, která byla autorům i inspirací, jak sami v předmluvě uvádějí, a to jsem rozhodně uvítala. Jako malé dítě jsem totiž Děsivé dějiny milovala.
Každopádně jsem ráda, že jsem si své znalosti o významné osobnosti české historie zase osvěžila a občas mi bylo líto, že Mistra Jana Husa potkal tak nespravedlivý osud. Na svou dobu byl opravdu pokrokový, a to ho nakonec také stálo život... Obdivuji, že v tehdejší době si dokázal stát za svými ideály i smrti navzdory.

Super! Jan Hus si získal mé srdce jako Rozšafín Ctibum českých dějin, bohužel Zikmund nesahal lordu Vetinarimu ani po kotníky. Vtipné, čtivé, do konce jsem doufala, že tentokrát to s Jenem dopadne dobře... Už aby jeho příběh zfilmovali Američané.
Poučení? Zapomeňte na Štěpánka (herce), pište do knížek, které čtete, no a hlavně si zapamatujte, že obětování nikoho a ničeho zlu nezabrání (ať už v Mnichově či v Kostnici).
Zásadní zápor vidím v chamtivosti nakladatelství a brožované vazbě.

Přemýšlel jsem, co vlastně z knihy vyplývá za poučení, protože žádné silné uzávěry autor neformuluje, nechává hodnocení na čtenáři. Já jsem si řekl, že z takto podaného příběhu je vidět, že velikost osoby se skutečně ukáže až v krizové situaci. Když byl vystavován tlaku moci a násilí, objevil v sobě p. Hus několikrát odvahu zachovat se charakterně již v době, kdy byl jedním z několika podobných. Zastal se jiných, byl spolehlivý. Tím se odlišil a krok po kroku si vydobyl jméno, kterému byl nadále zavázán a které postupně svým konáním dovedl až na nejpřednější místo českých dějin.
Jan Hus, 1370-1415Autorovy další knížky
2018 | ![]() |
2006 | ![]() |
2021 | ![]() |
2012 | ![]() |
2016 | ![]() |
Stejně, jako mě nadchl díl o Karlu IV., tak stejně i příběh o Janu Husovi byl pojat naprosto brilantně. Nastínění zákulisí a pohledu na věc z více stran bylo rozhodně přínosné a po letech od školní výuky jsem si ráda opět utřídila všechny myšlenky. No a grafická úprava? Prostě brilantní!