Vegan v kondici

Vegan v kondici https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222423/bmid_vegan-v-kondici-222423.jpg 4 80 23

Brendan Brazier je kanadský sportovec, pionýr veganského stravování. Jeho publikace Vegan v kondici se stala kultovní knihou světového vegetariánského a veganského hnutí. Jeho legendární dieta Thrive pomohla celé řadě sportovců k zisku olympijských medailí. Dieta se nezaměřuje pouze na profesionální sportovce, nýbrž i na ty z nás, kteří požadují optimální zdraví a výkonnost nebo jen chtějí předcházet nemocem.... celý text

Literatura naučná Kuchařky Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Thrive: The Vegan Nutrition Guide to Optimal Performance in Sports and Life , 2008


více info...

Přidat komentář

missbellatrixx
23.10.2021 5 z 5

Musím říct,že sem se dozvěděla spoustu nových informací..a užitečných:) Rozhodně doporučuju...a to i neveganům!!

Percabethka
21.10.2021 5 z 5

Výborná kniha! Autor tu nejen píše, co dělat pro udržení dlouhodobého zdraví a kondice, ale také vše logicky a dopodrobna vysvětluje - co se děje s tělem, když sníte určitou potravinu, co když moc/příliš málo sportujete a když jste ve stresu, nebo třeba proč je dobré udržovat lehce zásadité prostředí. Nebudu se řídit jeho stravovacím plánem, ale obecné informace z knihy jsou rozhodně přínosné!


DreamerX9
20.08.2021 2 z 5

Čekala jsem víc typů a rad a spíš mi to připadalo jako; "takhle se stravuju já zkuste to" jsou jiné potíže než stres i když uznávám že ta část věnovaná práci se stresem byla asi nejzajímavější. Ale v podstatě co si z toho odnáším je jen. Jezte zdravě, cpěte se ovocem a zeleninou a bude to dobrý. Co bylo fajn tak v nekterych kapotolách stravovací alternativy ale obsah potravin a co tělu přináší se dá najít i na internetu. Čekala jsem víc

zlatuse.e
13.08.2020 5 z 5

Velice čtivá kniha, doporučuji i pro ne-vegany.... jednoduše popsané i "složitosti" probíhající v těle...super, jednoduché recepty z dostupných potravin...přehledně napsaná kniha se spousty výborných informací.

Moiseiwitsch
29.01.2020 5 z 5

Nedogmatické čtivo pro zdravé stravování. Část knihy autor rozebírá přednosti i některé nedostatky veganské stravy zaměřené na sportovce různých výkonnostních skupin. V další je návod resp. jídelníček cca na 12 dní dle veganských principů. V následujících kapitolách jsou popsány vitamíny, minerály, bílkoviny, sacharidy atp. Celkově na mě kniha působila velice dobře. Je dnes na každém jak se bude stravovat. Autor zmiňuje i jeho názor na kávu, různé druhy masa, Mc Donaldskou kulturu stravování. Zajímavé jsou stránky věnované překyselení organismu. Myslím, že je to hodně podstatná záležitost, o které se až tak často nemluví. Takže rozhodně doporučuji k četbě.

mala.bloncka
14.10.2019 5 z 5

Pro mě jako vegetariána a sportovce, to byla velmi zajímavá kniha. Pěkně vysvětlené a důležité věci (vitamíny, složení jídla, atd.)

misaVeg
13.03.2019 5 z 5

Tato knížka spojuje nejen veganství a jeho vliv na zdraví, ale i se sportovním výkonem. Spisovatel zde jasně a detailně popisuje fyziologii sportovce a take fungování určitých potravin v našem organismu. Byla to první veganská kniha, kterou jsem přečetla při přechodu na tuto stravu. Jako mínus vidím používání surovin, které zde není lehké sehnat. Obsahuje mnoho chutných a rychlých receptů.

LuckyVagabond
21.01.2019 5 z 5

Výborná kniha od člověka, který sportu a veganské stravě zasvětil život a prošlapal cestičku k dokonalému jídelníčku za mě a neváhal se o to podělit.
Vím, že tak jako on to vychytané nikdy mít nebudu. Ale je dobré mít v povědomí nějaký ideál, ke kterému se můžu snažit přiblížit.
Do té doby ať žije rýže s rajčatovým protlakem, cizrnou z konzervy, seitanem a veg1 :D

Kiyu
01.12.2018 5 z 5

Sportovec který prokazuje kolik energie a síly mu dává ''plant-based food'' . Mimo skvělé výživné recepty jsou zde i vysvětlení jak funguje naše tělo. Od stresu po hubnutí a nabírání svalů.

Kalear
17.11.2018 1 z 5

V českém prostředí velmi obtížně udržitelný jídelníček plný dovážených surovin. Obsahuje i nesmysly o tom, že není nutné suplementovat B12.

Balrog
26.04.2017 2 z 5

Líbila se mi část věnovaná stresu a jeho účinkům. Spoustu věcí jsem tak nějak podvědomě tušila a teď mi je někdo vědecky vysvětlil.
Nicméně se mi jeho styl stravy nepozdává, připadá mi to spíš jako ideologie, kdy člověk přiměje i žaludek, aby nevysílal signály o hladu. Taky to umím - když jsem byla v redukci, hlad jsem necítila, protože jsem si to tak prostě vsugerovala. Ale vím, že dlouhodobě by to na mě nefungovalo.

Myslím, že je nejvhodnější se na knihu dívat jako na popis systému, který vyhovuje autorovi. Je to stále jen jedna z alternativ; taky jsem veganka, ale tofu prostě jím a jíst budu, nemám důvod ho vyřadit.

Trochu mi vadila logika autora, kdy nejdřív vysvětluje, jak je nutné mít tělo v rovnováze, a popisuje, které prvky moderní kultury rovnováhu narušují, pak ale sám vykládá, že kvůli svým hardcore tréninkům musí obnovovat svůj rovnovážný stav a potřebuje k tomu kupu plodin z Amazonie a Peru, což jsou mimochodem energetické náklady, které jaksi nepřipočítal ke své vysoce ekologické stravě.

Kniha neprošla ani zátěžovým testem ohledně informací ohledně obsahu vitamínu B12 v potravě. Autor se drží nesprávného, již tradičního, výčtu, že se B12 nachází v chlorelle a lahůdkovém droždí. Teda v té chlorelle B12 opravdu je, ale pouze jeho neaktivní forma, kterou tělo není schopno vstřebat. V lahůdkovém droždí se B12 nenachází. V USA vznikl tento mylný názor tím, že kdysi bylo lahůdkové droždí vyráběno a doplněno o B12. B12 bylo toto droždí obohaceno, přirozeně ho neobsahuje.
Prosím všechny vegany, aby přispěli k šíření pověsti veganů jako racionálních, etických a ekologických bytostí a aby vitamin B12, jediný, který se z rostlinné stravy nedá načerpat, doplňovali tabletami. Je to opravdu důležité; po šesti letech veganství můžu upřímně říct, že mi ty tablety nepůsobí sebemenší obtíže.
Více o B12 zde:
https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

I s ohledem na odfláknuté povídání o vitamínu B12 jsem pak přistupovala nanejvýš obezřetně i k dalším informacím v knize.

Etelea
30.09.2016 3 z 5

Těžko se mi budou charakterizovat pocity, co jsem měla při čtení. Takže asi v kostce - do čtení jsem vletěla plná nadšení a končila znuděná. První část věnovaná stresu byla fajn. Mělo to hlavu, dokonce i patu. Ale pak jsem se čím dál častěji přistihla, že přeskakuju odstavce a listuju knihou, abych se podívala, co je dál. Prostě mě to nechytlo. Ne a ne a nechci to lámat přes koleno. Takže s díky vracím do knihovny ( stejně je už na ní další rezervace) a jdu číst něco jiného:-)

Inozuka
18.09.2016 4 z 5

Velice zajímavá a přínosná kniha demaskující obvyklé výhrady masožravců, že vegan nemůže snad ani žít a natož sportovat. Což už je dnes naštěstí názor, který začínají mnozí opouštět a veganská / vegetariánská strava zažívá renesanci. Velice hodnotná je část věnovaná regeneraci a důkladná analýza stresu, stresových reakcí v těle a jejich příčinách. Nikdy jsem nad tím v tomto směru nepřemýšlel a musím přiznat, že dle vlastních zkušeností to asi opravdu tak funguje. Druhé velké pozitivum knihy je, že Brazier doporučuje změnu stravování postupně, netlačit na pilu a spíš než revolučně měnit životosprávu evolučně. Rovněž bych vyzdvihl, že oproti podobně zaměřené knize Hledání ultra Rich Rolla zde není až tak okaté a neustále se opakující p-r na vlastní produkty.
Drobná výtka směřuje k často opakujícím se informacím a k trochu problematickému tvrzení, že stravování dle Thrive diet je ekologické - vzhledem k tomu, že významnou část tvoří exotické potraviny to úplně pravda není.
Ale jinak super, část informací a postupů určitě zavedu do své životosprávy.

irena0595
11.07.2016 5 z 5

Super :)

marukm
14.06.2016 3 z 5

Pro mě inspirace v oblasti zásadotvorných a kyselizujících potravin, superpotravin a některých receptů. Pořád je to pro mě ale kniha zaměřená na jiné podnebné pásmo, než je střední Evropa.:-)

Terezk-a
12.06.2016 4 z 5

Perfektní přehled pro vegana + snadné a rychlé recepty.

Soda14
10.05.2016 5 z 5

Jediná chyba tato kniha má a to že se autor často opakuje a v každém odstavci je sousloví "Thrive diet". Ale o tom celá kniha je takže se to dá přejít a pochopit. Já osobně se těším jak přejdu na onu Thrive diet a bude ze mě Vegan :). Knihu doporučuji každému, kdo by měl alespoň malej zájem stát se veganem a nevěděl jak či proč na to.

Dax
27.02.2016 4 z 5

Jako vegan sportovec jsem dostal mnoho hodnotných informací, ale vzhledem k tomu, že se nechci stát otrokem jídla a stravování, Thrive diet není pro mě.

Jack Bauer
17.01.2016 4 z 5

Zpracování knihy je velice povedené. Kniha se pyšní komentáři: „Nejslavnější kniha o zdravé stravě a sportu." „Vegan v kondici je povinná četba," řekl autor bestselleru Čínská studie. „Tato kniha vám dost možná změní život víc než kterákoli jiná," napsal zase Erik Marcus, zakladatel serveru vegan.com. I když sám nemám k vegetariánství dvakrát kladný přístup, mám rád prostě maso, kniha mě i tak zaujala. Na druhou stranu jsem se i v tak aktuální publikaci jako je Vegan v kondici setkal s informací, která je naprosto mylná a ve výživářských kruzích jde o dost ožehavé téma. Jedná se o tolik diskutovaný vitamin B12, kdy autor tvrdí: "...tento vitamin se v rostlinné říši vyskytuje jen málo - lahůdkové droždí představuje pro osoby stravující se pouze vegansky jeho spolehlivý zdroj." Výzkumy již několikrát potvrdily, že vitamin B12 sice může být v určitých potravinách neživočišného původu obsažen (miso, tempeh, mořské řasy), ale zde se vyskytuje pouze v jeho neaktivní formě, které naše tělo nedokáže využít. Tato informace knihu poněkud deklasuje a vrhá do špatného světla. Brazier např. doporučuje nezdravý kokosový tuk. Nicméně i běžní čtenáři najdou v knize obrovské množství inspirace. Pro ty budou určitě zajímavé třeba podrobné informace o mechanismu ukládání tuků a o tom, jak docílit optimální váhy, popřípadě mnoho zdravotních vychytávek. Brendan Brazier je i velkým příznivcem superfood, které jsou sice dražší, ale tahle investice se na zdraví bohatě vrátí. V knize se tak dočteme kromě popisu běžných potravin podrobné informace i o superpotravinách jako je macca, quinoa, acai a další. V podstatě celá druhá polovina knihy je pak naplněná podrobnými jídelníčky, mraky receptů a tak se k ní dá přistupovat i jako k plnohodnotné veganské kuchařce, která plní ty nejvyšší nároky profesionálních sportovců, i běžných lidí. Ale srovnejte vegansví vs paleostrava , každé je naprosto odlišné, záleží na kterou stranu se přikloníte. Člověk je už několik tisíciletí všežravec, mě připadá veganská, vitarianská a raw strava naprosto nemožná i když nic proti ní nenamítám a občas si ji také dám, ale všeho s mírou, ne zůstávat jen na jedné stravě, dietě, ale jíst prostě vše o co si tělo momentálně řekne. A i ten alkohol v rozumné míře je vlastně prospěšný. Můj přítel Ládinek agerektik, díky němuž jsem se začal zajímat o zdravou stravu tu chce být do 150 a už teď mu odchází mozek z té pouze veganské, vitariánské a raw stravy. Také není tak vytrvalostní jako masožravec, takže od každého trochu a ne se držet striktně něčeho co si zrovna přečtu.Tím ale neodsuzuji veganství apod., někomu to vyhovuje a někomu prostě ne. Můj názor je tak půl na půl. Vrcholový sportovec nejsem a veganem se stát také nechci, tak proč to čtu? Nějaké zajímavé poznatky si z toho přece jen vezmu. Takové knihy jsou pouze cílené na určitý typ lidí, co chtějí zhubnout, jsou alergičtí na lepek nebo mléko apod.
Ládinek trpí narcismem, agerexií a mnoha dalšími negativy, pravidelně cvičí 5 Tibeťanů, kdejaké blbině věří a jak pozoruji už delší dobu, tak to moc nepomáhá a i kdyby, k čemu mu bude zdraví, když mu měkne mozek. Zkoušel jsem po zblbnutí se řídit jeho radami, čínskou studií, Walkerem apod. a nejen že to na mě vůbec nefunguje, vždy jsem musel energii doplnit masem a tuky, ale také to lezlo hodně do peněz. Autor v knize přesně vystihl spousty takových Ládínků, nemohl jsem ani věřit, jak výstižně ho popsal. Konečně jsem našel jinou 100% metodu, díky níž můžu jíst vše a neustále jsem plný energie, čemuž zase on nevěří a řídí se svou čínskou studií a podobnými nesmysly. Co funguje 5 tis let na Asiaty nefunguje na Evropany, za ta léta máme jiný metabolismus, stravovací návyky atd. Já jím bůček, maso, vepřo knedlo zelo, svíčkovou a jiná nezdravá jídla prostřídaná veganskou a vitarianskou stravou a cítím se naprosto skvěle.
Tak tenhle článek mě připomíná mého známého Ládinka o kterém se výše zmiňuji, že nejí maso a měkne mu mozek, viz z diskuse: Takhle to dopadá, když někdo nežere maso. Mozek pak nemá dostatek aminokyselin a blbne. http://cestovani.idnes.cz/pavel-hajnik-novozelandsky-sen-cesky-forrest-gump-fwb-/kolem-sveta.aspx?c=A161122_141612_kolem-sveta_hig

LucKub
12.09.2015 4 z 5

Kniha se velmi dobre cte, je plna zajimavych informaci a tipu. Recepty jsou zajimave, ale obcas dost narocne na suroviny. Kazdopadne pro lidi, co se zajimaji o zdrave stravovani a sport, je velmi uzitecna.