Vědomí a svědomí Zena Cosiniho

Vědomí a svědomí Zena Cosiniho https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95132/bmid_vedomi-a-svedomi-zena-cosiniho-qEt-95132.jpg 4 30 3

Zeno Cosini, dědic zavedené terstské firmy, se zajímá o všechno na světě vyjma o řízení otcovského podniku. Zklamaný otec svěří proto obchod zdatnému a věrnému prokuristovi, a tak se Zeno může soustavně věnovat nesoustavným studiím, dobrým předsevzetím, hře na housle, imaginárním chorobám a jejich rozmanité léčbě. Zkusí i kúru psychoanalytickou a pod vedením lékařovým si začíná vybavovat minulost: dětství, otcovu smrt, bizarní námluvy včetně šťastných i méně šťastných nevěr, rozporné přátelství se svým švagrem a někdejším sokem i jeho katastrofální zakončení. Lékař se pokouší vykládat tyto zážitky podle Freudova předpisu, ale Zeno se vzbouří, odmítá tento klíč, který mu příliš často připadá jako paklíč. Konečně pod nárazem první světové války dospívá Zeno názoru, že nemocný není on, nýbrž svět, společnost, která nutí lidi, aby se zabíjeli, zdokonalovali své zbraně víc a víc, dokud nevymyslí zbraň tak dokonalou, že skoncuje se světem nadobro. Přeložil Jan Vladislav –⁠ v tomto vydání pokryt jménem Hany Benešové.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La Coscienza di Zeno , 1923


více info...

Přidat komentář

Janek
22.09.2021 4 z 5

Zase jedna z těch mála knih - moc se mi líbila, ale neodvážila bych se ji komukoli doporučit. Analytický přístup k celému příběhu by možná mohl mnohé čtenáře deprimovat či odrazovat, avšak asi jen díky němu lze v textu najít také mnoho humorných pasáží. Zdravý nadhled je třeba. Nejen v literatuře.
Ukázka: "Dnes, kdy tohle píšu a kdy se blížím věku, kterého dosáhl otec, už vím s jistotou, že člověk může mít pocit, že všemu svrchovaně rozumí, aniž se to porozumění navenek projevilo čímkoli jiným než tímto silným pocitem."

zarivybagr
22.10.2015 4 z 5

Modernistický román terstského autora, kterého pro svět objevil James Joyce. Přeci jen jsem jej nakonec dočetl a byl to pro mě zážitek zcela jinakého autorského světa. Nedramatické prožívání, psáno téměř bez emocí, analyticky a s určitým lehce humorným nadhledem.
-----------------
S odstupem musím říct, že onen lehký, ironizující tón, neznamená, že kniha nemá hloubku, a výstižnost. I po delší době ve mě zůstává živá a chystám se ji přečíst podruhé.


barbucha07
20.05.2013 2 z 5

Nějak jsem se s tou knihou minul, prý má být humoristická, nepřišla mi, bojoval jsem s ní asi tři neděle, dočetl ...

Štítky knihy

italská literatura dědictví Itálie psychologické romány

Autorovy další knížky

Italo Svevo (p)
italská, 1861 - 1928
1975  83%Vědomí a svědomí Zena Cosiniho
2005  73%Senilita
2012  80%Krátká sentimentální cesta a jiné povídky
1974  87%Život pana Alfonsa
1962  80%Povedený kousek

Kniha Vědomí a svědomí Zena Cosiniho je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Doporučených3x
Knihotéce32x
Chystám se číst32x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x