Ve znamení zeleného hákového kříže: Národně socialistická dělnická a rolnická strana - historie české obdoby NSDAP

Ve znamení zeleného hákového kříže: Národně socialistická dělnická a rolnická strana - historie české obdoby NSDAP https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316449/bmid_ve-znameni-zeleneho-hakoveho-krize--P8u-316449.jpg 4 7 3

Krátce po okupaci zbytku českých zemí 15. března 1939 začaly v právě ustanoveném protektorátu vznikat nové extrémistické strany a hnutí, jejichž ideovým pilířem se stala co nejužší spolupráce okupanty a vzývání Adolfa Hitlera. Většina z nich měla doslova jepičí život a minimum členů, často zanikaly po několika schůzích nebo dostaly charakter stolních společností v oblíbené pivnici. Několik stran a hnutí však představovalo výrazně početnější formace. Nejznámější a vlasteneckým obyvatelstvem nejvíce nenáviděná byla kolaborantská Vlajka pod vedením Jana Ryse-Rozsévače. Vedle ní však vzniklo i několik dalších stran s pevnou organizační strukturou, které alespoň na čas dokázaly získat stovky nebo dokonce tisíce členů a vybudovat sekretariáty v řadě měst a obcí. Do této kategorie patřila i Národně socialistická česká dělnická a rolnická strana, která představovala pokus o vybudování české obdoby Hitlerovy NSDAP. Vedena Františkem Mikulášem Mlčochem, jednou z nejbizarnějších postav našich politických dějin, existovala v podstatě po celou válku a stala se velmi obávanou kolaborantskou organizací. Její vedení i část prostého členstva aktivně spolupracovali s gestapem a Zelené hákové kříže, jak se straně přezdívalo, se zařadily k nejtemnějším organizacím z období okupace.... celý text

Přidat komentář

Richard Hrob
06.07.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o méně známé kapitole našich politických dějin. O existenci této strany jsem věděl,ale na knihu jsem narazil náhodou,a musím říct, že jsem její koupí a přečtením neprohloupil.

miroslav_bolek
26.03.2021 4 z 5

Velmi zajímavé a poutavé, místy až tragikomické čtení o Františku Mlčochovi a jeho moravské obdobě Hitlerovy NSDAP, které je však bohužel plné nejen překlepů, ale občas i zcela faktografických chyb (např. verše Karla Havlíčka Borovského z jeho Epigramů jsou v knize prezentovány jako verše samotného Mlčocha, plátek Arijský boj uváděn jako Arijský útok atd.).


Abraxas666
15.01.2018 5 z 5

Kniha sa venuje jednej z najhorlivejších kolaborantských organizácií v Protektoráte - Národne socialistickej českej robotníckej a roľníckej strane. Oproti podobným "mikrostranám" tohto obdobia patrila k tým väčším. Publikácia sa zaoberá históriou a vývinom strany, hlavnými osobnosťami a ich činnosťou v rámci strany, povojnovými súdmi a osudmi najexponovanejších členov.
Veľmi zaujímavé čítanie o tejto takmer neznámej temnej kapitole z českých dejín.