Tábor smrti Osvětim

Tábor smrti Osvětim https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193955/bmid_tabor-smrti-osvetim-193955.jpg 4 42 13

V plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka přišlo o život přes milion lidí, hlavně židovských mužů, ale i žen a dětí. Nespočet dalších zde zemřelo na následky nemocí a vyhladovění. Koncentrační tábor Osvětim-Birkenau (Osvětim-Březinka) je místo absolutně největší masové vraždy v historii. V jeho plynových komorách přišlo o život přes milion osob, hlavně židovských mužů, ale i žen a dětí. Nespočet dalších zde zemřelo na následky nemocí a vyhladovění. Kniha Tábor smrti Osvětim je mrazivou skicou vykreslující toto hanebné zařízení. Zhruba 250 fotografií opatřených podrobnými popisky a doprovodným textem nám přibližuje, jak se Osvětim vyvinula z brutálního pracovního tábora na počátku války v doslova továrnu na smrt. Fotografie zachycují, jak v Osvětimi lidé žili, pracovali a umírali. Kniha pojednává i o mužích, kteří koncipovali a konstruovali tento stroj na smrt, a o tom, jak Osvětim poskytovala mnoho otrockých pracovních sil pro různé průmyslové komplexy postavené v blízkém okolí. Tábor smrti Osvětim je šokující důkaz o rozsahu hrůzného násilí, kterého se nacisté dopustili na nevinných dětech, ženách a mužích. Toto zlo je nutné si neustále připomínat, aby nedošlo k jeho opakování. Další kniha z unikátní série Válka v obrazech.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Auschwitz death camp , 2009


více info...

Přidat komentář

Peter74
14.01.2021 5 z 5

Kniha nie je len o histórii miesta, o zdokumentovaní.
Je o tom, aby sme nezabudli
na minulosť našich predkov,
v akých v podmienkach žili, a zároveň o tom mohli hovoriť.
Pripadne ľudia, ktorí pracovali v tých podmienkach, vypovedali, a dali svoje svedectvo najavo,
zverejnili v autobiografiii.
Je veľa kníh, len po nich stiahnuť.

adrianna0305
04.03.2020 4 z 5

Kniha skvělá, málo čtení, hodně obrázků o době, na kterou by se nemělo zapomenout. Ubrala jsem hvězdu za až moc fotek oficírů při relaxaci a zbytečném pózování. Mohl se tam více zmínit doktor Mengele s jeho pokusy, objevil se jen při konci a to stručně.


mahdal
31.01.2020 4 z 5

Spíše než text mě v této knize zaujaly fotografie zobrazující utrpení lidí při holocaustu. Text je stylizovaný jako komentář.

Anna27
03.03.2019 4 z 5

Pár fotografií se opakuje. U jedne fotky je treba napsáno: důstojník neznámý a na druhé ten samý důstojník pojmenovaný je. Jinak je ale kniha zajímavá a určitě za přečtení stojí.

oolinkaa
23.06.2017 3 z 5

Co k tomu ruct no..slabsi prumer..
Toto tema me zajima,takze jsem se na knihu dost tesila..ocekavala jsem, ze kdyz je v nazvu unikatni fotografie z archivu, ze uvidim neco, co neni dohledatelny v kazde knize nebo na internetu..ale bohuzel..nestalo se tak..navic srazim hodnoceni i za stale se opakujici text, opet to neni ani nic,co by jsme davno nevedeli..
Velke minus i za nedostatek fotografii..uvadi se pocet 250,a je jich pouze 222.! A nektere jaou tam i 2x, takze ani 222 fotek to neni..coz je blbe, kdyz nejaky pocet uvedou v popisku knihy..
Takze tohle se moc nepovedlo no..:/ skoda

ERIK 2
16.04.2017 4 z 5

Můj osobní názor je půl na půl,fotografie zajímavé,ale ty popisky... to je fakt i ten text neustále se tam opakují slová a tak nějak nezáživně je to napsané.Bod dolů za popisky.

Musvar
27.01.2017 3 z 5

Skvělé fotky špatně využité, redakční práce dosti odbytá. Místo popisek se u fotek jen opakují úryvky z hlavního textu, řazení informací je vyloženě zmatené a bez koncepce. Škoda velká, že to někdo neudělal zodpovědněji.

milamarus
12.01.2017 3 z 5

Když pominu ty vykousané odstavce a nepraktické zalomení textu, třeba i uprostřed věty, musím říct jedno: V případě, že si dáte tu práci a všechny fotky, které v knize chcete, očíslujete a popíšete několika větami, musíte přece zcela přesně vědět, kolik jich je. A když i přesto čtenáře nalákáte na to, že je jich zhruba 250, nemůžete jich mít jen 222. To si pamatujte, Mr. Baxter.

Tozbee
18.01.2016 2 z 5

Jakkoliv jsou snímky zajímavé (mnohdy velmi!), autor a nakladatel si mohli dát s knihou více práce. Faktů, dat, příběhů a zajímavostí se dá k osvětimským fotografiím napsat spousta - místo toho se v popiskách objevují stále týtéž informace (navíc "opsané" z hlavního textu), čímž se stává čtení únavným. Také snímků postávajících, stále stejných důstojníků je podle mě v knize nadbytek. A hlavní text je navzdory chronologicky uspořádaným kapitolám strukturován poněkud chaoticky.

Ditules
07.07.2015 3 z 5

V zásadě jsem se nedozvěděla nic nového. Fotky jsem čekala daleko více drastické, ale tady většinu tvoří fotografie budov...

HDosoudilová
04.10.2014 2 z 5

Co se týče samotné kniha, byla moc pěkně zpracovaná. Proto jsem si ji také v knihovně půjčila, neb mě zaujala. Ale jinak jsem čekala trochu obsáhlejší text. Díky tomu mě kniha zase tolik nezasáhla, to také nejspíš kvůli tomu, že jsem věděla o čem budu číst.

1georgio
19.08.2014 5 z 5

Je to knižka, ktorá by mohla byť akýmsi doplnkom ku iným knihám o problematike Osvienčimu, s ohľadom na jej obrazovú stránku a pre ilustráciu skutočností, ktoré v iných knihách nenájdete. Jediným nedostatkom tejto knihy snáď je to, že pre ľudí ktorí neboli v osvienčime chýba pôdorys KL Osvienčim I (Osvienčim II - Brezinka tu je). Takýto pôdorys vie pomôcť zorientovať sa v priestore pri čítaní nielen tejto knihy, ale aj iných. Určite doporučujem.

vehement
09.02.2014 4 z 5

Jde vyloženě o fotografický dokument. Těch několik stran textu má prakticky pouze částečnou vypovídající hodnotu a dokládá jen to nejdůležitější co se Osvětimi -
- Březinky týká. Pro detailnější rozbor doporučuji jiné knihy.
Co se týká fotografií tak to už je jiná. Určitě to nenahradí pocit ze samotné přímé návštěvy Osvětimi, ale jako pochopení hrůz, kterých je člověk schopen dokonale postačí. Je téměř neuvěřitelné jak je celý komplex obrovský viz fota z leteckého průzkumu. Při prohlížení a přemýšlení o tom co je na nich zobrazeno zaručena téměř jistá deprese.
Jsem přesvědčen, že by podobná publikace neměla chybět při výuce
na zákl. nebo středních školách.