Velitel Osvětimi

Velitel Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100980/bmid_velitel-osvetimi-Yda-100980.png 5 28 9

Rudolf Höss se nechvalně proslavil za druhé světové války coby tvůrce a posléze velitel koncentračního tábora Osvětim. Byl zodpovědný za smrt více než 1,2 milionu lidi. Vymyslel vražednou metodiku, diky níž se stala Osvětim největším vyhlazovacím koncentračním táborem všech dob. Kniha představuje podrobný portrét nacistického velitele od raného mládí až po vykonání trestu smrti, k němuž byl za válečné zločiny odsouzen v polské Varšavě v roce 1947. Jde o nevšední dokument, jehož autor se nám pokusil zprostředkovat sled událostí kolem založení a spravování koncentračního tábora Osvětim Hössovýma očima. Emociální odstup, který si musel zachovat, aby dokázal vykonávat své hrůzné povolání, působí přímo děsivě. Jak autor zdůrazňuje, je příliš snadné označit Rudolfa Hösse jako psychopatickou zrůdu. V soukromí však šlo o rodinně založeného člověka, který se na postu velitele koncentračního tábora v Osvětimi situoval do role jakéhosi ředitele továrny na zpracování „lidského odpadu“. Největší nebezpečí se skrývá právě v jemu podobných lidech, kteří žijí kolem nás, připraveni slepě vykonávat rozkazy vyšších autorit.... celý text

Přidat komentář

Lenka0007
30.12.2021 5 z 5

Ideální kniha pro vánoční čas. Smrt je mým řemeslem ve mě stále rezonuje, ale tuhle jednohubku jsem si nemohla nechat ujít. Doporučuji i díky fotografiím a autobiografických pasážím, které jsou její součástí.

Hanys_
10.11.2021 5 z 5

Vlastně to byl milující táta od rodiny, který se jen chtěl stát zaměstnancem měsíce. Četlo se to hodně těžko.


prochajda
31.10.2020 5 z 5

Kniha o největším masovém vrahovi všech dob, o největší ohavnosti a zrůdnosti v historii světa. O co by měli esesmani méně starostí, příkazů a problémů, kdyby nemuseli řešit "zvláštní zacházení" a "konečné řešení." Velmi působivá kniha.

mot33
24.02.2019 5 z 5

Takový pohled z druhé strany,to že musel poslouchat rozkazy z vyšších míst tak to asi tenkrát bylo.Podobné Merlemu,či Chlapci.Prostě to byla taková špatná doba .

Ainyska
19.10.2018 5 z 5

Kniha popisuje Hösseho život od začátku do konce. Můžeme si všimnout jisté podobnosti s knihou od Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem. Není to náhoda, kniha opravdu popisuje Hösseho život, ovšem je psaná formou příběhu. Stejně tak mi tato kniha připomíná film Chlapec v pruhovaném pyžamu, jistých podobností jsem si všimla už po přečtení Merleho knihy.

Kniha je velice dobrá, měla jsem možnost přečíst i autobiografické zápisky, ovšem později jsem je odložila. Mám dojem, že číst dvě pomalu stejné knihy po sobě, by mi v hlavě udělalo jen guláš, proto si ji nechám na později. Knihu vřele doporučuji.

Eleanor-ka
23.05.2017 4 z 5

Tato kniha pojednává o opravdovém příběhu, kde je velmi dobře vidět kam až sahají lidské ambice a touha po uznání.

Rudolf Höss - na první pohled zcela normální, průměrný člověk, introvertního temperamentu, se záhy za účelem hvězdné kariéry stal bezcharakterním vrahem, který žasl nad zvrácenostmi, jenž se vykonávali na lidských bytostech.

Naprosto neuvěřitelné jak v jednu chvíli v náruči můžete láskyplně chovat malé dítě a posléze se kochat pohledem na zmítající se v bolestech člověka.

Konkrétní, výstižná kniha, která vás nutí raději zatnout zuby, abyste byli s to knihu dočíst. Místy krapet zbytečně natahující, avšak povedená kniha.

anetka.repova
11.03.2017 5 z 5

Něco tak, krutého jako se dělo v době za druhé světové války si nedovedu představit a připadá mi to, že to snad ani nemohla být pravda. Bohužel to byla pravda.

Druhá světová válka, hlavně co se týká Hitlera a koncentračních táborů mě zajímá.

Kniha velitel Osvětimi Rudolf Höss, byla zajímavá a čtivá. Dozvěděla jsem se spoustu nového. I když místy byla krutá a odkrývala pravdu o dění v Osvětimi mě pohltila natolik, že jsem se do ní ponořila a nevnímala jsem okolní svět. Moc dobře byla napsaná a sesumírovaná o dění Rudolfa Hösse, o jeho zvěrstvech, které se dopustil na lidech, kteří byli deportovaní do táborů a poté usmrceni v plynu a následně spáleni.

Rozhodně jedna z těch lepších knih, které se zabývají tímto obdobím.

Doporučuji.

CarolC
25.07.2016 5 z 5

Kniha, která je spíše zaměřená na fakta (jak je ji níže psáno), ale to nebrání tomu, že je prostě dobrá a především i tak čtivá. Líbí se také, že jsou v knize úryvky z osobního deníku Hösse, a tak si dokonale můžeme představit psychologii tohoto velitele.

achilles
18.08.2015 5 z 5

Vydařené dílo o tak diskutované osobě jako byl Rudolf Höss. Velice připomíná Merleho dílo Smrt je mým řemeslem. Toto dílo je však spíše zaměřené na fakta a to opět člověkem trochu více zatřese, ty čísla prostě mluví za vše a je potřeba si je stále opakovat. Buďme rádi, že žijeme nyní, ale nezapomeňme. Nikdy.