Esesáci z Treblinky

Esesáci z Treblinky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137492/bmid_esesaci-z-treblinky-qpL-137492.png 4 23 4

Treblinka je pravděpodobně jedním z nejméně proslulých koncentračních táborů, a přesto tu bylo v průběhu jejího krátkého fungování zavražděno kolem 800 000 Židů. Kniha odhaluje na základě nedávno objevených materiálů, z nichž některé nebyly dosud nikdy publikovány, vnitřní provoz tábora – od technických ,novinek‘ v oboru masového vraždění až po každodenní život vrahů. Kdo však byli ti muži, kteří řídili vyhlazovací tábor a kteří se na tuto práci často přihlásili dobrovolně? Byli to obyčejní lidé vykonávající děsivé rozkazy, nebo nelítostné zrůdy?... celý text

vvikingg
vvikingg
18.07.2023 3 z 5

Od tohoto historika, první kniha,kterou jsem od něj četl, dost povrchní informace, ale kdo chce být v obraz co Treblinka byla, kniha ho uspokojí.

dearkiki
dearkiki
26.04.2013 5 z 5

Kniha byla sice krátká, ale myslím, že vše podstatné tu bylo řečeno. Oceňuji i dodatky se seznamy a celkovými přehledy, kde je vidět srovnání i s ostatními tábory. Ta čísla jsou děsivá.


Dera
Dera
12.03.2013 3 z 5

Velmi sporadická kniha na jedno odpoledne. Psána povrchně a tak nějak ve spěchu. Působí to na mě, jako kdyby autor prováděl výtahy z některých kvalitnějších knih tohoto tématu. Pokud mohu doporučit podobnou, ale o moc lepší knihu: Richard Glazar- "Treblinka, slovo jak z dětské říkanky". Autor v Treblince byl, je to očité svědectví...

flawi.f
flawi.f
03.03.2013 4 z 5

Tato kniha je v některých pasážích na čtení skutečně psychicky náročná, jelikož popisuje naprosto otřesná a nepředstavitelná zvěrstva. Autor přistupuje k tématu nezaujatě, předkládá v podstatě pouze fakta. V některých momentech se ale snaží přijít na to, proč byli esesáci tak brutální - a právě tyto momenty mi na knize trošku vadily. To z toho důvodu, že jsem občas nabyla dojmu, jakoby se autor snažil jejich konání jaksi omlouvat. Pokud jde o knihy z žánru literatury faktu, zaobírající se konkrétně tématem války, tak jsem měla tu čest číst všechny knihy Stanislava Motla, které považuji za naprostý vrchol v daném žánru. A bohužel mi nejde se ubránit srovnání. Esesáci z Treblinky, jestli se to dá vůbec říct, vzhledem k tématu - je zajímavá, ale kvalitativně rozhodně na Motlovy knihy nestačí.