Válka v Arktidě: Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945

Válka v Arktidě: Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101326/bmid_valka-v-arktide-zapomenute-bojiste-tajne-meteorologicke-valky-101326.jpg 4 13 7

Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945. Známý autor literatury faktu v osmém svazku edice Polozapomenuté války přibližuje méně známé kapitoly 2. světové války – bojové operace v arktické oblasti. Odehrávaly se v letech nejstrašnější světové války, která dokázala, že naše planeta je již malá pro kohokoliv, a slovu globální dala poprvé děsivý význam. Zprávy o povětrnostní situaci v „kuchyni evropského počasí“ v Grónsku či na Špicberkách měly tehdy pro válčící strany cenu zlata, respektive krve letců a námořníků jejich armád. Právě letectvo a námořnictvo potřebovaly kvalitní meteorologické zprávy jako sůl, a tak se sněhem a ledem pokryté oblasti studené a nehostinné Arktidy staly dějištěm malé, víceméně utajené, ale veskrze důležité války, která však měla nemalý vliv na velké válečné operace, jakými byly například spojenecká invaze v Normandii v červnu 1944 nebo německý útok v Ardenách v prosinci 1944.... celý text

Přidat komentář

jan.para
02.04.2023 3 z 5

Zajímavá kniha o trochu zapomenuté kapitole druhé světové války. Mě osobně nejvíce bavila část o našich letcích.

Igor1311
01.07.2022 3 z 5

vcelku ide o zaujímavú knihu o téme, o ktorej som nemal absolutne žiadne tušenie. Miestami som vsak mal pocit, že autor dost odbieha od temy, co mi v konecnom dosledku prislo rušivé.


Adapa
28.01.2022 4 z 5

Zajímavě napsaná knížka o druhé světové válce v Arktidě. Ale docela mě to zklamalo, čekal jsem od toho více. Autor má spoustu znalostí, dovede spoustu podrobností vtěsnat na pár stránek.
Nepochopil jsem, proč tak podrobně autor popisoval české lyžaře Hanču a Vrbatu, proč se tak rozepsal o Krkonoších. Že se v Krkonoších cvičili němečtí polárníci a vojáci pro Arktidu, mě překvapilo. Ale šlo to napsat stručněji a více se zaměřit na děj v samotné Arktidě.
V textu mi vadil název Novaja Zemlja, když pro to existuje běžně používaný český název Nová Země. Pro ostatní ruské oblasti (snad kromě mysu Touhy) používal autor běžná česká jména.
Knížce by se spíše hodil název „Válka v Arktidě: České stopy“. Jsem rád, že jsem si knihu koupil, přečetl jsem ji během pár hodin a rád se k ní budu vracet při nelistovávání některých podrobností. S odřenýma ušima hodnotím čtyřmi hvězdičkami.

Michal1992
19.09.2019 4 z 5

Zajímavá kniha plná informací, i když trochu mě tam rušili jakési odbočky na začátku každé kapitoly, třeba jsem nepochopil proč se v této knize řeší osud Hanče a Vrbaty - prostě tato a jiné odbočky autora mi úplně nesedly. I přesto dobrá kniha.

Miro.slav
23.10.2017 5 z 5

Pre niekoho nudná kniha. Pre mňa famózna publikácia, ktorá sa venuje málo známym udalostiam druhej svetovej vojny. Vojna v Arktíde nie je takým epickým sústom ako napr. deň D, Stalingrad či fenomén SS, no dotvára históriu vojny v r. 1939-1945 do jej plastickej reality.

Stufa
02.02.2016 4 z 5

Výborná kniha plná ne tak známých zajímavostí z let II. světové války na zapomenutém bojišti. Autor zmiňuje i českou stopu. Doporučuji.

Ronin Roujin
22.07.2013 4 z 5

Výtečně! Dozvěděl jsem se spoustu nových faktů z období nejen druhé světové války. Navíc se autor dosti zabývá podílu českých (nejen) vojáků na dění kolem 80. rovnoběžky. Věděli jste že za války učili Němci jak bojovat s polárními medvědy v Krkonoších? Já tedy ne? Věděli jste, že se poslední německý voják vzdal až 4. září 1945? Tak to jsem už vůbec netušil. Bylo to osádka tajné německé meteorogické stanice na Špicbergách.
Pokud vás zajímá historie (zejména vojenská) doporučuji.