Valdštejnova smrt

Valdštejnova smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194031/valdstejnova-smrt-194031.jpg 5 20 6

Poutavé vyprávění o osudech Albrechta z Valdštejna jen ve zkratce nastiňuje okolnosti jeho cesty k moci a lesku, aby se pak stalo podrobným průvodcem ve vývoji událostí, utvářejících vojevůdcův život od r. 1630. Tehdy je tento pyšný muž postižen zásahy kurfiřtů u císaře a začíná se obracet na švédskou stranu. Kniha věrně zaznamenává všechny zvraty, spiknutí a zrady, které provázely Valdštejna až k 25. únoru 1634, kdy je v Chebu zabit rukou dragounského kapitána. Je tak zároveň osvětlen kus dějinného panoramatu v českých zemích, u císařského dvora i formování politických sil na evropském kontinentě v druhé čtvrtině 17. století.... celý text

Přidat komentář

ZuzanaK.
30.12.2023

Čtivě sepsasné, nabité informacemi, přesto přehledné. Spousta doprovodného obrazového materiálu. Doporučuji.

bleekemolen
20.07.2021 5 z 5

vyborna kniha. ucelene vytvori obraz doby a motivy jednotlivych historickych postav. Spise nez Vladstejnova smrt by se kniha mela jmenovat "Valdstejnovy ciny a jejich nasledky za 30ti lete valky".


PanKarel
12.12.2020 5 z 5

Neznám lepšího vypravěče mezi seriózními, beletristických prvků prostými historiky...

baacinka
09.08.2018 5 z 5

Je to krásná kniha. Janáček je mistr ve vytváření psychologického profilu historických osobností, o kterých píše. Jistě, někdy jde se svou interpretací daleko za jistotu poskytovanou prameny, ale vzhledem k jeho erudici a znalosti doby, to není na škodu. Valdštejn v jeho podání opravdu není hrdina, je popsán těmi nejhoršími výrazy, ale přesto s obdivem. I leckterý romanopisec by tuto schopnost záviděl. Až z té knihy zůstane pachuť: v tom příběhu jsou prostě pletichařící nebo rovnou za prachy vraždící prevíti všichni, až na tři do posledního dechu věrné (doslova). Prostě Game of Thrones jsou očividně vedle skutečné historie raného novověku hadr, pokud ji umí někdo dobře napsat a to Josef Janáček umí.

ThomasMore
12.12.2014

Vrátil jsem se k této knize po delší době, opět jsem si potvrdil, že autor je opravdu velmi dobrý. I po letech jsem ocenil čtivost a osvěžil jsem si, jak to asi tehdy bylo. Skutečnost už stejně nikdo úplně nemůže popsat. Doporučuji ke čtení všem.

Lucilla
16.10.2012

Tak tohle se hodně hezky četlo. Poutavě napsané, stravitelná forma podání velkého množství informací. Obecně tituly z tého řady se vyznačují vysokou čtivostí (viz Pád Cařihradu od Runcimana či Dákové). Doporučuji všem zájemcům o Valdštejnovu dobu, byť se jedná o dílo již překonané.