Václav IV. a Zikmund

Václav IV. a Zikmund https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390698/bmid_vaclav-iv-a-zikmund-mA5-390698.jpg 4 11 11

Synové Karla IV., kteří navázali na odkaz velkého panovníka. Kniha doprovázená bohatým obrazovým materiálem nabízí hlubší vhled do života a osudů Václava a Zikmunda, je uspořádaná s důrazem na charakter obou mužů a význačné rysy jejich doby a představuje tyto významné osobnosti českých dějin živým, neotřelým způsobem.

Přidat komentář

ddkk
17.03.2021 4 z 5

Jsem ráda, že jsem si současně s touto knihou pořídila i publikaci o Karlu IV. od stejných autorů. Obě knihy jsou napsány shodným způsobem - nejprve je popsána doba a politická situace, u bratrů Václava IV. a Zikmunda i situace po smrti nepřekonatelného otce Karla.

Autoři popisují panování Václava i Zikmunda se všemi souvislostmi. Stín jejich otce, velikána evropské politiky té doby ani to, že Karel ještě před smrtí rozdělil obrovské území jím ovládaného státu mezi členy rodiny, sedmnáctiletému Václavovi situaci nijak neulehčily. Zikmundovi zas doslova hodili klacky pod nohy husité...

Je to zajímavá kniha, která přehledně a srozumitelně seznamuje s dobou po Karlu IV. Doporučuji.

aktijnov
20.02.2019 3 z 5

Je to první kniha o životě krále Zikmunda, kterou jsem zatím četla. Moc mi nevyhovoval styl, kterým byla napsaná. Líbilo se mi jakési "shrnutí" na začátku jednotlivých bloků, snaha o neutrální pohled na životy obou bratří i řada obrázků, kterými byl text doplněn. Na druhou stranu - mnohé, o kterých se v textu mluvilo, tam nebyly.