Václav Havel - Jediný autorizovaný životopis

Václav Havel - Jediný autorizovaný životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231889/mid_vaclav-havel-jediny-autorizovany-zi-231889.jpg 4 29 5

Václav Havel znal spisovatelku Edu Kriseovou z disentu. Prožila s ním nejbouřlivější revoluční týdny a stala se nejprve jeho poradkyní a potom ředitelkou odboru Stížností a milostí na Pražském hradě. To, co se dělo tenkrát, se už nikdy nebude opakovat: vlády se chopili myslitelé, spisovatelé, filozofové... Sice bez praktických zkušeností s vládnutím, ale s těmi nejčistšími úmysly. Autorka záměrně napsala život kladného hrdiny, aby lidé dostali příklad, idol, po marasmu, v němž žili čtyřicet let. Aby pochopili, že se vyplatí být slušný a držet se své pravdy a život má smysl jenom tehdy, když ho člověk žije ve vlastní celistvosti, a že stojí za to obětovat to osobní zájmu celé společnosti. Též očišťuje pověst české národní buržoazie, rodiny, z níž Václav pocházel a zachycuje vzpomínky Havlových kamarádů a současníků, aby z jejich paměti vystupoval Václav Havel nejopravdověji a nejživěji jako člověk se svými „výšinami i nížinami“. Dvacet pět let po Sametové revoluci tyto ideály a hodnoty stále postrádáme a z prvotního nadšení jsme vystřízlivěli snad až příliš. Od utopie k realitě je proto název zamyšlení či shrnutí, které autorka do tohoto nového vydání připsala. Oproti prvnímu vydání v něm mapuje také ony nezapomenutelné první dva roky, které s Václavem Havlem na Hradě prožila. Tyto někdy úsměvné, jindy vážné vzpomínky jsou jedinečným svědectvím doby a vycházejí vůbec poprvé.... celý text

Přidat komentář

dlabikk
27.01.2024 5 z 5

Václav Havel je zajisté jednou z nejdůležitějších osobností naší historie a jeho strastiplnou cestu k prezidentské funkci velmi obdivuji a je třeba si ho vážit. Životopis je velmi mile a přátelsky napsán, protože paní Kriseová byla jeho kamarádka a mně se to právě proto líbilo. Škoda jen, že dalších takových prezidetů už asi nebude, na které bych byla tak hrdá.

radimch
15.02.2022 5 z 5

Jak píše sama autorka - napsala pohádku. Životopis byl v té době nutný a byl určen primárně lidem, kteří Havla vlastně vůbec neznali, případně znali jenom jeho režimní vyobrazení jako odsouzeníhodného živlu. Autorka se netají tím, jak bezmezně Havla obdivovala, proto se dozvídáme jen pozitivní věci. Zajímavé si pak pro porovnání také přečíst Havlův životopis od Michaela Žantovského z roku 2014.


adales
01.03.2021 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha s vynikajícím podáním Daniely Kolářové a Jana Kačera. Celkem čtivě napsaný životopis, který čtenáře provede životem Václava Havla a kde bude mít možnost se dozvědět poměrně dost detailů z života nejenom Václava Havla samotného, ale i jeho rodiny a vztahů v ní, jeho přátel (zajímavá role Pavla Landovského) a samozřejmě vztahu Václava Havla a jeho ženy Olgy v průběhu poměrně těžkých časů, které spolu zažívali.
Pro někoho, kdo chce dozvědět obecný přehled o životě Václava Havla lze knihu jenom doporučit. Jak se píše v záhlaví knihy, jedná se o jediný autorizovaný životopis a jako k takovém je třeba k němu přistupovat. Trochu tam totiž chybí kritický či oponentní pohled na Havlovy činy. Události jsou popisovány čistě z pohledu Václava Havla, či autorky samotné (Havlovy přítelkyně) a chybí tam oponentní či více kriticky a objektivně nahlížející pohled. Já osobně Václava Havla velmi uznávám a svým způsobem obdivuji, nicméně jako každý člověk měl určitě i on slabé stránky či chvíle, kdy se nezachoval dobře, kdy se mýlil, apod. A i takové informace jsou určitě zajímavé, protože vytváří plastický obraz daného člověka s jeho dobrými i stinnými stránkami. Tady mi připadá, že je důraz kladen spíše na jeho kladnou stránku, což je možná škoda.
Ale i tak bych knihu k přečtení velmi doporučil.

Eigis
26.09.2019 4 z 5

Nejsem nějaký velký obdivovatel Václava Havla a po téhle knize jsem šáhnul proto abych pochopil proč se stal prezidentem a proč ho lidé obdivují. Myslím, že tento cíl jsem splnil, ale pořád nejsem obdivovatel Václava Havla, ale alespoň chápu proč jiní ano.

Randyz1986
02.10.2016 5 z 5

Tuhle audioknížku jsem si koupil spíše proto, že byla zrovna v akci a říkal jsem si, že by nebylo špatné se o Havlovi dozvědět víc. Nejdříve jsem byl zklamaný, protože jsem si myslel, že bude více z doby kdy byl prezidentem, ale tato kniha je spíše o období před 90. rokem. Po chvíli mě však kniha naprosto pohltila. Je vyprávěna spíše románovou a přátelskou formou. Byl jsem nadšen tím, jak si člověk krásně rozšíří všemožné souvislosti. Dozví se i o spoustě lidí kolem Havla, o kterých se dodnes více či méně mluví. V knize se mluví i o tehdejší vybudované slávě paláce Lucerna a Barrandovskych dědečkem Václava a jejich následném odebrání komunisty a mnohých jiných zajímavých a mnohdy bohužel smutných až děsivých věcech. Konečně jsem se dozvěděl jak se vůbec Václav Havel stal prezidentem, čím si to zasloužil a co před tím dělal. A dozvěděl jsem se to pěknou formou. Nikoliv jen v pár faktických větách jako v hodinách dějepisu. Hodně zajímavé je i povídání z doby převratu a počátku budování nové demokratické republiky. Z textu čiší ta tehdejší euforie a jak byli lidé plní ideálů... A jak o nás mluvil celý svět... Škoda, že mnoho lidí mělo spíš čistě kapitalistické, mafiánské a jiné představy než ty, které si představoval Havel. Mrzí mě, že už asi nikdy tak skvělého státníka a nepolitického prezidenta, kterému nejde o moc a kterého nám závidí celý svět, určitě mít nebudeme. Všem si knihu doporučuji přečíst nebo poslechnout.