V zajetí Vikingů

V zajetí Vikingů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26786/bmid_v-zajeti-vikingu-nO0-26786.jpg 4 57 14

Historický román mladé norské autorky Torill Haugerové V zajetí vikingů (jde vlastně o dvě knížky dějově na sebe navazující, které vydáváme v jednom svazku) nás zavádí do minulosti hodně vzdálené - skoro o tisíc let nazpět, do 10. století našeho letopočtu. Sourozenci Patrik a Sunniva žiji se svými rodiči a mladšími bratříčky i sestřičkami v rodné irské vesnici život plný drobných dětských zážitků a her a jen z doslechu se dovídají o postrachu posledních let – o loupeživých a krutých nájezdech výbojných vikingů. Brzy však zažijí podobný útok na vlastní kůži. Vikingové vypálí jejich rodnou vesnici a oba sourozence odvezou do zajetí do Norska. V této cizí neznámé zemi s drsným podnebím a nesrozumitelnou řečí dostanou Patrik a Sunniva nová jména – Reim a Tíra – a stanou se otroky na dvoře mocného jarla Hakona. Život v otroctví je tvrdý a krutý, ale oba sourozenci v sobě přes své mládí naleznou dost vnitřní síly, aby se s ním dokázali vyrovnat, a navíc postupem času zjišťují, že dobří lidé žijí všude. I tady nacházejí přátele a ochránce, kteří se jim v rámci svých možností snaží ulehčit tvrdý osud. Ale stesk po rodném zeleném ostrově v obou dětech zůstává. A nikdy nepřestávají věřit, že se jednou přece jen vrátí domů... 13-865-88... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Røvet av vikinger , 1978


více info...

Přidat komentář

Nofar197
03.02.2024 5 z 5

Irští sourozenci Patrick a Sunniva jsou během vikingskeho nájezdu na rodnou primorskou vesnici odvlečeni do Norska, kde jsou nuceni přijmout nová jména Reim a Tira, i krutou skutečnost, že se stávají otroky mocného jarla Hakona, a mají jen mizivou naději, že se jim podaří vrátit se zpět do Irska. Po smrti jarla se jim podaří spolu s dalšími otroky utéci na Island. Čeká je však mnoho dalších obtížných překážek.....

"Tomu tedy říkám udatni vikingové. Pro mne za mne se mohou až do nebe vychloubat svými hrdinskymi činy, ale já neznám na celém širém světě nic smutnějšího, než je viking ve špinavých spodkach. "

"Vikingové jsou přece velcí hrdinové."
"Vikingové vypaluji domy a zabíjejí
lidi, kteří za nic nemůžou. Já
nechápu, co je na tom tak ohromně
hrdinského. "

Adapa
03.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem se dostal poprvé až nyní, v dětství mě nějak minula. A nyní příjemně zaujala. Sledujeme zde vyprávění o dvojici sourozenců, kteří jsou uneseni z rodného Irska do Norska. Z Patrika se stává Reim a z jeho sestry Sunnivy je Tira – a z obou jsou otroci jarla Hakona.

Sledujeme jejich první chvíle v Norsku, poznáváme vikinské zvyky, tradice, jejich způsob života. Je to vše krásně prostě popsané. A stejně jako uživatele danny_21 mě vrtá hlavou, zda vikingové jezdili na viking.

Nespokojení dětští otroci sní o návratu do Irska, nechtějí se vzdát touhy po svobodě. A přitom ze všech stran slyší vyprávění o krásném Islandu, kde je svoboda, kde všichni žijí lépe jak v Norsku. Tak doufají, že se jim podaří dostat tam. Po smrti jarla Hakona, kdy je jeho syn napaden sousedními vikingy, tak část otroků včetně sourozenců prchá a dostává se až na Island.

Uprchlí otroci nachází domov na dvorci dobráckého Breda a jeho ženy Berglioty. Syn bohatého souseda Grim ukradne Reimovi luk, který si krátce předtím podepsal. Grim při souboji zabije lukem Narveho, který je synem jednoho z nejbohatších Vikingů na Islandu. Z vraždy je obviněn Reim a i když se prokáže jeho nevina, hrozí mu návrat do Norska. Podaří se mu společně se sestrou utéci na obchodní lodi zpět do Irska. A přichází typický dětský nebo hollywoodsky happy end.

Autorce chybí proniknutí do psychologie postav. Snad krom Reima jsem si nikoho dalšího moc neoblíbil. Všechny další postavy mi přišly ploché, šablonovité. Ale jinak se to četlo dobře a zpříjemnilo to lednové odpoledne.


Robodlak
24.08.2023 4 z 5

Knihu jsem poprvé četl až v dospělosti a musím říct, že mě velmi zaujala. Dobrodružný příběh o sourozencích unesených při vikingském nájezdu a o jejich dalších osudech. Zajímavý je ale především náhled do vikingské společnosti, jejího fungování, struktury a vztahů.

danny_21
25.04.2022 3 z 5

Pro mě naprosto neznámé vikingské dobrodužství, které uniklo mé jinošské pozornosti. Severští berserkové při loupežném nájezdu zavítají do Irska, vyplení vesnici a unesou dvě malé děti, ze kterých učiní jeden z rodů své otroky. Dítkám ovšem v duši doutná touha uniknout z nehostinného severu zpět na zelený ostrov, v cestě je čeká spousta překážek. Typická KODovka, která je obohacená zajímavými popisy kultury Vikingů, rozdělení společenských tříd, mytologie a těžkého života otroka. Opravdu jezdili vikingové na viking ? - 60 %

blimba
15.01.2021 5 z 5

Srdcovka mého dětství.

Arbajan
24.11.2020 4 z 5

Příběhy ze severu mě obecně velice lákají. Moc se mi líbilo nastínění problematiky skupinové dynamiky, kdy řada vikingů podnikala nájezdy hlavně z důvodu společenské prestiže, než z nějakého přesvědčení, a některým se to dokonce hnusilo (to není objevná myšlenka, ale autorka to v knize pěkně nastínila). Také byly pěkně rozepsané sváry mezi vikingy samotnými. Nicméně po druhé si ji asi nepřečtu (tak nějak jsem si nedokázal oblíbit některou z postav, snad jen trochu Patrika).

minirock
18.03.2020 5 z 5

Krásná kniha popisující osudy dvou sourozenců které krutí vikingové unesli z rodného Irska do otroctví kdesi v Norsku. Po roce se jim podařilo s několika přáteli utéct na Island a odtud s pomocí irského kupce zpět domů. Sice dětská knížka ale myslím že i dospělý čtenář si ji rád přečte.

Aniday
08.07.2018 5 z 5

úžasné dobrodružství! jsem vděčná za náhodu, která mi tuhle knihu poslala do cesty 8)

vejtras
27.01.2018 4 z 5

Opakoval bych napsané. Velmi hezký příběh s možností vhledu do každodenní reality i sociální strukturu tehdejší společnosti, zvlášť přenos tradice i na "exilový" Island či vikingové v Irsku.

Nejhezčí část byla pohádka od babičky.

Nemohu si odpustit úsměšek nad místním komentátorem, který je zmatený až naštvaný z toho, že tam jedou dvě celkem očividně jednoduché časové roviny příběhu (kurzíva v úvodu kapitol). Tyto dvě roviny, které se k postupem času přibližují, samozřejmě utvářejí podstatnou část příběhu, ukazují nám, že směřuje k útěku, ale ani ten není jistý, zvyšují napětí, odvádí pozornost od kažodenní ubíjející rutiny otroctví. Pokud vás tohle u čtení ruší, doporučuji nějakou méně náročnou literaturu, což vzhledem k tomu, že KOD je pro mládež, budou asi knížky pro předškoláky.

Devil-Ivet
10.04.2017 4 z 5

Knížku jsem otevřela s (asi) velkým očekáváním. A mohu říct, že jsem se začetla téměř okamžitě a nemohla přestat. Skvělý nápad, úžasné kresby, dobrodružství, napětí. A taky trochu toho očekávání, jak se dostanou domů. Myslím, že se to bude líbit jak malým čtenářům, tak i těm velkým :)

Falquar
25.12.2014 4 z 5

Nejhorší byl začátek. Po zjištění, že každá z obsáhlých kapitol je rozkouskovaná na iks miniaturních úryvků (cca stránkových), mezi nimiž může docházet k nehorázným časovým skokům, mě polil děs. A taky že k těm skokům docházelo. Nejenže jsem vinou takto zvolené formy byla v jednom kuse zmatená "jak kamzík na rovince", ale rovněž mi přišlo, že ta maličká okýnka zabíjejí šanci na jakoukoli gradaci děje. Protože aby autorka na tu mrňavou stránečku nacpala, co měla v plánu, musela to osekat na tu nejzákladnější akci = taky jinak, furt se tam něco dělo, a furt se toho dělo zhruba stejně - prostě co by se na stránku vešlo. Bylo to ubíjející a díky tomu neměly šanci vyniknout ty důležitější scény, které by správně měly čtenářem otřást.
Na druhou stranu mi tahleta "okýnka" umožňovala po knize sáhnout i za časově nabitých dní (nebo ji naopak kdykoli odložit, když už to dál prostě nešlo), protože jsem se nemusela bát, že to zalomím vprostřed nejlepšího; vždycky šlo dočíst okýnko a tím uzavřít scénu. Plus kolem třetí čtvrtiny příběhu jsem si na to zvláštní kouskování buďto zvykla, nebo se děj vyvíjel tak, že ho autorka zvládala rozsekávat vhodněji; tak jako tak jsem posledních dvacet stránek zhltala a musela uznat, že konec se teda povedl parádně. Škoda, že se to ve stejném duchu neneslo celou dobu.
Ale abych pořád jenom nekňourala - Norsko bylo kouzelné, Island byl kouzelný, Vikingové byli strašní (v tom dobrém slova smyslu) a odvaha malých Irů byla imponující, ač jsem se s nimi jako postavami jinak jenom těžko sžívala. Jednak mi nesedli povahově, jednak jsem jim pořád v duchu přidávala roky navíc - o to sympatičtější se zdály vedlejší charaktery. (Co mají všichni s těmi obry?)
Hodnotím čtyřmi hvězdami a doporučuji každému, koho baví klasické "KOD" příběhy a koho neiritují podkapitoly ne nepodobné deníkovým zápiskům (ve třetí osobě, aehm).

moonchild
28.02.2014 5 z 5

Tato kniha mě opravdu dostala.Četla jsem jí několikrát po sobě.Fakt vynikající.

bubo bubo
29.04.2013 4 z 5

Kniha se mi na poprve zalibila, a cetla jsem ji hodnekrat. Atmosfera je uzasna, dovite se hodne o Irsku, Islandu i o Norsku, a s irskymi sourozenci prozijete napinave dobrodruzstvi. Tesim se ze ji brzy budu cist i sve dceri.

IsaacNewton
17.05.2012 5 z 5

Četla jsem ji dvakrát, budu ji číst ještě nejspíš stokrát. Dokonalý příběh o dvou sourozencích, Patrikovi a Sunnivě, kteří prostě neměli štětsí, když na jejich rodnou vesničku v Irsku zaútočili strašní Vikingové. Dnes baví mladé, mé vrstence úplně jiný typ četby, ale co je krásnější, než dobrodružný příběh o nesmírné odvaze a hlavně vytrvalosti dvou silných dětí, které prožijí své dospívání v úplně cizí, ledové zemi vikingů. Pointou příběhu je to, že i v nejtěžších chvílích lidem zůstává alespoň kousek lidskosti, v každé zemi jsou lidé dobří, ale i zlí, mimochodem, atmosféra dalekého severu je neskutečná, hodně se zde dozvíte i o severské mytologii. Milé postavy, s kterými prožíváte každou jejich příhodu, z kterých se kniha skládá, úžasný příběhy a krásný, zároveň smutný konec...

Štítky knihy

Vikingové otroctví 10. století dobrodružství únosy dětí dětská dobrodružství

Autorovy knížky

Torill Thorstad Hauger
norská, 1943 - 2014
1988  80%V zajetí Vikingů

Kniha V zajetí Vikingů je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce75x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x