Vězeň bagdádský

Vězeň bagdádský https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43929/bmid_vezen-bagdadsky-65c89879c7865.jpg 4 50 4

Kara ben Nemsi efendi a jeho věrný přítel Halef Omar prožívají další ze svých dobrodružství: V Říši stříbrného lva II.

Přidat komentář

Kakho-Oto
25.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl tohoto vydání cyklu V říši stříbrného lva je skutečně o poznání lepší než první díl a s velkou pravděpodobností se jedná o nejlepší svazek ze všech osmi. Od návštěvy Poláka a jeho tlustého sluhy, kde se čtenář dozví o bandě podloudníků (i několika historických událostech z Blízkého východu) se Kara a Halef vydají vstříc velkému dobrodružství. V troskách Babylonu, v blízkosti Eufratu i na něm, u podjatého soudu , ve městě i v poušti se několikrát utkávají se zločinci vedenými Sefirem a "Otcem koření" alias Pederem-i-Baharatem. V knize se kromě Poláka a jeho sluhy objevují další staří známí hlavních hrdinů - na prvním místě s Osmanem pašou, který jim pomůže uvězněním části zločinců a pověřením 60 vojáků, kteří se vydají k troskám Babylonské věže vstříc Sefirovi. Velmi zajímavá je pasáž líčící tzv. karavany smrti, které směřují do dvou svatých šíitských měst (po pohřbení na těchto místech čeká mrtvoly "cesta do ráje"). Dost drsně pak působí scény, kdy podloudníci pálí kosti mrtvol, zatímco si z rozpadlých rakví berou balíčky s pašovaným šafránem. Rozvaliny a podzemní prostory okolí Babylonské věže hrají v příběhu velkou roli - čtenář mayovek si jistě vzpomene na podobné scény ze začátku série V zemi Mahdího, které se odehrávají v Egyptě. 90 %

o_mega
02.06.2020 4 z 5

Takmer dokonala napinava MAYovka. Otravuju len obcasne hluche miesta ... dlhy opis krajiny a hlavne nekonecne vykecavanie Halef-a. Ten "pidimužík" Hadži veru nema moje sympatie.


s.Martin
31.07.2018 5 z 5

Po přečtení předchozí knihy jsem váhal, zda mám pokračovat v sérii. Po rozhodování jsem usedl a četl. Sakra, to je o dost lepší než první kniha.
Kapitoly ztratili špatnou vlastnost se opakovat (díky Bohu) a začíná pořádná zápletka pro další pokračování.
Po první knize jste nemuseli dále postupovat, mohlo vám stačit, že Old Sha.. Kara ben Nemsi a Halef Omar šťastně dorazili do Bagdádu. Zde ale pokračovat musíte! P. May ukončil knihu v nejvyšším napětí.
Za mě 5 z 5ti, možná 4,75 , protože se na pár řádcích objeví zbytečné věty tykající se víry.

hemrbinladin
18.11.2011 4 z 5

Stejně jako u série "Ve stínu Padišáha", tak i zde musím hodnotit celou sérii. Ze začátku se děj krásně rozvíjí a slibuje i v dalších dílech spoustu překvapení. Téměř v každém díle zůstane něco nevyřešeno na potom. Děj krásně plyne a rozvíjí se v spoustu napínavých dobrodružství. Bohužel po dopadení pašeráků se děj pomalu začíná drobit a Kara už nevítězí silou a důvtipem při spoustě dobrodružných akcí, ale spíš své soky vyřídí tím, že je přemluví. Navíc jsem v posledních dílech musel spoustu stránek přeskočit, protože autor se zde sálodlouze zabívá křesťanstvím a smrtí, což u dobrodružné literatury nijak nepotřebuji

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut

Kniha Vězeň bagdádský je v

Přečtených92x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce67x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x