V říši mrtvých

V říši mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524566/bmid_v-risi-mrtvych-652ec5015153e.jpg 5 9 3

V této antologii vás čeká 43 strašidelných příběhů české literatury 19. století. Všechny spojuje mysterium smrti a věci s ním spojené: svět nemocnic, blázinců, piteven, mučíren, márnic a hřbitovů, šeptání umírajících, výkřiky a vzdechy mučených, ďábelský smích nemrtvých, duchové, vraždy a šílenství. Záměrem sestavitele bylo představit co nejpestřejší výběr temných příběhů české literatury 19. století. Naleznete v nich jak fantastické, tak čistě reálné zlo. Žánrově se jedná o protipověrečné texty, klasické povídky, báje a pověsti, pohádky a také parodie na „hrůzostrašný škvár“, který si brali na paškál mnozí tehdejší mravokárci. Jejich soudobou recepci sice může poněkud komplikovat archaický jazyk, pomalejší spád děje nebo podrobnější popisy, zato vás zcela jistě odmění nezaměnitelným kouzlem dávno zašlých časů. Editor: Petr Boček.... celý text

Přidat komentář

Eliyahu
08.02.2024 5 z 5

Dámy a páni... poklona a velikánsky klobúk dole pred touto antológiou a samozrejme najmä tým, čo obsahuje...pred dielami a autormi tohto obľúbeného žánru, akokoľvek náhodne či cielene...z čias dávno minulých... A úprimne... navzdory tu uvedenému archaickému, no jednoznačne nádhernému a bohatému českému jazyku, sú mnohé tu obsiahnuté jednotlivé poviedky či povesti oveľa atmosférickejšie a des vyjadrujúcejšie, než mnohé súčasné diela toho istého žánru...

Morbidus
19.01.2024 5 z 5

Další skvělý kus z bezejmenné série antologií mapujících tuzemskou makabrózní literaturu z devatenáctého století. Tentokrát už bez editorské spolupráce Honzy Vojtíška a fokusováno na temnou a děsivou prózu časů minulých. A mnohdy je to slušný nářez, ačkoli jej v očích moderního čtenáře mírně deefektizuje fakt, že témata (logicky) zaujímají jen určité okruhy nám známé strašidelné literatury. Malebný jazyk či větná skladba tehdejší doby může méně zdatné jedince odpuzovat, čímž se ovšem tito ochudí o pestrou mozaiku historie horroru z českých luhů a hájů. Vypravěčský um prezentovaných autorů je velmi rozmanitý a vytříbený.
Oproti předchozímu Umrlčímu věnci, zaměřenému na balady, se mi V říši mrtvých četl mnohem lépe (prostý text holt nevyžaduje tak hluboké nazírání jako poezie). Dokonce si nyní vybavuji i některé pro mě zajímavé autory a dovedu k nim přiřadit i jejich dílo - byť stejně jako u předchozí knihy je autorů příliš mnoho, než aby je má mysl trvaleji pojala, tento neduh je o dost menší. Sympatické mi je také dělení na tematické okruhy, přičemž většinu knihy zabírá literární útvar povídky; nicméně ani kratší okruhy nezaostávají a v každém jsem si našel něco, co mě zaujalo. Jediné neduhy tak spatřuji v tom, že Františka Stránecká se narodila až po své smrti a opět mám o něco méně v oblibě Svatopluka Čecha. Obálka této knihy se může zdát nevýrazná, ale jelikož tady se hraje na obsah a ne na komerční show, je to naprosto v pořádku.
Celé této historicko-horrorové sérii držím palce a těším se na další díly!


Nell.Montenegro
15.11.2023 5 z 5

Jak chcete hodnotit poklady české literatury 19. století jinak než na 100 %? Nádherný, starý jazyk se vší svou košatostí a jména velikánů, jakými jsou například Arbes, Mrštík nebo Erben.
Ano, pro některé to nebude lehké čtení. Je pravda, že se povídky nesou v mírnějším duchu, proto nemůžete čekat Chrise Cartera. Ale – páni – je to historie hororu u nás?! Jsem nadšená! A některé povídky byly opravdu skvělé i na dnešní poměry.