V příboji pochyb

V příboji pochyb https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501284/bmid_v-priboji-pochyb-Bes-501284.jpg 3 32 15

Mladá scenáristka Jane přichází do odlehlého sídla tajemného boháče Evana Rochestera coby vychovatelka jeho nemanželské dcery. Panovačného zaměstnavatele však obklopuje řada záhad – především ta, co se stalo s jeho zmizelou manželkou, slavnou modelkou Beatrice, která v poslední době trpěla psychickými potížemi. Skutečně spáchala sebevraždu skokem do rozbouřeného oceánu, nebo ji Rochester zavraždil, jak se Jane někteří snaží namluvit? A pokud je doopravdy mrtvá, kdo se to pak přízračně zjevuje v mlze za okny Janina domku? Vidí snad Beatricina ducha? Vyřešení téhle záhady nabere na naléhavosti, když se Jane do uhrančivého Evana zamiluje a stanou se z nich milenci. Minulost nad nimi visí jako bouřkový mrak a celý jejich vztah i Evanův život teď závisí na tom, zda se Jane podaří odhalit pravdu o noci, kdy Beatrice zmizela. Co když ale zjistí, že celou dobu věřila tomu nepravému?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Mrs. Rochester's Ghost , 2021


více info...

Přidat komentář

Rosana
10.02.2024 5 z 5

Za mě výborná knížka, čtivá a chytlavá. Vůbec nechápu ty negativní komentáře. Těším se na další knihy od této autorky.

putpuda
20.11.2023 4 z 5

Docela mě překvapilo nízké hodnocení. A odpad? To si myslím, že je zbytečné....jsou mnohem a mnohem horší knihy.
Mě se to tedy velice dobře četlo ( ikdyž delší dobu, skolila mě chřipka) a chytlo mě hned od začátku. Trochu jsem nechápala ty kapitoly s Beatrice, ale jen že začátku. Potom už to dávalo smysl. Tak trochu červená knihovna s trochou napětí a tajemna....ale co! Mě to bavilo ;)


JanaPokorná
22.08.2023 odpad!

Takže, dočetla jsem a podle mě hodně špatný. Dohromady splácané motivy z Jany Eyrové, Rebeccy od Daphne du Maurier a něco jako Padesát odstínů šedi k tomu. Za mě hloupá knížka.

JanaPokorná
05.07.2023 odpad!

Koupila jsem, protože jsem četla pochvalnou recenzi v solidním médiu a jsem velká fanynka Jany Eyrové. Ale zatím jsem zklamaná. Narážky na Janu Eyrovou povrchní, prostředí ohrané, překlad kostrbatý. Nicméně to dočtu, jsou prázdniny, že.

AlexandraBane
19.02.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, ale pak jsem se nemohla odtrhnout. Na duchařiny sice moc nejsem, ale nebylo to úplně nejhorší.

Sidonka3
13.01.2023 odpad!

Jana Eyrová, scénáristka temných telenovel odjíždí na luxusní sídlo krom jiného motorkáře Rochestera oděného do černé kožené bundy a motorkářských bot, s kterým má první setkání při nehodě na silnici. Pubertální Adélka (Sophia) ráda chlastá a hulí jointy, šílená manželka je bývalá topmodelka, která napadala konkurentky z přehlídkového mola a skočila do hlubin oceánu. Říkám si, jestli tuhle zmodernizovanou vykrádačku myslela autorka vážně, já ne. I když jsou dialogy někdy skoro stejné, duch a inteligentní příběh tu dostává na frak.
Příště asi poletí Jana ve skafandru na Mars a srazí se s Rochesterem, když spadne z nějakého kosmického vozítka do kráteru. Ve sci-fi románu, tam ještě nebohá Jana nebyla.
Citace: "Umíte jezdit?" "Na kole?" "Na motorce." Podívala se na Harley Davidsona v černé barvě a chromu. "Mohla bych to zkusit. Jednou jsem na Vespě projela celou Umbrii." "Vespa. Boha všemohoucí." Napřáhl ruku. "Pomozte mi vstát, jo?"

Micha-Él
19.12.2022 3 z 5

Knížka se příjemně četla, ale podle mého názoru jí uškodilo, že stojí ve stínu nepřekonatelné Jany Eyrové. Od autorky je odvaha, že se rozhodla román převyprávět do thrilleru, na druhé straně se ale pak neubrání srovnání s ním, v čemž zkrátka nemůže uspět. Scházelo mi lepší psychologické propracování postavy Jane a nějaký originální zásah do děje. Takhle jsem prakticky od začátku tušila, jak příběh dopadne. Byla jsem velmi zvědavá, jak se autorka svého úkolu zhostí. Nejsem vyloženě zklamaná, ale ani nijak užaslá. Abych jen nekritizovala, musím přiznat, že se mi líbila postava Evana a tajemno, které obklopovalo jej i Thorn Bluffs.

ArwenAragorn
10.12.2022 2 z 5

40%

Nemůžu knížku srovnávat s klasikou Janou Eyrovou, protože pak by dvě * ubyly. Musím říct, že já jsem měla problém knížku dočíst, asi v polovině mně bylo jedno, co se s hlavními postavami stane. Takže za mě ne.

veruptackova
02.12.2022 3 z 5

V příboji pochyb pro mě byla kniha plná rozporů. Vždy je pro mě mínusem, pokud nechápu jednání hlavního hrdiny a přiznám se, že v tomto případě jsem si několikrát řekla: "Jane vážně? Proč?" Díky retrospektivním kapitolám Beatrice mi k srdci nepřirostla ani ona ani záhadný Roschester.

Na druhou stranu však kniha měla velmi povedenou až tajemnou atmosféru a opravdu jsem byla zvědavá, jak to tedy je a co si pro nás autorka připravila na konci. Líbilo se mi i zasazení klasického příběhu do moderního světa.

Tohle je prostě kniha, která čtenářům dává spoustu podnětů k diskuzi. Pokud jste členy nějakého čtenářského klubu, navrhněte tuhle knihu k přečtení, protože k ní rozhodně budete mít co říct. Jestli se autorce povedlo či nepovedlo převyprávět příběh Jane Eyrové si udělejte názor sami, protože si myslím, že fanoušci nesmrtelné klasiky budou V přípoji pochyb buď milovat nebo nenávidět.

jahlina
01.12.2022 4 z 5

Když jsem knížku V příboji pochyb brala do ruky, neměla jsem tušení, že se jedná o převyprávění románu Jany Eyrové zasazeného do současných kulis, a navíc na americký kontinent. To pro mě bylo překvapení. Kromě toho se jedná o působivý thriller s mrazivými scénami. Knížka se četla příjemně lehce.

Děj se odehrává v odlehlém sídle bohatého byznysmena Evana Rochestera, kolem kterého se vznáší tajemná aura. Je podezřelý z vraždy své manželky slavné modelky Beatrice, která trpěla psychickými problémy a která beze stopy zmizela. Jane přijíždí do Evanova domu, aby doučovala jeho dceru. Dům se nachází v blízkosti skalnatých útesů, na něž doráží mořské vlny. Do nich právě údajně skočila Beatrice, její tělo se ale nenašlo.

Jane se do Evana zamiluje, a o to víc se snaží přijít na to, co se s Beatrice stalo. Občas totiž mívá pocit, že ji někdo sleduje, dokonce zahlédla jakýsi přízrak. Je to živá bytost nebo duch Evanovy manželky?

Při čtení mě bavilo sledovat paralely se slavnou knižní předlohou. Přitom se autorce podařilo vybudovat atmosféru, která mi mnohdy způsobovala mrazení. Užívala jsem si to tajemno, které se nad sídlem a celým jeho okolím vznášelo. Zvědavost mě hnala ve čtení dál a stránky pod rukama doslova mizely. Nastalo sice pár okamžiků, kdy jsem byla už trochu netrpělivá, ale konec stojí za to.

Užila si i moje romantická duše, protože ačkoliv se jedná o slušný thriller, stále je to i příběh velké lásky, která překoná mnohé obtíže.

jeny-v
16.11.2022 4 z 5

Také bych nevěřila, že se dá ze sto sedmdesát pět let starého historického románu vymáčknout současný čtivý příběh. Můj první dojem z počátečních kapitol byl trochu letargický, ale potom se děj stupňoval - tajemna, otazníků, iluzí a záhad přibývalo. Moc působivá je i obálka.
Když Jane zavolá bývalý spolupracovník Otis Fairfax, aby za ním přijela na panství Thorn Bluffs, nabídku přijímá. Momentálně je bez zaměstnání a závazků. Tam se seznámí s bohatým Evanem Rochesterem a jeho dcerou Sophií. Evan je podivný muž, arogantní, hrubý, vznětlivé povahy. Byl ženatý s krásnou Beatrice, která trpěla bipolární poruchou. Její smrt prý byla sebevražda, ale je to pravda? Tomu nevěří její bratr Rick, policie, ani tamější obyvatelé, pochybnosti má i Janie.....

evineckY
13.11.2022 5 z 5

Tento thriller je psycho a k tomu super !
Jméno Jane je docela obvyklé, ale když jsem narazila na Rochetera, myslela si na špatný vtip - ale !!! Bombasticky kopírovaná Jana Eyrová do dnešní doby ! Chvílemi mě až mrazilo. Můžu vřele doporučit.

slova autorky v poděkování :
A hluboký dík patří Charlotte Brontëové, která se stala pro tuto knihu
inspirací a jejíž genialitu není třeba zmiňovat.

Adina143
09.11.2022 4 z 5

Retelling slavné Jany Eyrové od Charlotty Brontëové jako psycho thriller mě hodně zaujal, hlavně proto, že Janu Eyrovou zbožňuju. Vzít příběh, který už někdo kompletně vymyslel, a „předělat“ ho na současné poměry nemusí vypadat jako nijak zvláštní umění. Autorka se navíc předlohy v uzlových bodech dost věrně drží, míra její tvůrčí invence se proto projevuje spíš v detailech. Přesto se jí podařilo stvořit komplexní dílo, které na první pohled funguje jako napínavý psychologický thriller šmrncnutý duchařinou, v němž všímavější čtenáři naleznou i o něco hlubší vrstvy. Fanoušek Jany Eyrové a všech jejích literárních i filmových následovnic se může rochnit v porovnávání, náznacích a spikleneckém pomrkávání autorky. A kdo klasiku Charlotty Brontëové nezná, přijde si na své u poctivě odvedené žánrovky. Za mě hodně podařené.

Danago
31.10.2022 4 z 5

Tak toto byl docela psycho thriller. Opravdu dlouho jsem netušila, co je vlastně pravda, co je představa, kdo se za vším skrývá. A to byl jistě záměr autorky.
Jane , která na odlehlé sídlo bohatého Evana přijíždí dělat jeho dceři vychovatelku, nemá zrovna lehkou pozici, přesto se jí zhostí bravurně . Celou dobu jsem jí držela palce a fandila jí. Postava Evanovi dcery dodává knize další rozměr, trošku děj odlehčuje, což mě bavilo.
Jinak se připravte na opravdu tenmou atmosféru rozeklaných útesů, rozbouřeného oceánu, starého sídla s tajenmými pozemky a záhadnými jeskyněmi, neprostupnými mlhami a lesy a k tomu intriky ze všech stran.
Příběh má po celu dobu nádech duchařiny a do poslední chvíle nebudete tušit, jak to celé vlastně je. Komu máte věřit? To se dozvíte po dočtení knihy . Závěr je dokonale vysvětlený a nenechá žádné nedořešené otázky. Ale zanechá ve vás mnoho emocí.

Ivuska.09
15.10.2022 4 z 5

Nejprve jsem si nebyla jistá, zda vůbec knihu dočtu. Ale po pár stránkách mě děj vtáhl a já jsem se nemohla od čtení odtrhnout. V příběhu se objevuje i "duchařina", což já úplně nemusím, ale nakonec má všechno reálné vysvětlení, takže mohu hodnotit pozitivně.

Štítky knihy

romantika

Autorovy knížky

2022  68%V příboji pochyb

Kniha V příboji pochyb je v

Právě čtených2x
Přečtených36x
Knihotéce77x
Chystám se číst62x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x