V hlavní roli Tomáš Holý

V hlavní roli Tomáš Holý https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470644/bmid_v-hlavni-roli-tomas-holy-4AV-470644.png 4 27 9

Grafický román V hlavní roli Tomáš Holý Oty Karse originálně zpracovává Tomášův životní příběh propojený se životy jeho blízkých. Zároveň vykresluje, jak těžké je zůstat sám sebou pod tlakem slávy a očekáváním druhých. Všemu ovšem Tomáš čelí s energií, chutí, vynalézavostí a humorem jemu i dospívání vlastním. Kniha kombinuje několik výrazných kresebných stylů odlišujících, zda se jedná o vzpomínku, filmové záběry, nebo přelomové životní téma. Zda jde o dětství a filmování, dospívání a lásky, nebo život po životě. Výrazně prolíná Tomášův příběh s příběhem jeho maminky a také autora knihy. Komiks vytvořený Otou Karsem a nakreslený výtvarnicí Czinou - Kristýnou Plíhalovou je počinem, který částečně navazuje na knihu Jmenuju se Tomáš, která mimo jiné získala Magnesii Literu - Kosmas Cenu čtenářů.... celý text

Přidat komentář

simca9342
15.09.2023 5 z 5

Jak je napsáno ke konci knihy " je to příběh, který se stal." Slavný herec , který byl nejen uznávaný, ale také oceněný. Získal ceny za dodnes připomínané filmy, ve kterých hraje/ hrál hlavní roli. Dětská legenda českého filmu zemřela tragicky na následky těžké autonehody.To se ale dozvíte v příběhu, který je pro lepší orientaci a pochopení celého kontextu sepsán do komiksu, který pochopí i starší děti. Na 104 stranách je v krátkosti uvedený celý průběh života Tomáše Holého - kluka s hnědými vlasy. Veselý, ale taky plný dřiny a doby kolem natáčení a hodně krátký život.
Vyprávění je psané přímo autorem, který tímto vzpomíná na Tomáše jako na bývalého spolužáka. Byli dobří kamarádi.

Knihomolka506
21.07.2023 5 z 5

Děkuji Lejčís za shrnutí, líp bych to nenapsala.
Příběh , který vás všechny chytne za srdce a možná budete slzet dojetím jak slavný herec Tomáš byl.
Tohle momentálně píšu z poklidného řeckého městečka v pohodlí bungalovu. Osobně teď mám čas se rozepsat dopodrobna a částečně i vzpomínat :)
Písmo je malé a pravda bez brýlí bych ho četla trošku rozmazaně, ale jinak je docela dost stravitelný. Grafický román začíná dětstvím a těmi šťastnými chvílemi , posléze pokračuje filmováním a neustálými zkouškami někdy celé léto, od školy byl Tomáš často uvolněný, příběh pokračuje také propojenými životy Tomášových blízkých, ale ukazuje i tu druhou stranou natáčení- neúspěch, touha po slávě, radost a zklamání, pokud se mladý herec neukázal v tom "lepším světle."
Kolikrát natáčel s horečkou a zvládl scénu dotočit a ještě u toho vtipkovat. Má můj obdiv.
I když jsem nikdy neměla bohužel to štěstí talentovaného herce vidět osobně je a bude pro mě Herec s velkým H.
Měj se tam nahoře dobře Tome, možná už natáčíš sám společně s dalšími již zemřelými herci.


Iki1
01.05.2022 2 z 5

Vzhledem k tomu, že je tato knížka určena spíše mladším čtenářům (pro nás staré je použité písmo na hraně čitelnosti), dá se říct, že autor zahodil svou příležitost. Vycházet by spíš měla v Blesku a podobných tiskovinách, protože tam tak nějak svým zpracováním patří. Vina rozhodně není v Kristýně Plíhalové, ta odvedla dobrý kus práce, ale v Otu Karsovi, který stvořil příběh formou nesourodých útržků života Tomáše Holého, přičemž zdůraznil momenty nedůležité a naopak ty podstatné dílem pominul a dílem málo zviditelnil. Takže těm mladým Tomáše příliš nepředstaví.

LaCucaracha
19.04.2022 1 z 5

Komiks se měl asi svézt na vlně úspěchu předchozí knihy o TH, jinak ho nějak nechápu. Je to spíš taková směs osobních vzpomínek, hlavní věci z Tomášova života se tu moc neřeší. Jako by předpokládal, že už všechno víte. Tělocvikář tu má větší prostor než Tomášovy nejznámější filmy. O filmech tu vlastně takřka nic není. Zato se dozvíte, že TH psal básničky a jednou s Otou koupili fakt velký vánoční stromek. Opravdu je to jen takový nostalgický památníček nejlepšího kamaráda.
Povýšila to celé aspoň forma, když už obsah pokulhává? Bože, ne. Kresba se tu střídá, a zatímco jedna je poměrně věrná a koukatelná, druhá pro mě byla přímo pekelná. Ošklivé a matoucí (Tomáš a Ota vypadali často skoro stejně) a ještě jednou ošklivé – zvlášť Lucie Bílá vypadá na jednom obrázku jako neproporční obluda a to si Lucka myslím nezaslouží.
No a i knížka sama vypadá tak nějak lacině, ale tomu se nedivím, být nakladatelem, tak do tohoto taky nebudu chtít příliš investovat. Vlastně se divím, že to vůbec takto vyšlo, tipovala bych to spíš na samonáklad. Za mě palec dolů, ale týká se to samozřejmě jen úrovně knížky, nijak tím nehodnotím TH ani nechci bagatelizovat Otovo přátelství s ním.
Edit: Komentář níže od Tesak72 neberte vážně, za tři roky dotyčný četl a hodnotil jen dvě knížky, obě čirou náhodou od Karse a obě pochopitelně pěti hvězdami. Trochu chucpe, ne?

Lejčís
09.02.2022 4 z 5

Grafický román Oty Karse přečtete za necelou hodinu a pak Vám zbude v srdci jen prázdno a taky hrdost, že jsme ho vůbec kdy měli. On byl totiž fakt skvělej! Komiksové zpracování jeho života mi přijde jako krásný způsob, jak vzdát hold nejen tomuto nadějnému dětskému herci a budoucímu právníkovi, ale také jeho mamince, blízkým a kamarádům. Přestože komiks nejde zrovna do hloubky a je opravdu krátký, dozvěděla jsem se docela dost nových informací a namotivovalo mě to přečíst si i předchozí autorovu knihu o Tomášovi :) Nicméně teď mám hlavně neskutečnou chuť pustit si nějaký film s Tomášem v hlavní roli, protože tyhle filmy, ať se Vám to líbí nebo ne, zkrátka neodmyslitelně patří ke zlatému fondu naší české kinematografie!

Tesak72
12.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Grafický román Oty Karse jsem přečetl na jeden dlouhý nádech. Příběh je strhující..postupně graduje ke smutnému a tragickému konci a text výborně doplňují různorodě zvolené kresby. Osobně se mi nejvíce líbili ty černobílé..na první i druhý pohled ostré a tvrdé..připomínající naprosto odporné období tzv.normalizace 70.a počátku 80.let. Knihu můžu doporučit. Pro autora mám vzkaz: "ještě nedokuřte svoji poslední cigaretu" a pokračujte v psaní!! Těším se na další knihy.

trudoš
05.11.2021 2 z 5

Nehodnotím život a dílo dětské ikony československého filmu Tomáše Holého, ale kvalitu komiksu, jenž měl být podle všeho jakousi vzpomínkovou poctou jeho památce. Jenže je natolik osobní, že jen málokdo zvenčí, kdo nebyl přímým účastníkem, může těžko pochopit nuance a souvislosti, které se tvůrce Ota Kars pokusil dílem vyjádřit. Když navíc nejste hercovým skalním fanouškem a neznáte kromě jeho kompletní filmografie i biografii, snadno se ztratíte v odkazech a náznacích událostí, jež vám pravděpodobně nic neřeknou. Takže jsem se kromě toho, že Tomáš Holý byl bezva kluk, super kamarád a obyčejný člověk o moc víc nedozvěděl.
Na vině přitom není svébytná kresba Kristýny Plíhalové, ale spíše autorova neochota vyprávět celistvý příběh a namísto toho předkládá nesourodé útržky zprostředkovaných či vlastních vzpomínek, z nichž si máte následně všechno to nevyřčené domyslet. Což se mi dělalo těžko, když jsem si k nikomu v průběhu toho rychlého skládání puzzle nestihl vytvořit jakýkoliv vztah.

Lily101
25.09.2021 4 z 5

Na pojetí jsem byla dost zvědavá. Přeci jen zachytit něčí život, notabene s tak tragickou smrtí, formou komiksu je dost atypické. Bylo to zajímavé a jsem ráda, že jsem měla tu možnost si toto přečíst (dokonce poprvé v životě jsem se stala historicky prvním čtenářem nějaké knihy v rámci veřejné knihovny, kterou navštěvuji), ale kniha: “Jmenuju se Tomáš” je prostě stále jen jedna, má náležitou hloubku (kterou komiks dosáhnout asi ani nemůže-proto není součástí hodnocení) a popisuje život komplexněji (což se u komiksu těžko činí- proto není součástí hodnocení).

Nic nového jsem se nedozvěděla a u některých situací bych bez znalosti biografií (četla jsem dvě, ale bohatě pro orientaci stačí od stejnojmenného autora s názvem: “Jmenuju se Tomáš”) dost tápala.

Tereziee
08.06.2021 4 z 5

Krásné zpracování života nezapomenutelného Tomáše Holého. Při čtení se mi v hlavě promítaly jeho legendární role. Opravdu škoda mladého života, který vyhasl tak brzo.

Autorovy další knížky

Ota Kars
česká
2017  80%Jmenuju se Tomáš
2019  83%Spratci
2021  77%V hlavní roli Tomáš Holý
2023  100%Fotbalová škvára
2019  100%Má láska je kurva

Kniha V hlavní roli Tomáš Holý je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x