V cizím zájmu

V cizím zájmu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434624/bmid_v-cizim-zajmu-cZd-434624.png 4 15 6

Strhující špionážní thriller o vraždě, která může mít katastrofální následky. V londýnském hotelu je nalezena mrtvola ruského miliardáře. Jen pět lidí na světě vědělo, že pracoval pro MI6. Někdo z těch pěti, nejvyšších britských představitelů národní bezpečnosti, tedy musí být zrádce, ruský krtek. Odhalit ho znamená vyšetřovat v absolutním utajení – a této mise se ujímá Solomon Vine, bývalý špičkový agent. Musí být rychlý a opatrný a nesmí se prozradit ani splést, protože budoucnost jeho vlasti visí na vlásku. A s ní patrně i osud celého světa...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Insider , 2018


více info...

Přidat komentář

denoush
11.02.2023 5 z 5

Moc kladné recenze tu nejsou, ale mě se kniha i přesto dost líbila. Občas jsem se tedy trochu ztrácel v hodnostech/postaveních některých postav a taky jsem byl občas trochu zmatený ze všech těch intrik, ale jinak byl děj celkem napínavý, měl spád a díky krátkým kapitolám se kniha i velmi hezky četla. Sice mi už tak nějak v půlce došlo, kdo bude asi tím krtkem, ale líbí se mi když mi v detektivním případu dojde, kdo je padouchem (moc se mi to nestává :D :P).

Dajine
08.01.2023 2 z 5

Špionážní příběhy mám ráda, ale s tímto jsem sváděla boj srovnatelný s hlavním hrdinou knihy. Tak trochu marný.


iceVS
04.12.2022 5 z 5

Probírám se hodnoceními na obálce knihy...
Přesvědčivé a autentické - to rozhodně ano
Dokonale zachycující zamlžený svět špionáže - zcela určitě
Skvělé, mimořádné - asi výborné, ale zcela hvězdné taky ne :-)

Moc se mi líbil styl i překlad, bylo to čtivé, živé, fakt autentické. Kraťoučké kapitoly byly vítanou změnou, téměř jako film - střih a jiný děj, neustálé napětí.
Kapku mě Solomon Vine překvapil tím, jak slepě důvěřoval někomu, komu zcela určitě důvěřovat neměl, to bylo takové do očí bijící. Ovšem konec knihy vylepšil pochyby o IQ hlavního hrdiny, bavily mě ty ustavičné zvraty. Dvě strany a všechno jinak, další dvě strany a ještě úplně jinak a pak zas ještě změna :-)

Osvěžující a příjemné čtení.
Jen jsem si vždycky myslela, že napsat výborný špionážní román je taková vysoká škola. Až u téhle knihy mi došlo, že asi ani úplně ne. Logiku nenápadně vyřeší skvělá technika, kterou nikdo nezná, informace od zaštiťující organizace, zabezpečení špiona... trochu mávnutí kouzelným proutkem a vše vyřešeno :-)

biki
13.11.2022 4 z 5

Na rozdíl od předchozí komentující se mi to líbilo o něco víc než úvodní díl. Vzhledem k přítomnosti zrádce v nejvyšších kruzích se mi zdálo logické zaangažovat do pátrání někoho zkušeného, kdo ale již stojí mimo organizaci (a druhý důvod se ozřejmil v závěru). Líbila se mi "honba za pokladem", sledování drobečků informací a indicií a z nich vyvozovaných názorů, i když s velkým podílem nejistoty, i to, jak toho jistá osoba využila ke svému prospěchu. A líbil se mi i způsob zakončení příběhu. Co ale nemůžu autorovi odpustit, že svého hrdinu nechal zapomenout na hlavní zásadu v tomto povolání - nevěřit vůbec nikomu. Proto taky ta jedna hvězdička dolů.

soukroma
20.07.2022 3 z 5

Autorova prvotina se mi líbila o poznání víc (přestože si z ní nepamatuji zhola nic). Tady mi to připadalo všechno přehnané, teatrální plné velkých gest a řečí. Sám špion v poli (notabene povolán z důchodu) dostane za úkol řešit nejstrašlivější případ krtka v dějinách Británie, dubléra najatého KGB před pádem železné opony a pěstovaného po 30 let, aby zasáhl nejhorším způsobem nejvyšší politicko-vojensko-mocenské kruhy... Některé prvky luštění, kdo a proč za tím vším je, se mi i líbily, ale celkově to na mne dělalo dojem téměř špatné parodie na špionážní román. I když závěrečnému odhalení se už nemůžu divit... 65%

"Samota je nemírně svůdná síla. Nejprve člověka ovine něžně a potom tak dychtivě, že jakákoli jiná alternativa působí křiklavě a beztvaře. Samota skýtá moc."

"Typicky anglický neduh... myslet si, že i z těch nejsmrtelnějších situací se člověk vykroutí snahou o humor."

"Pravda je k ničemu, ledaže byste ji dokázal."

"Amatéři dělají to, co se očekává, Špioni dělají opak."

I z těchhle vyzobaných mouder čpí jistá afektovanost, a to mi na knize vadilo nejvíc. Osobně mi rozhodně moc nepomohlo, že jsem ji četla v podstatě společně se špičkovým špionážním thrillerem Ta druhá žena, který popisoval stejnou dobu a mířil stejným směrem, byť mnohem komplexněji a věrohodněji.

ellescorpio
06.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Čtivé, leč plné chyb. Hlavní hrdina najde jakýsi kód, na který hledí, dokud si jej pečlivě uloží do paměti. Navzdory tomu (a opětovnému připomenutí jeho fotografické paměti) kód třikrát (!!!) na veřejnosti vytáhne, aby se na něj opět podíval. Odnese knihu z veřejné knihovny, aniž by se spustil alarm. A takhle bych mohla pokračovat. Sečteno podtrženo, čtivá pohádka, ale autor si z hlediska tématu vzal moc velké sousto a uvěřitelné to nebylo ani omylem.

Autorovy další knížky

Matthew Richardson
britská, 1990
2017  66%Jmenuji se Nikdo
2022  76%V cizím zájmu
2024  0%Deník agentky

Kniha V cizím zájmu je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Knihotéce71x
Chystám se číst31x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x