Už jsou tady Vánoce

Už jsou tady Vánoce https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524339/bmid_uz-jsou-tady-vanoce-652b03335e1ed.jpg 4 22 11

Už jsou tady Vánoce! A s nimi se neodmyslitelně pojí zvyky a tradice. Na některé jsme možná už úplně zapomněli, jiné dodržujeme, aniž bychom vždy znali jejich skutečnou podstatu. Z kolika částí se má plést správná vánočka a co jednotlivé prameny symbolizují? Proč bychom do ní měli zapékat minci? K čemu doma doopravdy věšíme jmelí? A kde se vůbec bere? Kdo byl svatý Mikuláš? Proč dáváme větvičky do vázy a kdy je máme správně trhat? Opravdu se nesmí poslední den v roce vynášet smetí? Jaká je symbolika každé ze čtyř svící na adventním věnci? Tyto a mnohé další otázky si v závěru roku mohou pokládat děti i dospělí. Příběh rodiny z vesničky Na Vršku je plný kouzelné sváteční atmosféry a také zajímavých informací, které jste možná vůbec nevěděli, tušili jste je, anebo si je rádi připomenete při společném prosincovém čtení.... celý text

Přidat komentář

NikyTaky
28.01.2024 5 z 5

Krásná Vánoční jednohubka. Neuvěřitelně mile a poučně napsané, takové pohlazení do duši v dnešní době plné shonu hlavně před Vánocemi.

MamaKnihomolka
19.01.2024 4 z 5

Mám dvě malé děti a otázky ohledně Vánoc, Ježíška a Mikuláše čekám každým rokem a říkám si: jak já jim všechno vysvětlím a budu to vůbec vědět?
Když mě @knihydobrovsky oslovilo s touto knihou, nezaváhala jsem právě kvůli tomu, že je plná vánočních tradic a zvyků a mohla by mi pomoci do budoucna umět odpovědět na dětské otázky.

S knihou se přeneseme do adventního času roku 1952, kde spolu s příběhem malé Aničky a Tomáška zjišťujeme, jak prožívali advent a Vánoce lidé na venkově.
V dnešní době se od tradic dost upouští, řekla bych a tady v této knížečce jich je plno. O mnohých jsem ani nevěděla nebo jsem netušila co vůbec znamenají.
Kromě jednoduchého příběhu v knize také najdeme kouzelné ilustrace, které vše ještě podtrhnou.
Také recepty nechybí. Na tradiční cukroví a pokrmy.
A na konci jsou všechny české pranostiky na prosinec.

Velmi milá adventní kniha pro děti i dospělé, která opravdu stojí za přečtení a probudí ve vás ducha Vánoc. Moc se těším až si ji se starším synem přečteme znovu.


Kokoska92
19.12.2023 4 z 5

Knížek si člověk musí vážit. Dávat na ně pozor a zacházet s nimi s úctou, už proto, že ten, kdo je psal, si s příběhy ukrytými na jejich stránkách dal velikou práci.

Milé a pohodové čtení. Pokud si chcete na chvíli odpočinout od předvánočního shonu, na nic nemyslet a jen nasávat pokojnou a sváteční atmosféru staročeských Vánoc (nejsem si úplně jistá, jestli by takto idylicky vypadaly Vánoce v roce 1952, jak se píše v předmluvě), s touto útlou knížkou rozhodně neuděláte chybu.

LenV
13.12.2023 3 z 5

Milé čtení před Vánocemi, dýchá to minulostí. Jen je to takové prázdné, krátké a rychlé čtení. Delší příběh a více ponoření do tématu a doby by se mi líbil...

veruptackova
13.12.2023 4 z 5

Vánoční příběh z vesničky Na Vršku mi toho dal překvapivě hodně. Zjistila jsem totiž, že toho o tradicích moc nevím. Nebo spíše jen kloužu po povrchu. Ve čtivém příběhu zjistíte nejen proč se dávají do vázy barborky, ale třeba i jak se peče správná vánočka a najdete tu recept i na tradičního kubu. A i když je v dnešní době např. pojetí Mikuláše, čerta a anděla velké téma a někteří rodiče se od této tradice odklání, já si myslím, že by i dnešní děti měly vědět, jak tehdy probíhal večer 5. prosince a kdo to vlastně ten sv. Mikuláš byl. A právě příběh Tomáše, Aničky a jejich rodiny tehdejší dobu zachycuje perfektně.

Kniha mi vysvětlila pro mě některé tradice, jejichž účel jsem vlastně neznala. Navíc mi poskytla inspiraci, jak některé vánoční zvyky vysvětlit a předat svým dětem. A právě proto ji doporučuji i vám.

Knižní střípky
03.12.2023 4 z 5

Jestli chcete nasát předvánoční kouzlo starých dávných časů, klidně si tuto krásku dejte. Mám sice jednu drobnou výtku, ale celkově je dojem pozitivní.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Venda32
02.12.2023 4 z 5

Útlá knížečka s hezkými ilustracemi seznámí malé i velké s tradicemi a zvyky prosincového adventního období.
Trošku mi tedy nesedělo usazení děje do roku 1952, ale o tom kniha není, takže ok.
Po přečtení jsem si říkal, jestli by nebylo dceři knihu číst jen ve dnech, které jsou v knize popisovány. Pro větší efekt.
Na konci knihy jsou prosincové pranostiky. A také vysvětlivky slov typu džber či tál.

libuse6749
26.11.2023

Advent klepe už na dveře a s ním přicházejí, troufám si říct, nejoblíbenější svátky v roce Vánoce.

Útlá knížečka od autorky Vandy Bruckner mě naladila, na ty letošní, už v listopadu. Pohádkové vyprávění rodiny z vesničky Na Vršku ocení zejména děti, ale líbit se bude i dospělým čtenářům. Krátké příběhy nás vrátí zpět v čase do prosince roku 1952 a den po dni ukazují adventní čas běžné rodiny na venkově včetně zvyků a tradic.

Knížku jsem četla se špetkou nostalgie a vzpomínkami na moje prarodiče, ale současně s na tváři, že i díky této milé sbírce mohu své dceři povědět trochu více o vánočním čase. Plán je jasný, chystáme společné čtení před spaním po celý prosinec. Vlastně začne tím i jedna nová tradice, tuším, že tuto knížku budeme číst i další Vánoce. Letos to pro dceru bude možná jen vánoční pohádka, příští rok už pochopí některé tradice, v dalších letech už čtení bude vyhledávat sama, aby si připomněla skutečnou podstatu Vánoc. S odstupem času bude vzpomínat i na společně strávený čas.

Příjemná vánoční atmosféra při čtení dýchá na čtenáře i díky hezkým ilustracím. Tradice, zvyky i symbolika jsou začleněny do pohádkového příběhu, bonusem jsou pranostiky na prosincové dny.

Ohniva
13.11.2023 5 z 5

Milé čtení

bookcase
13.11.2023 4 z 5

Milé vyprávění, psané velmi jednoduchým stylem, takže je to opravdu spíš pro děti. Ilustrace jsou moc hezké, dotvářejí atmosféru knížky.
P. S. Souhlasím s recenzentkou Terkou, že děj nesouzní s obdobím, v němž by se měl odehrávat, spíš to opravdu navozuje ladovskou atmosféru, tzn. konec 19. století. Malé děti toto řešit asi nebudou, ale dospělí si určitě všimnou.

Terkaodkafe
07.11.2023 3 z 5

Zdá se mi, že Vanda Bruckner ve své knize Už jsou tady Vánoce zůstala někde uprostřed cesty. Záměr knihy hodnotím velmi kladně, text by chtělo ještě maličko dotáhnout. Za mě tedy průměrné 3* z 5*.

Celá recenze v recenzích.

Štítky knihy

Vánoce tradice zvyky a obyčeje vánoční zvyky

Autorovy další knížky

2023  79%Už jsou tady Vánoce
2021  %Tajemství pod svícnem
2024  98%Už jsou tady Velikonoce

Kniha Už jsou tady Vánoce je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce7x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x