Úvod do teórie chaosu

Úvod do teórie chaosu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327433/bmid_uvod-do-teorie-chaosu-TX2-327433.jpg 4 25 8

Príbeh o sile ľudského strachu, sebaklamoch a fóbiách. Ale aj o nevyčerpateľných možnostiach, výskume a zahrávaní sa s vesmírom. Peter „Pete“ Murray je teoretik hĺbkového prežitia. Hoci zachránil z havarovaných ponoriek už mnoho ľudí, sám sa do hlbín oceánu nikdy nepozrel. Má z nich totiž panickú hrôzu. A potom to príde. Prípad, aký doteraz nemal. Jedinečný. Obostretý tajomstvom. Čím ďalej, tým spletitejší. Prípad, v ktorom ide o viac než životy posádky. Pete musí bojovať nielen s časom, ale aj so svojím strachom. Ten však medzičasom prerástol do nepredstaviteľných rozmerov. No rovnako nepredstaviteľné je to, čo nastane, ak Pete zlyhá…... celý text

DericCaster
DericCaster
12.01.2024 5 z 5

Úvod do teorie chaosu je čistokrevné sci-fi. Základní tématikou je teorie alternativních realit - kdy každé naše rozhodnutí vede k vzniku dalsi - a co může hrozit, pokud by se - díky lidskému experimentu - mohly navzájem ovlivňovat. Samozřejmě tu máme množství úvah co by kdyby a co je v kvantovém světě příčina a následek. A nechybí ani padouch, který se toho snaží využít a je třeba ho zastavit a zachránit lidstvo...

Mám sci-fi moc rád a tato kniha se mi velmi líbila a čtení mne bavilo. Ale uvědomuji si, že milovníci sci-fi ji ocení mnohem více, než běžný čtenář.

SBH
SBH
27.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy četla lepší hard sci-fi, a skoro bych řekla, že ne. Prostě bomba.
Přitom mi kniha doma ležela dlouho. Věděla jsem, že to nebude odpočinková záležitost, tak jsem to odkládala a odkládala, až jsem si čirou náhodou přečetla první větu. A nebylo cesty zpět.
Perfektně vystavěná zápletka, dokonalé zdůvodnění a při veškeré fantastické nadsazenosti důkladné ukotvení v základních fyzikálních parametrech tohoto vesmíru. Poklona, bez debaty. To je věc, která dostává hodně na frak. Knihy vydávané v současné době za sci-fi jsou spíše mýdlovými operami.
Jak zde zmiňuje několik uživatelů, autorka složitá a obtížně uchopitelná témata čtenáři servíruje s lehkostí a čitelností, jakou lze jen obdivovat.
Ovšem přidaná hodnota příběhů Jany Plauchové je jednoznačně ve vztazích a postavách. Pete je jeden z nejlepších literárních charakterů vůbec. Jeho plasticita a uvěřitelnost je úžasná. Celou dobu jsem si říkala, jak ohromně statečný a zároveň zralý ten člověk je, dávno před heroickým závěrem. Vztahy, záležitost ve sci-fi opomíjená až zavrhovaná, zde hrají klíčovou roli. Emoce dávají hloubku každému řádku. Jsem nadšená.
O literárním mistrovství autorky není třeba vést diskuse. Břitké a naprosto reální dialogy představují lahůdku. Já jsem si tedy užívala i barvité a výstižné popisy, které mě přenesly na místo uprostřed Indického oceánu (či do závratných hloubek pod hladinou).
Další jedničku s hvězdičkou dávám za budování napětí. Jak už jsem zmínila, text mě zaháčkoval první větou. Následovalo naprosto dokonalé dávkování tajemství a sypání drobečků odhalujících celou záhadu. Nad jejíž komplikovaností jsem tajila dech. Přitom jsem ale nikdy neztratila přehled a souvislosti. Vymyslet něco takového je jednoznačný majstrštyk.
Dovolím si jen jednu drobounkou připomínku, která se ale týká pouze mě osobně. V poslední čtvrtině mi už toho dramatu přišlo prostě moc. Ačkoli čestně přiznám, že si neumím představit, jak jinak to vyřešit.
Konec představoval lahůdku ve všech směrech včetně naznačení případných linií v paralelních vesmírech. Vřele doporučuji, skvělá kniha.


los
los
19.10.2023 4 z 5

nalákal mne název a povedená obálka (trochu se stydím za svou lenost, že jsem sáhl po českém překladu a nedal to v originále) a byl jsem odměněn napínavým dějem a originálním příběhem, takhle si představuju kvalitní vědeckou fikci: zápletka je vystavena na kosmologické teorii mnohosvětů, paralelních vesmírů a autorka ji dovedně zapojila i do formy a kompozice (paralelní dějové linky a konce)

pevně doufám, že tímto románem Plauchová přispěje k rychlému boření předsudku, že ženy nedokáží napsat kvalitní hard sci-fi

už dlouho se mi nestalo, abych se tak věrně poznal v ústřední postavě, o to víc jsem si vyprávění užil, úplně mě mrazilo (stejně jako Pete vídám ve snech tajemné ryby a nesnáším sevření tlakem), doporučuju

Pampalini
Pampalini
16.07.2023 5 z 5

Tuhle knížku by měl přečíst každý milovník žánru (a nejenom). Dobrý příběh v atraktivním prostředí, celkem fajn a rozlišitelné postavy s logickým chováním, nadstandardně poctivá příprava. Není to lehké čtení, vyžaduje si značnou pozornost. Velikým plusem je schopnost autorky vysvětlit souvislosti bez toho, aby ze čtenáře dělala debila.

Lorenzo
Lorenzo
11.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Super knižka, postavy sú sympatické a dá sa do nich vžiť, v niektorých fázach ma sčasti prechádzala chuť čítať, myslím že je to spôsobené hlavne tým že som už presýtený konceptov s "paralelnými vesmírmi" ale autorka to uchopila po svojom a má čitateľovi čo ponúknuť.
Od momentu keď hlavný hrdina dostane do rúk plán je vám jasné ako to dopadne pretože tá jedna realita v ktorej sa to podarí jednoducho musí existovať.

Nakoniec je však knižka zaujímavé vnorenie do hlavy zaujímavej postavy a čítanie som si užíval, možno by som ocenil keby postavy nemuseli zachraňovať svet ale by sa kniha viac sústredila na ich vzťahy a myšlienky. Skóre: 9/10
PS: Trochu ma sklamalo že "príšera" z obalu je len ryba.

PanPredseda
PanPredseda
22.07.2021 5 z 5

Naprostá pecka!
Pete, ponorkový záchranář, který má ovšem panickou hrůzu z tlaku vody panujícího v mořských hlubinách, se pro kolegy ze svého týmu snaží vypracovat vždy ten nejlepší postup akce. Ale i tak může dojít k nepředvídaným okolnostem či něco selhat, tak jako se jim to stalo při poslední akci, záchraně ponorky Dněper.
Do další akce je Pete povolán telefonátem, který je skoupý na informace. Až posléze zjišťuje, že bude pracovat bez svých kolegů a na oceánském dně se neztratila ponorka, ale vesmírná loď, se kterou Země ztratila spojení.
Už takto popsaný námět dává základ na slušnou sci-fi, ovšem autorka Jana Plauchová se tématu zhostila na výbornou. Příběh je vystavěn na propracovaném technickém či možná lépe fyzikálním základu, který spojuje realitu se sci-fi prvky, který čtenář snadno přijme a který v každém místě příběhu funguje bezchybně a uvěřitelně. Navíc autorka odborné termíny dokáže skvěle vysvětlit.
Samotný děj příběhu se pak vystupňuje do takové míry, že ve čtenáři zanechá (tedy alespoň ve mně zanechal) opravdu silný zážitek.
(Poznámka pro české čtenáře: slovenštiny se nebojte.)

mirec88
mirec88
08.03.2020 5 z 5

Skvelé sci-fi o paralelných svetoch, ktoré ma dostalo. Neskutočne obsiahle vedecké termíny, v ktorých ako vidno sa autorka vyzná mi priniesli aj informačnú hodnotu. Skvelý príbeh, ktorý vás donúti uvažovať o niečom inom ako bežne. Odporúčam aj seriál Fringe.

Fantasysvet
Fantasysvet
25.03.2017 5 z 5

Úvod do teórie chaosu vydalo vydavateľstvo Artis Omnis na sklonku minulého roka. Príbeh o sebaklamoch, sile ľudského strachu a fóbiách má, podľa slov autorky, niečo spoločné aj s Crichtonovou Sférou, avšak prípad Petra Murraya a záchrannej lode Sunday Princess si žije vlastný život. Niekedy je harmonický, inokedy búrlivý, vždy je však autentický, plný zvratov, útrap či šťastia v nešťastí, čiže bežných problémov, s ktorými v istom momente bojuje každý z nás.

Fikcia Jany Plauchovej je kvalitná aj preto, že si autorka, podobne ako A. C. Clarke, I. Asimov, H. G. Wells a mnohí ďalší svetoví klasici vedeckej fantastiky, uvedomuje, akým spôsobom sa základy dobrej sci-fi položili. Nebráni sa experimentovaniu, decentne čitateľa poúča, zručne využíva odborné termíny, ale aj rôzne typy postáv, bez ktorých by príbeh nefungoval tak, ako by mal. A pretože sú postavy vo vedeckej fantastike väčšinou zovšeobecnené, synteticky sformované a častokrát úzko prepojené s funkciou rozprávača v diele, ich výraznosť je presne to, čo dobrý námet posúva ďalej. V prípade Úvodu do teórie chaosu, ale aj predchádzajúcich diel Jany Plauchovej, platí toto tvrdenie dvojnásobne.