Utópia pre realistov: Ako vytvoriť ideálny svet

Utópia pre realistov: Ako vytvoriť ideálny svet https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481290/bmid_utopia-pre-realistov-ako-vytvorit-i-BYP-481290.jpg 4 37 8

Univerzálny základný príjem. Pätnásťhodinový pracovný týždeň. Otvorené hranice. Neznie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda? Jeden z najvýznamnejších mladých európskych mysliteľov ukazuje, ako môžeme budovať ideálny svet. Celý deň driememe v práci, ktorú často neznášame, potom ideme nakúpiť veci, ktoré nepotrebujeme. Holandský historik Rutger Bregman nám pripomína, že takto to nemusí byť – a na niektorých miestach ani nie je. Keď mal Rutger Bregman v roku 2014 príspevok o univerzálnom základnom príjme na konferencii TED, zdalo sa, že je príliš radikálny. Stačilo však, aby tento príspevok dosiahol štvrť milióna pozretí, a vedúci svetoví ekonómovia a vládni predstavitelia po celom svete začali o tejto téme seriózne uvažovať. Toto je však len jedna z utopických myšlienok, ktoré môžeme, ako ukazuje Bregman, realizovať už dnes. Každý významný míľnik civilizácie – od ukončenia otroctva až k počiatkom demokracie – sa považoval za utopickú fantáziu. Bregmanova kniha znepokojuje a zároveň inšpiruje. Ukazuje, že nové utopické myšlienky, ako skoncovanie s chudobou a zavedenie pätnásťhodinového pracovného týždňa, sa môžu uskutočniť ešte počas nášho života. Ak budeme nerealistickí a nerozumní, naozaj môžeme premeniť nemožné na nevyhnutné – to je jediný spôsob, ako budovať ideálny svet. Utópia pre realistov je jednou zo vzácnych kníh, ktoré vás prekvapia a spochybnia vaše presvedčenia o tom, čo je nemožné. Od kanadského mesta, ktoré celkom skoncovalo s chudobou, až po Richarda Nixona, ktorý takmer zaviedol základný príjem pre milióny Američanov, Bregman vás vezme na zaujímavý výlet do dejín, v ktorom opúšťa tradičné delenie na pravicu a ľavicu, a hlása myšlienky, pre ktoré nadišiel ten správny čas.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , N Press
Originální název:

Gratis geld voor iedereen: En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen , 2014


více info...

Přidat komentář

Martinmmm
29.12.2021

Kniha s mnohými zaujímavými podnetmi a myšlienkami na uvažovanie - najmä v prvej časti sú na zamyslenie pohľady na chudobu a nedostatok a ich dôsledky na človeka a návrh priamočiareho riešenia prostredníctvom univerzálneho príjmu, ako extrémnu chudobu odstrániť a takisto zaujímavé boli myšlienky o skracovaní pracovného času a "bullshit" joboch..

gretl74
25.06.2021 2 z 5

No, zřejmě jsem spíš ten realista ...
První část o HDP a růstu a jejich nesmyslnosti v dnešní době byla fajn a byla jsem zvědavá na další části knihy. Zajímavá byla i část o RCT průzkumech. Souhlasím s důrazem na vzdělání. Zbytek na mě bohužel působí pouze jako novodobý komunistický manifest (chudý=dobrý, bohatý= zlý ... takže těm bohatým všechno sebereme, popeláři budou brát víc než právníci) ... to už tady tak nějak bylo a neosvědčilo se (jen v Nizozemí evidentně ještě potřebují prožít nějakou tu komunistickou chvilku).
Ano, jako každá utopie předpokládá, že všichni lidé jsou "stejní andělé" - hodní, vidí věci stejně, jsou pracovití, nezávidí ... a tak to bohužel není a proto to ani nikdy fungovat nemůže.
Tento druh knih píšou jedny kancelářské krysy pro druhé, nějak jim nedochází, že nejrůznějších zaměstnání je víc a funguje to tam trochu jinak než v kanclu u noťasu a u kafíčka. 15ti hodinová pracovní doba - juchajdá - fakt to bude fungovat u lékařů, policistů, pečovatelů, hasičů, dálkových řidičů ...
Ohledně tématu nepodmíněného příjmu - moc by mě zajímalo, jak široce posazené byly dané studie. Opravdu si někdo myslí, že když v Chánově rozdáme jen tak peníze, že tam za pár let bude vzkvétající osada se spoustou malých podnikatelů a živnostníků?
Kéž by, ale já bych to viděla spíš na víc drog, rozšíření místního vozového parku a nové mobily. A kde se ty částky na rozdávání vezmou? My všichni je budeme radostně odevzdávat z výplat po naší, zatím 40ti hodinové pracovní době?
Co se týče migrace, zatím nejsou výsledky v západních zemích nijak přesvědčivé. Nejde totiž jen o pracovní sílu, ale i jejich naprosto odlišnou mentalitu, naprosto odlišný kulturní základ a o sílu jejich přesvědčení, zvyklostí a náboženství.
Já jen tajně doufám, že existují i nějaké jiné varianty naší budoucnosti, a že ty v knize zmíněné návrhy ještě dlouho zůstanou ve fázi utopie.


Adies
28.08.2020 5 z 5

Po přečtení člověk cítí naději na změnu. A to nejen proto, že je kniha podložena mnoha studiemi a výzkumy z praxe, ale i kvůli upřímnosti autora samotného. Úžasná kniha u které věřím, že mnoho z jejich myšlenek jsou budoucností.

"Myšlenka, že HDP stále slouží jako ukazatel prosperity společnosti, je jedním z nejrozšířenějších mýtů naší doby."

NGC6715
25.07.2020 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha. Má čtyři hlavní témata. První je nepodmíněný příjem (tím se zabývá například také kniha Dejte lidem peníze). Kniha ukazuje, že většina experimentů s nepodmíněným příjmem neskončila zahálkou, ale spíše zvýšením aktivity. Pokud někdy poklesl počet odpracovaný hodin, bylo to vetešinou proto, že se daní lidé potřebovali starat o nějakého člena své rodiny, nikoliv proto, že by nedělali nic. Kromě toho je zde i mnoho dalších tvrzení na podporu nepodmíněného příjmu. Druhá část ukazuje, že v minulosti se snižovala pracovní doba (a nikoliv díky působení trhu) a přesto – nebo spíš právě proto – ekonomika rostla. Proto více volného času může být možné. Třetí část, která je podle mě nejproblémovější, se zabývá otevřením hranic, které by podle autora mělo snížit chudobu. Nemyslím si to. Autor vychází z přistěhovalectví v Americe, které sice bylo velké, ale i tak částečně omezované a kde rozdíly mezi stávajícími a novými obyvateli nebyly tak velké, jako jsou například při migrační krizi v Evropě. O tom, zda migrace byla přínos i pro země, které přišli o schopnější lidi se autor nezmiňuje a vylidnění některých částí světa by asi také ekonomice příliš nepomohlo. Kromě toho to, že přistěhovalectví dočasně zvýšilo HDP neznamená, že mělo pozitivní vliv i dlouhodobě, což už je však hůře prokazatelné. Jsem pro podporu chudších částí světa, ale tato podpora má probíhat u nich doma. Čtvrtá část se zabývá tím, jak utopistické myšlenky změnili a mohou změnit historii a také tím, jak je pro lidi těžké přijmout nové myšlenky, když už mnoho sil investovali do toho, aby hájili ty staré. Zdůrazňuje nutnost mít připravené „utopistické“ plány, protože v okamžiku, kdy přijde krize starého systému, musí být tyto plány po ruce, aby se mohli začít uskutečňovat. Autor ukazuje, že právě takovým způsobem založili Hayek a Friedman současný neoliberalistický proud a ukazuje na to, že jednu takovou šanci jsme promarnili při krizi v roce 2008.

vendy246
30.06.2020 5 z 5

Velice zajímavé, inspirativní a pěkně napsané. Přečteno jedním dechem. Mám o čem přemýšlet.

LuckyVagabond
21.04.2019 5 z 5

Ty jo po dlouhé době zase kniha, kterou jsem doslova zhltal.
Všichni pořád něco kritizují na dnešním systému, ale málo kdo dokáže nastínit nějakou alternativu. Kolikrát mi připadá že se lidi umí jen točit v překonaném kolečku kapitalismus versus komunismus a socialismus, pravice versus levice a navíc se nezmůžou. Kde je nějaká fantazie? Kniha jde za tento Status Quo a nesměle nabízí krok vpřed místo doleva, nebo doprava. Ač se kniha nezaobírá tím jak tuto vizi naplnit, umí nadchnout pro nové vize a odůvodnit proč má smysl je mít, mluvit o nich a prosazovat je.
Už málokdo si uvědomuje, že všechno v čem dneska žijeme, byla kdysi absolutně nereálná utopie a sci-fi fantazie pár bláznů. Jsem rád, že ve společnosti zase začínají zaznívat nová témata z dnešního pohledu utopického charakteru a zaznívají z úst i takových velikánů jako je Mark Zuckerberg a Elon Musk a hromady dalších.
Jde o neskutečně zajímavou knihu plnou skvělých myšlenek. Brzy ji budu muset přečíst znovu.
Jinak v USA a Nizozemí je kniha prý bestseller. Škoda že u nás nikoliv.

"Pokrok je jen realizace utopií.“ - Oscar Wilde

"Z pohledu HDP je ideálním občanem kompulzivní gambler s rakovinou, procházející komplikovaným, vleklým rozvodem, který se léčí hrstmi antidepresiv a utrácením, kdykoliv krámy něco trochu zlevní. Podle standardů HDP jsou nejhoršími rodinami v Americe ty, které skutečně fungují jako rodiny - samy si vaří jídlo, chodí na procházky po večeři a mluví spolu, místo aby ponechávaly děti napospas komerční kultuře."

"Hrubý národní produkt... měří všechno... kromě toho, kvůli čemu stojí za to žít."

Fenixik
04.03.2018 5 z 5

Kniha z mnoha dobrými názory a řešeními, se kterými bych se dokázal ztotožnit. Autor podává téma nepodmíněného příjmu atd. čtivou formou podloženou mnoha studiemi což se mi osobně líbilo. Kniha určitě stojí za přečtení.

peedbook
03.01.2018 5 z 5

Budúcnosť zase krajšia ....

Autorovy další knížky

Rutger Bregman
nizozemská, 1988
2022  88%Lidstvo: Dějiny naděje
2017  80%Utopie pro realisty

Kniha Utópia pre realistov: Ako vytvoriť ideálny svet je v

Právě čtených3x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce28x
Chystám se číst94x
Chci si koupit37x
dalších seznamech3x