Tkalci saramyrští

Tkalci saramyrští https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22458/tkalci-saramyrsti-22458.jpg 4 32 4

Utkaná cesta série

1. díl >

1. kniha série Utkaná cesta. Lidé vládnou světu pouze zdánlivě. Skutečnými vládci jsou Tkalci, žijící v osamělém klášteře vysoko v horách. Zdroj tkalcovské moci je zároveň původce choroby, která jako rakovina plíživě rozkládá zemi a zahlcuje ji anomálními zvířaty, zdeformovanými rostlinami a lidskými zrůdami. Některé z nich ale mají neuvěřitelné schopnosti. Odlišnost budící nenávist. Mocenské hry. Násilí. Jakou cenu v takovém světě má svoboda? Přeložil Aleš Drobek.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Weavers of Saramyr , 2003


více info...

Přidat komentář

Metla
09.11.2018 4 z 5

Tak trochu jsem doufala, že se mi "Tkalci saramyrští" nebudou moc líbit, abych sérii nemusela dočítat v angličtině. Ovšem už první věty zhatily mé naděje - Chris Wooding se mi trefil do vkusu. Vytvořil pestrý svět, ze kterého je patrná inspirace japonskou kulturou, přidal zápletku ne snad vyloženě originální, přesto zajímavě podanou a bohatou na napínavé okamžiky i (poněkud očekávané) zvraty.
Postavy jsou různorodé, nešustí papírem, klaďasové mají své chyby a traumata, padouchy lze do jisté míry chápat, přinejmenším letmo zahlédnout jejich lepší stránku... a s hnusákem z nejhnusnějších je možné v návalech odporu pocítit nepatrný soucit. To se týká hlavních hrdinů, vedlejším hráčům se mnoho péče nedostalo - což nevadilo v prvních dvou třetinách příběhu, kdy do děje zasahovali minimálně, později už ano. Ke svým výhradám musím připojit také neuspokojivé řešení závěrečné krize (kéž by bohové nenasedali do strojů a raději spisovatelům vnukli dobré nápady).
Velkou pochvalu naopak zasluhuje autorův styl psaní, příjemně jitřící fantazii, místy až básnický, přesto perfektně čtivý. K tomu samozřejmě patří poklona a díky překladateli... kéž by podobně skvělou práci odvedl také tvůrce obálky. Jsem vnitřně přesvědčená, že chopit se tématu např. Jana Šouflová, vytvořila by patřičně atmosférické dílo, které by knihu prodávalo podstatně lépe než ta temná abstraktní zrůda s odpuzujícím účinkem. Jen takový smutný, bezvýznamný povzdech, no.
Stručné shrnutí: u "Tkalců saramyrských" si na své přijdou příznivci napětí, akce a dobrodružství, stejně jako ctitelé politického pletichaření a zákeřných intrik. Jedincům se slabšími žaludky tento román nedoporučuji, ale já, zvrhlík, se na pokračování těším.

Braenn
19.10.2017

Já se do knihy ne a ne začíst. Mhm. Vadí mi svět, který se tváří jako feudální Japonsko, ale přitom tam běhají blondýny a používají se jména, která japonská nejsou ani omylem. Nějak jsem ty reálie nemohla zkousnout. A vůbec celá ta kniha je divná. Od klišoidního začátku ala Hrdince vyvraždí celou rodinu, přežije jen ona a ukáže se, že jen ona je/může/umí bla bla bla, volně doplnit z libovolné podobné knihy. Hrdinové jsou, jak už psal Ben Nevis, takoví ploší. Pořád se jim něco děje, ale nějak se mi nepodařilo přijít tomu, a hlavně jim, na chuť.
Taktéž hlavní záporáci mi přišli podivní, s tou jejich potřebou mučit a týrat po každém rauši, aniž by to komukoli tak nějak moc vadilo.
No dočíst to ještě zkusím. Zatím proto bez hodnocení.


Jacinda
22.05.2015 odpad!

kniha je možná originální, ale pro mě z ní čiší bohapustá krutost. týrání zvířat je zde enormní, až mě napadá, zda autor nemá nějaký mentální problém. z literárního hlediska je kniha úplný průměr. Postavy nevýrazné, nikoho si neoblíbíte. Z děje mi utkvělo málo, což je další důkaz, že to není veledílo. Za roky jsem si ke knize vypěstovala odpor. Nikdy nečíst znovu. p.s. kniha skončila ve stodole, kde roztržená vedví čeká na podpal. tohle nedám ani do knihovny.

Ben Nevis
21.10.2014 4 z 5

Tkalci saramyrští se vymykají z masy podobných fantasy tím, že nevycházejí z evropského středověku. Kultura a mytologie je spíš střihnutá japonskou, viz některá jména, démoni apod. Máme zde nadpřirozeno, lidi schopné kouzlit, prostě vše, co patří k fantasy.
Autor si vyhrál s mytologií (ale ne natolik, aby obtěžoval obšírnou historií a plejádou nedůležitých názvů a jmen) a zapracoval do příběhu politické plotky či nenávist vůči menšinám.

Slabinu vidím v postavách, které mi připadají ploché, zbavené emocí. Vím, že postavy truchlí nebo milují, ale jenom proto, že to autor řekl. Ke konci mi bylo jedno, jestli některá zemře (ať už kladná nebo záporná). Příběh je budovaný dobře, nechybí různá překvapení a není dopředu rozhodnuto, jak to dopadne.

Doporučuji všem, co už mají něco načteno a nebojí se obsáhlé epické ságy s bitvami, zradami a politikou.

Autorovy další knížky

Chris Wooding
anglická, 1977
2007  84%Přízračný svět Alaizabel Crayové
2006  81%Tkalci saramyrští
2008  90%Klubko nářků