Klubko nářků

Klubko nářků https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22453/mid_klubko-narku-Fgl-22453.jpg 5 18 3

Utkaná cesta série

< 2. díl

2. kniha série Utkaná cesta. Saramyrské impérium má nového císaře. Tajemný kult Tkalců je stále mocnější a Tkalci rozehrávají poslední dějství své hry, která začala před mnoha staletími nalezením podivného živoucího kamene – sabatitu. Kdo vlastně jsou, oč usilují a jaká síla je sjednocuje? Proč se o dění v Saramyru začínají zajímat bohové a jiné starobylé bytosti a proč si pro své účely vyvolili princeznu císařovnu Luciu tu Erinimu? Mistr vypravěč Chris Wooding splétá další pramen svého příběhu z vláken osudů hrdinů předchozího dílu – Kaiku, Asary, Zaelise – a také zcela nových postav a postaviček. Druhý díl temné fantasy Utkaná cesta opět posouvá žánrové hranice vypravěčství, neotřelé imaginace a bohatého jazyka. Přeložil Aleš Drobek.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Skein of Lament , 2004


více info...

Přidat komentář

Metla
10.11.2018 4 z 5

Těšila jsem se na návrat do Saramyru a navzdory rozvláčnější první polovině šlo opět o návštěvu nevšední, plnou dobrodružství, intrikování, soubojů, bitev i nenásilných úvah na téma lidskost, civilizace, životní hodnoty atd.
Děj se odehrává pět let po událostech z prvního dílu, hrdinové dospívají, jejich charaktery se zaostřují, přibývá také několik nových zajímavých hráčů. Nikdo nemá zaručenu nesmrtelnost. Příběh sice zdánlivě podléhá fantasy klišé o boji Dobra proti Zlu, leč ve skutečnosti se jedná o střet různých odstínů šedi, čistě bílá je zastoupena minimálně. Chris Wooding píše velmi chytlavě, dokáže vytvořit atmosféru, zprostředkovat silné dojmy a vyhnout se patosu. Dějových linií je více, což obvykle znamená, že na sebe jedna strhává pozornost a zbylé bývají do počtu. Svým způsobem je tomu tak i v “Klubku nářků”, ovšem ani jedna z rozvětvených nitek vyprávění mi nepřipadala vyloženě nudná. Pokud bych měla něco vytknout, pak snad až příliš detailní popisnost v určitých pasážích. Také mě trochu mrzí, že s postavami úplně “nedýchám”. Jsou tedy po psychologické stránce celkem dobře vypracované, ale nikdo mě vyloženě nevzal za srdce ani hrubě neznechutil.
U českého vydání je na místě zkritizovat nedbalé korektury – s ohledem na množství slov není pár desítek chyb a překlepů až taková hrůza, nicméně dojem z dobrého autorova řemesla i překladatelské práce to poněkud kazí. Co dodat závěrem? Výborná, netradiční fantasy a dost mě štve má chatrná angličtina, díky které budu poslední díl číst asi nepěkně dlouho.

Ben Nevis
29.10.2014 5 z 5

Druhý díl se mi líbil trošku víc než první. Připadá mi vyspělejší a autor (nebo překladatel) se víc snažil i po slohové stránce (i když bez popisu východu slunce na celou stránku se obejdu :-D). Nechybí nápady a dějové zvraty, i když děj se motá pouze kolem pár postav. Kaiku jsem si nakonec oblíbila a vůbec všechny ženské postavy jsou silné. Autora si každopádně zapisuji mezi talentovanější pisálky fantasy a těším se na zakončení ságy či na nějakou novou.

Nakonec jsem přečetla i třetí díl, který zakončuje příběh a uspokojivě uzavírá osudy postav. Bravo, autore. Nebál ses happyendu, ale ani redukování hlavních postav. Přece jenom ve válce nemůže každý přežít.

Škoda, že sága prošla knižními regály bez povšimnutí, zatímco klišovitá fantasy mají čtenářské ohlasy. Možná jsou Tkalci moc dospělí a moc epičtí.


Faustka
15.10.2012 4 z 5

Závěrečný díl "The Ascendancy Veil", je stále ve fázi příprav ... a pochybuji, že se kvůli mně a j.kostal(ovi) bude Triton někdy namáhat s vydáním.

Autorovy další knížky

Chris Wooding
anglická, 1977
2007  84%Přízračný svět Alaizabel Crayové
2006  81%Tkalci saramyrští
2008  90%Klubko nářků