Útěky z pekla

Útěky z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48312/uteky-z-pekla-48312.jpg 4 62 14

"Žiji hlavně proto, abych dosvědčil, že nás všechny chtěli zabít," řekl nedlouho před smrtí muž, který jako jeden z mála přežil vězeňskou vzpouru v nacistickém vyhlazovacím táboře Treblinka a následný útěk napříč Evropou. Nebyl jediný. Za skoro až neskutečných okolností, tedy s pomocí mladého esesmana, uprchl přímo od plynových komor v Osvětimi-Birkenau vězeň, který si položil za úkol informovat svět o děsivém průběhu holocaustu. Jiní utíkali z německého zajateckého tábora podzemní šachtou, tajně kopanou po dlouhé týdny, protože se za každou cenu chtěli vrátit ke svým bojovým jednotkám. A byli i další Dějem nabitou mozaiku několika těchto unikátních příběhů zpracovali do dramatické a čtivé podoby autoři, kteří se touto tematikou zabývají již po celá desetiletí.... celý text

Přidat komentář

ArwenAragorn
16.01.2023 4 z 5

80%

Šest příběhů, kdy se podařilo utéct neobyčejně statečným mužům v pěti případech z koncentračních táborů, v jednom ze zajateckého tábora. Velmi silné příběhy, většinou o nich účastníci pak napsali celou knihu (např. Utekl jsem z Osvětimi).
Vyprávění je poutavé, čtivé, útěky jsou na tak tenkou knížku dost podrobně popsané, nechybí fotografie.
Určitě doporučím.

klaraj093
07.01.2023 4 z 5

Velmi dobré zpracování knihy na téma holocaustu, kniha obsahuje 6 příběhů od různých lidí kteří si prošli tímto peklem. A podařilo se jim utéct.
Doplněno o fotografie, kniha je velmi čtivá a napínavá svým způsobem.


Kakho-Oto
03.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Velmi čtivá kniha o šesti dramatických útěcích z německých koncentračních a vězeňských táborů v průběhu druhé světové války. Ve všech uvedených případech figurovali Češi, často čeští Židé a v prvním případě dva Židé ze Slovenska. Příběh slovenských Židů Vrby a Wetzlera, kteří na začátku dubna 1944 utekli z KT Osvětim a následně se díky nim po Evropě rozšířila zpráva o tom, co se skutečně děje v koncentračních táborech – zejména šokující údaje o "průmyslovém" vraždění židovské populace. Ve stejné době utekli z KT Březinka český Žid Vítězslav Lederer a rumunský Němec Viktor Pestek. Místo toho, aby Lederer poskytl světu stejné údaje jako Vrba a Wetzler, se znovu zapojil do protinacistického odboje na území tzv. protektorátu. Český Žid Richard Glazar přežil židovskou vzpouru v KT Treblinka 2. 8. 1943, poněvadž přežil zbytek války pod jinou identitou. Jiná kapitola se věnuje pokusu o útěk 76 příslušníků RAF ze zajateckého tábora Sagan. Pouze třem z nich, dvěma Norům a Nizozemci, se podařilo uprchnout. Celkem 50 "útěkářů" bylo postupně Němci povražděno, mezi nimi byl i Čech Arnošt Valenta. Třetí kapitola knihy se věnuje útěku dvou Sovětů, kterým v roce 1944 pomáhali i čeští vlastenci z obce Peklo nad Zdobnicí (u Vamberka). S jejich pomocí se Sověti dostali nakonec až k slovenské partyzánské skupině Signál, v jejichž řadách se dožili konce války. Poslední kapitola je věnována útěku vězňů z vlaku na nádraží v jihočeských Katovicích, konkrétně ukrývání se dvou z nich – Poláka a Ukrajince. Tento příběh se odehrává v závěrečných tří týdnech války.

helena842
18.03.2021

Velmi zajímavá kniha, která představuje pár nejznámějších útěků z koncentračních táborů, o kterých jsem už slyšela a představuje také některé další, které mi byly neznáme. Knihu doporučuji.

hnilda3
27.07.2020 5 z 5

Velmi zajímavé informace, i když něco pro mě nebylo nové. Trochu mě mrzelo, že ve knize bylo docela dost překlepů.

Jessybelle
08.03.2020 5 z 5

Šest silných příběhů o tom, co by nemělo být nikdy zapomenuto!

Anna27
13.09.2019 5 z 5

Knihy pana Cílka jsou výborné. Opět silné příběhy, které si my v dnešní době nedokážeme představit. Ten strach, to skrývání se, trápení kvůli ničemu, jen kvůli původu. Ta doba byla šílená a tahle kniha ji přesně zachytila.

babystar
23.07.2019 4 z 5

Zajímavé příběhy z 2. světové války o statečných lidech, kteří se i v hrozných situacích nevzdávali a svými útěky z koncentráků či zajateckého tábora chtěli ukázat světu nacistické zločiny. Docela mne zarazilo, že smrt příslušníků RAF, kteří utekli ze zajateckého tábora, vyvolala v Anglii obrovský ohlas, ale smrti statisíců židů ve vyhlazovacím táboře Osvětimi nechtěl svět věřit a zástupci Červeného kříže se velice rádi nechali obalamutit např. "divadýlkem" v Terezíně. A už úplně nechápu, že se dnes vyskytuje nemálo lidí, kteří prohlašují, že holocaust je výmysl. Ještěže některé koncentráky osvobodili Američané, kteří nadělali i fotky, jinak by svět prohlašoval, že nacistické vyhlazovací tábory jsou "komunistická a židovská propaganda".

dagmar5477
28.03.2019 5 z 5

Skvěle zpracovaná kniha.

Nestorkea
27.11.2017 4 z 5

Útlá knížečka popisující příběhy některých přeživších. 4 z 5ti jsem už znala z jiných knih, většinou od autorů, kteří je sami prožili. Takže tato kniha byla pro mě spíš takovým připomenutím.

Allebith
12.11.2017 4 z 5

Jedná se jistě o velmi specifické čtení, které není vhodné do každého rozpoložení a pro každého čtenáře, nicméně hodnotím-li provedení, úroveň, smysl a záživnost, pak musím uznat, že jde o geniální dílo! Díky autorům i přeživším za taková svědectví.

Sarah01
28.05.2016 5 z 5

Zajímavé a neuvěřitelné příběhy útěků za 2. světové války - z koncentračního tábora Osvětim, ze zajateckých táborů, z vlakových transportů, o vzpouře a útěku vězňů v Treblince. Příběhy málo známé. I když pomsta nacistů byla mnohdy strašná, přesto se už tehdy svět měl možnost dozvědět, jaké hrůzy se v těchto táborech děly.

antonio13
14.01.2013 5 z 5

Sice kniha o málo stranách, ale plná hrůz a neuvěřitelných věcí.V krátkosti čtenáře seznamuje s problematikou koncentračních táborů a hlavně útěku z jednoho z nich.Doporučuji k přečtení.

Lenka
29.12.2011 5 z 5

Knihy , jako je tato, snad nepotřebují ani komentář. Kniha opět vykresluje hrůzu, kterou spáchali nacisté. Obdivuji všechny, kteří přežili vše co se v této době dělo za branami koncentračních táborů a ještě dokážou o téhle době psát a vyprávět.Vždyť díky nim, se generace dozví, jak to vlastně všechno tenkrát bylo i když je to k neuvěření.