Úspěch

Úspěch https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363438/bmid_uspech-tri-leta-dejin-jedne-provinc-yvi-363438.JPG 4 11 4

Čekárna série

1. díl >

První svazek románové trilogie Čekárna (Úspěch, Oppermannové, Vyhnanství) o historii Německa v době meziválečně zavádí do Bavorska v letech 1921-1924. Hlavní dějovou osnovou je střetnutí svobodomyslného intelektuála, zástupce ředitele mnichovských státních sbírek s reakční klikou vládnoucí v Bavorsku, střetnutí, jehož příčinou je vystavení obrazů pobuřujících měšťáckou morálku a jež se mění v historii justiční msty, při níž hrdina ve vězení umírá. Na pozadí tohoto příběhu ukazuje autor - a to většinou na postavách s krycími jmény narůstání nacistického hnutí v tehdejší Zemi bavorské. Román v době svého vzniku r. 1930 představoval první varování před hrozbou nacismu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Erfolg , 1957


více info...

Přidat komentář

Kabuky
12.09.2022 5 z 5

Skvělý titul.

Abroš
05.06.2022 4 z 5

Uf,dočteno.Vydání z roku 1933.970 stran.Román s milionem postav popisující dění těsně po První světové válce v Bavorsku,kdy Němci,jako poražení měli platit obrovské reparace.Bylo to u mnohých bráno jako nespravedlnost a pomalu vzrůstá nacionalismus.A s ním libovůle mocných.
Citace z knihy,"Teď už nebylo soudnictví legitimováno žádným vnitřním pocitem,stalo se pouhým nástrojem moci a její záchovy".
Na konci knihy se píše:Ani jediný z lidí této knihy neexistoval v městě Mnichově v letech 1921-1924 úředně.Existoval jen jejich celek.
Kdo je trochu obeznámený s historií v Kutznerovi pozná Hitlera,ve straně Opravdových Němců,tu jeho partaj.
Když to shrnu.Táhnoucí se román,kde se na dnešní poměry moc neděje,ale historie ukázala,že mnohé bylo přelomovými okamžiky století.
Feuchtwanger se nečte lehce.Vzhůru na II.díl OPPERMANNOVÉ,snad to bude svižnější čtení


lampernaqui
23.12.2021 3 z 5

Varovný román. Není zde Hitler, je zde Kutzner. Nejsou zde Národní socialisté, ale Opravdoví Němci. Román plyne hodně pomalu, Feuchtwanger velice detailně popisuje politický proces s doktorem Krügerem a všímá všech kolem něj. A čtenář postupně sleduje, jak se smyčka utahuje a v poslední třetině naplno odhaluje, jaká moc se dere do popředí. I když mi přišlo, že je román v některých místech až moc natahovaný, tak se od něj nedalo odtrhnout. Když už tu byl zmíněn překlad - ano, docela dost vět a obratů mi přišlo podivných, ale vzhledem k tomu, že jsem zatím neměl moc zkušeností s tímto autorem, předpokládal jsem, že je to jeho styl.

1amu
05.05.2020 3 z 5

I.díl trilogie Čekárna má přes 600 stran, ale myslím si, že méně by bylo více. K tomu mám vydání z r.1973 s velmi špatným překladem, který dílo autora ještě snižuje. Představuje se nám Bavorsko 20.-tých let XX.stol. s inflací, ale i strmým vzestupem těch, kteří "v tom uměli chodit". Hlavním tématem knihy je odsouzení historika za banalitu na neuvěřitelné 3 roky, přičemž t.zv. fémové vraždy ( Najatí zabijáci při ní dostanou zadání od samozvaného tribunálu na základě tajného ilegálního odsouzení de iure nevinného člověka) prováděné nácky zůstávají bez potrestání. Ono šlo i o "oblíbenou kratochvíli Henleinovců v předválečné ČR. Znovu jsem si po přečtení této knihy uvědomil, co znamenal pro nás milovníky díla L.Feuchtwangera - překladatel. Pro mne to byl pan Valter Feldstein .
A ještě jeden můj subjektivní dojem: tuto knihu by měl číst čtenář, který je zhruba s tvorbou autora v základech seznámen a nejde o hit . Ale připouštím, že se zde mohu i mýlit.