Usedlost

Maria Turtschaninoff

Usedlost se odehrává na jednom místě, ale v různých dobách. Začíná v současnosti – žena, která odlehlé rodinné stavení s pozemky právě zdědila, k nim nemá příliš silný vztah, připadá si tam cizí. Ale jak chodí po vsi a zařizuje vše potřebné, na každém kroku ji někdo poznává. Jako by ji poznávala snad i samotná země. Pochází zkrátka odsud, z místa, kam v 17. století přišel vysloužilý voják Matts, založil první políčko a svázal svůj život se zdejšími tajemnými lesy a močály. Přes čtyři století sledujeme osudy jedné rodiny na jednom místě, ale není to tradiční kronika – Usedlost mluví mnoha hlasy, každý je naprosto originální, má svůj rytmus a poetiku. A nevyprávějí jen lidé: stejnou důležitost může mít i chleba, kámen, ptáci nebo rostliny. Kořeny lidí a lesa se proplétají v hlubinách země. Román připomíná, odkud jsme přišli, a vybízí k úvahám o tom, co po sobě zanecháme budoucím pokolením.... celý text

Komentáře knihy Usedlost

Jirinamac
dnes

Co všechno prožívají obyvatelé jedné severské usedlosti po dobu 4 století. Některé příběhy mohly být rozepsanější a víc propojené.
Hodnocení: 329 / 90%

lencin
23.03.2026

Magický realismus finskošvédské autorky mě nadchnul. Dějiny usedlosti v povídkách, kterými se zprvu nejasně, a pak stále zřetelněji táhne celá historie rodiny z Nevabacky. Výborné, výborné.

fénix56
18.03.2026

Moc rádu čtu knihy, které se odehrávají na severu. A pokud jsou z minulosti, tak jsem o to víc nadšená. Příběh se vine staletími od sedmnáctého století do 21. století. Právě četba o těch nejstarších dobách mne bavila nejvíc, ale i příběhy z doby nedávné se četly dobře a měly své kouzlo.

Je to vlastně sled jakoby povídek, které spolu zdánlivě nesouvisí. Ale dá se vysledovat rodinná souvislost. Usedlost založil vysloužilý voják Matts a navíc svůj život zde spojil s tajemnými lesními lidmi, žijícími v místních mokřadech. A to propojení pokračuje i v dalších generacích. Jak moc nemusím magický realismus apod., zde mne to bavilo. Jsou lesní lidé opravdu lidé nebo nadpřirozené bytosti?

Kromě zobrazení těžkých osudů lidí žijících v této usedlosti nejvíc oceňuji úžasné popisy přírody. Jako bych se ocitla uprostřed hlubokých lesů, v tajemných mokřadech, se záhadnými lesními lidmi, kteří můžou usedlíkům pomoci nebo naopak. Podle toho, jak se lidé chovají k nim.

Aliki77
06.03.2026

Historie usedlosti Nevabacka, a jejích obyvatel, ve Finsku v oblasti Pohjanmaa u pobřezí Botnického zálivu od 17.stoetí po současnost. Takhle to zní jako velká nuda, ale opak je pravdou. Tohle je tak kouzelná kniha, že to ani neumím popsat. Ty popisy přírody, ta magičnost příběhu, ale i drsná realita, jazyk a použití různích literárních forem... já jsem totálně nadšená. Nejlepší kniha za hodně dlouhou dobu.

Zdekat
23.02.2026

Nádherná kniha. Jak se během několika posledních staletí proměnilo naše vnímání přírody i prožívání obecně. Ze zajímavého, nám neznámého prostředí. Z rozmanitých části pro mě byly dopisy od Aliny nejsilnější.

los
12.02.2026
los

nápadité využití různých literárních druhů, forem, žánrů a stylů vyprávění (báseň, legenda, dialogické podobenství, deník, optika dítěte, román v dopisech, vzpomínka...), které oživují rozsáhlý generační příběh;

vzhledem k historickým aluzím, byť velmi slabým, mne překvapilo celkové melancholické ladění a idylická pohádkovost vyprávění, které románu dodávají téměř univerzální přesah (generační zkušenost smazává hranice staletí, kultur, geografie i jazyků), i přes vyzrálost závěrečné Inventury a Pokynů (au, tady u mne autorka trefila do živého) bych román zařadil do Young Adult

krupicová kaše s moruškovou nebo brusinkovou marmeládou... kdyby mi tak zase bylo 5 let...

mil
26.01.2026
mil

Skvělá kniha. Příběhy obyvatel Nevabacky budou ve mně probublávat dlouho.

Borntobike
08.01.2026

Bylo to takové snové čtení. Asi jsem nic podobného zatím nečetla. Báje se prolínají s historií a současností, pohanství s křesťanstvím. A do toho popisy okolní přírody. Dostávala jsem chuť na morušky a borůvky.
Moc na mne zapůsobil vztah poslední majitelky ke zděděnému lesu. Doporučuji všem, kteří nespěchají. I když jsem to četla na jeden zátah.

pasi7
31.12.2025

Sbírka životních osudů z jedné usedlosti v průběhu více než čtyř století. Taková neotřelá varianta cestování časem. Vyprávění je velmi barvité a fantaskní. Funguje podobně jako magický realismus u "Letnice". Kniha by mohla mít klidně i dvojnásobnou délku. Některé příběhy jsou takové moc otevřené, nedokončené a to je škoda.

knihomluva
31.12.2025

Román Usedlost mapuje několik století na statku v odlehlém finském kraji. Slyšela jsem na něj plno chvály, takže když byl vybrán pro čtenářský klub, pustila jsem se do audioknihy.

Zpočátku vyprávění obsahuje řadu nadpřirozených prvků. Osudy obyvatel usedlosti se prolínají s místním folklórem, takže v příbězích vystupují “lesní lidé” a další kouzelné bytosti. Pohádky a pověsti nevyhledávám, takže mě mile překvapilo, že mě příběhy bavily.

Jak vyprávění postupuje staletími, nadpřirozeno ustupuje. Myslela jsem si, že realistické vyprávění se mi bude líbit ještě víc, ale opak byl bohužel pravdou. Zhruba v polovině přišla série dopisů jedné postavy, které mě nudily a rozčilovaly. Jejich rádoby dobový jazyk na mě působil uměle a z jejich sentimentu mi bylo nanic.

Od té chvíle bylo už jen hůř. I když se vyprávění přeplo zpátky do třetí osoby, tak hrozně mě nudilo, že jsem audioknihu v 70 % vypla a nehodlám se k ní vracet.

VladiKlaisner
17.12.2025

Začátek byl až moc protkaný fantasy a magickou mocí přírody. Ale jak kapitoly ubíhaly, pomalu jsem začala chápat, proč v těžkých dobách hladu a nemocí, v době válek a ztracených synů se lidé tolik upínali k těmto obětem. Občas jsem se mezi kapitolami ztrácela v jednotlivých postavách. Konec byl smutný a dojemný.

Ivana.Ka
16.12.2025

Po knížce jsem sáhla díky výzvě ve čtenářském klubu, díky :)
Jinak během čtení se různily emoce, než jsem si zvykla na styl psaní. Pořád si nějak nejsem jistá, jestli je to úplně román, na mě to působilo více jako jednotlivé povídky, které jsou svázané jedním místem a nějak se vzájemně propojují postavy. Určitě to stojí za přečtení, já měla lehce problém cca v 1/3, že to bylo takové nijaké, ale muselo to tam být. Možná bych i doporučila si naopak doslov překladatelky, uvedený na konci, přečíst na začátku. Pro mě jako neznalou historie severských zemí, by to určitě ještě prohloubilo zážitek ze čtení.

pobresita
15.12.2025

Kdybych mohla této knize dát 6 hvězd, neváhala bych. Kniha mě od první stránky vtáhla do děje. Nejvíce mě oslovilo, jak kniha zachycuje propojení lidí s přírodou: místo není jen kulisou, ale živým svědkem a tichým vypravěčem osudů. Jazyk je líbezný a přesto silný, plný detailů, které si dlouho pamatujete. Usedlost je kniha, která ve vás zůstane ještě dlouho poté, co ji dočtete.

momo01
14.12.2025

Usedlost jsem přečetla téměř na jeden zátah. Je mi vlastně teď trochu líto, že tak rychle, jenže v mezičase mezi čtením se mi po ní stýskalo. Moc se mi líbily popisy přírody, které přirozeně rámují koloběh života: zamilování se, rození dětí, práci, smrt, radost z obyčejných věcí, z každodenního života. A asi právě svojí nenápadností, klidem a lidskostí se mi dostala pod kůži.

jfialova
11.12.2025

Krásné čtení, nejlepší kniha, co jsem četla za poslední rok, možná déle. Moc se mi líbí nenásilné prolínání příběhů jednotlivých postav, které jsou nějakým způsobem spřízněné, ale jejich rodinné vazby nejsou vyzdvihované a ve své podstatě ani důležité. Vše na pozadí dějinných událostí, které více či méně ovlivňují životy obyčejných lidí, víry v různé přírodní bytosti a síly, které přetrvávají staletí i přes příchod výdobytků civilizace. Upoutání člověka k místu a přírodě, která nelze zpřetrhat. Vyvolalo to ve mně spoustu pocitů a vzpomínek na vlastní dětství, cesty s babičkou na hřbitov a k pomníku padlého pradědečka, do lesa na dříví a šišky na otop, k lesu na kopřivy a na janky. Půda plná pokladů po těch, kteří už tady nejsou. Děkuji.

mantikora
02.12.2025

Není to fantasy, jak tu někdo psal, alespoň já ten dojem nemám ani teď po dočtení.

Spíše je to vyobrazení světa, ve kterém žili lidé, než k nim násilně dorazilo křesťanství se svým jediným Bohem. Je to o lidech, kteří byli nuceni se vzdát svých tradic, rituálů, víry v různé přírodní bohy, bůžky a stvoření, které vyjadřovaly různé části okolní přírody, museli se vzdát svého způsobu života. A to vše jen aby se měli hůře, než předtím.

Osudy jednoho rodu na úuzemí jedné oblasti/usedlosti, kdy vždy hlavní postava v dané generaci až do současnosti naráží na jisté vzorce toho, odkud a z čeho pochází. Z původních obyvatel dané země, kteří se snaží přizpůsobit v každé nové době tomu, co se tam přižene zvenčí. Stále si však uchovávají a předávají generačně jisté dovednosti, znalost a pověrčivost spojenou s jejich původem.

Řekla bych, že podobně o náboženství a tradicích byla i kniha Legenda o Ladě.
Můj celkový dojem je kladný a kniha je psaná velmi čtivě.

maja2712
01.12.2025

Na přečtení knihy jsem měla pouze týden, takže jsem si ji bohužel moc nedokázala vychutnat pomalým čtením s občasnými zasněnými přestávkami. Už začátek knihy byl nezvyklý a po přečtení jsem se k němu ještě vrátila. Oceňuji, že si autorka nastudovala a začlenila do příběhu historické události Finska, mentalitu obyvatel dané doby, také zmiňovala proměnu víry v Boha, sledovala linku přeměny krajiny v oblasti Pohjanmaa a to vše vpletla do jednotlivých příběhů jednoho rodu obývající osadu Nevabacka po dobu pěti století. Jedno osamělé místo obklopené lesy, mokřady a jezery a tolik různorodých příběhů spjatých s obděláváním půdy, s lesem, lesními bytostmi, troly, skřítky, zvířaty hospodářskými i volně žijícími. Krásné příběhy byly o ptačí dívce Alině, o tvůrci map Antovi, o létě s Doris... Závěrečná polemika o vztahu k majetnému i duchovnímu dědictví pobídne k přemýšlení snad každého. Zajímavá kniha plná různorodých impulzů. Obálka knihy překrásná.

lentolog
17.11.2025

Kniha ma vtiahla a chvíľami i strhla vďaka výbornému prekladu Marie Voslářovej. Text plynie veľmi hladko a príjemne, ľahko a dobre sa číta v metre i na lavičke v parku.
Až ma to trochu prekvapuje, lebo neoplýva nejakým extra originálnym či vynaliezavým jazykom. Možno ma baví aj to, ako ide na hranu. Na jednej strane skvelé, plnohodnotné živé rozprávačstvo, na druhej ľahké kontakty s hladinou sentimentu a idylickej gýčovitosti. Silnou stránkou románu je miešanie: žánrov (povesť, rozprávka, kronika, listy atď.), jazykov a národností (fínsky, švédsky, ruský prvok), pohanstva a kresťanstva. Autorka dobre zvolila perspektívu: jedno miesto v premenách rozličných časov, postáv, životných perspektív a názorov. Je to nový prístup k ságe, aj keď miestami s využitím staršieho, už ošúchaného jazyka (so zrkadleniami na vodnej hladine a popismi hospodárenia). Ten je našťastie oživovaný pestrými opismi prírodného sveta, motívmi žltých kvietkov či ďatľa, signalizujúceho a symbolizujúceho, prípadne svojím zobákom zošívajúceho rôznorodé časti patchworku dohromady, do jednej tkaniny, jednej látky textu, ktorý vnímam ako oslavu tradičného rozprávačstva a rozprávania.
Motív hmly nad blatami (spomínam si na magické a rustikálne zbudovské blatá Karla Klostermanna medzi Netolicami a Hlubokou, ktoré sme navštívili pred rokmi v sprievode českých básnikov), lesné bytosti a prepletanie ich života s ľuďmi - to sú už x-krát opakované a do nejakej miery už aj vyčerpané témy, no tu im zručná prozaička vdychuje nový život. Na niektorých miestach dych trochu stráca, na iných naberá nový, silný, presvedčivý.

Shardlake
16.11.2025

Od knihy jsem očekávala román spojený mezi sebou jednotlivými generacemi potomků a vzájemně více dějově propojený. Zde byly spíše pokusy o fantasy, román a popis přírody. Kapitoly byly useknuté. Pro mně zklamáním.

Carpinus-CZ
12.11.2025

Moc hezká a velmi citlivá a citová kniha plná krásné a drsné severské přírody, sepětí rodových generací se svou milovanou usedlostí na Nevabacce. Zajímavé je i různorodé zpracování jednotlivých kapitol - od dopisů až třeba po rozhovory mezi částmi živé a neživé přírody. Ta láska k půdě, hospodářství, lesu, přírodě z knížky musí dýchnout na každého, kdo v sobě toto vše aspoň trochu má. Nejvíce mě zaujala krásná, ale i velmi bolestná kapitola Ptačí dívka, ale moc se mi líbila opravdu celá knížka..

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi