Umění vládnout

Umění vládnout https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62283/mid_umeni-vladnout-4zT-62283.jpg 4 26 7

Bývalá britská premiérka se ve své knize Umění vládnout (Statecraft, 2002) věnuje geopolitice a mezinárodní strategii a má ambici podat praktický návod k patřičné zahraniční politice pro nejbližší budoucnost. Její práce začíná reflexí konce studené války a připomínkou jejích nejvýraznějších osobností, především Ronalda Reagana. Na geopolitické šachovnici se pak Thatcherová rozmáchne se vskutku širokým záběrem: pojednává o velmocích (Americe a Rusku), o asijských mocnostech (především Číně a Indii) a posléze se věnuje aktuálním otázkám terorismu, gangsterských režimů, lidských práv a jejich zneužívání. V Evropě se nejprve vrací k balkánskému konfliktu, ale především se vyjadřuje k otázce evropské integrace, v níž kontroverzně navrhuje postupné vystoupení Spojeného království z Evropské unie. V závěrečné kapitole se věnuje demokratickému kapitalismu a jeho morálním předpokladům.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Statecraft , 2002


více info...

Přidat komentář

Luciášek666
15.01.2018

Paní Thatcherová mi vždycky byla jako osobnost hrozně sympatická a kniha mi umožnila jí víc "nahlídnout do hlavy" a zjistit a pochopit její názory a politické kroky.

ZajDa37
20.03.2017 5 z 5

Žena, jako byla Margaret Thatcherová, nám v dnešní době zoufale chybí. Žena s jasnou vizí, pevnými názory, a s neotřesitelnou pozicí svobody jedince na prvním místě. V celé té knize píše obšírně. Rekapituluje události studené války, i když osobně si myslím, že úloha Ronalda Reagana, tak jak ji nám ji popsala, je trochu nadsazená. Ačkoliv, Margaret Thatcherová má na to právo. Koneckonců to je jedna z těch osobnostní, která rozbila komunismus ve východní Evropě. Tomu se věnuje i v dalších kapitolách, kdy do protikladu staví Ameriku, jakožto jedinou záruku svobod pramenící z tradice anglického a britského práva občanů, a Rusko, jehož historie byla zdeformována diktaturou nejdříve absolutistickou a poté bolševickou.
Thatcherová podává detailní vhled i do politiky evropské a varuje před přílišnou federalizační tendencí Evropské unie a některých jiných mezinárodních organizací. Velkou důvěru však vkládá do asijských ekonomik, jako Japonsko, Singapur, Hongkong. Celou knihou se vine jedno základní poselství lidské svobody, demokracie a vlády zákona. A hlavně kapitalismu. Tomu totiž Thatcherová přisuzuje hlavní úlohu při tvoření demokracie a já souhlasně přikyvuji. Nenazval bych to tak úplně politickou biblí, spíše biblí konzervatizmu.


niki-chan
25.09.2016 3 z 5

Celkově kniha nebyla špatná. Paní Thatcherová se rozhodně nebojí říkat věci tak, jak je vidí ona sama a umí si názory prosadit. Rozhodně rozšíří obzory a dotýká se zajímavých témat, díky nimž si jeden udělá svůj názor, který se s jejím ale nemusí shodovat. Osobně mě na knihu navedl film Železná lady, kde mi byla sympatičtější, než coby autorka této knihy.

achilles
19.08.2015 5 z 5

Nejsem ani levičák, ani konzervativec, ani mimořádný příznivec autorky, přesto byla kniha zajímavá. Blízká historie očima politika, který koneckonců i ty dějiny tvořil, jsou velkým přínosem. A pokud si z toho odmyslíte klasické politické vytáčky a obhajobu svých činů, je to pěkné dílo, které stojí za přečtení.

LordBexr
27.06.2014 5 z 5

Toto dílko je nadčasové. Ačkoliv ho Margaret Thatcherová, budiž ji země lehká, sepsala již před 14ti lety, prakticky všechny informace v knize obsažené jsou dále v platnosti a některé dokonce právě probíhají, přičemž autorka tyto události v knize předvídá dávno dopředu. To jen potvrzuje přesvědčení, jak ohromný rozsah a předvídavost tato politička měla a to spolu s neprůstřelnými argumenty se jí podařilo shrnout v rámci celé knihy, aniž by její úvaha ztratila kontinuitu nebo celistvost. Je to sice náročnější četba, ale čtenář lačnící po informovanosti ohledně světových politických událostí podaných v rámci logických a historických konstrukcí pevně provázaných a argumentačně úspěšně obhájených se zde dozví co potřebuje a díky této skvělé knize získá globálně-politický všeobecný přehled jaký vám žádná jiná kniha nenabídne. Kdo obdivuje Margaret Thatcherovou, pak tato kniha je jejím vynikajícím odkazem. Nebál bych se ji nazvat politickou biblí :-)

Tess.96
16.12.2013 4 z 5

Na knihu jsem se po shlédnutí filmu Železná lady opravdu moc těšila. Margaret Thatcher mi přišla jako významná politička, která si nenechá nic líbit. Tahle kniha je o jejích názorech a o poučení. Vlastně poukazuje na chyby v jiných státech nebo vychvaluje jejich rozhodnutí. První polovina knihy byla velice zajímavá. Hlavně se mi líbilo, jak hned na začátku mluvila o Praze jako o nejkrásnějším městě. Bavilo mě. Ráda jsem si četla její názory na státy a politická rozhodnutí. Druhá polovina knihy už by tam nemusela být. Bylo to moc utahané a nudné. Moc už jsem to nevnímala.

jendoslav
13.09.2013 5 z 5

Pohlazení po duši pro každého konzervativce, noční můra všech levičáků... Sice z dnešního pohledu už trochu zastaralý, ale přesto nesmírně zajímavý pohled na zahraniční politiku od "Železné lady". Obzvláště kapitola o Evropě by se měla tesat do kamene.