Umění renesance a baroku

Umění renesance a baroku https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101680/umeni-renesance-a-baroku-101680.jpg 5 9 2

Třetí svazek monumentálního díla Umění a lidstvo provází prostřednictvím nadmíru zasvěceného textu i reprodukcí, z nichž 1166 je černobílých a 45 barevných, rozmanitostí výtvarného projevu čtyř století, ve kterých vývoj prodělal cestu mezi dvěma návraty ke klasickým ideálům. Z valné části se studie pohybují na území Evropy, stručně je zastižena i historie umělecké tvorby v Severní a Jižní Americe. Na počátku každého ze čtyř celků, na něž jsou v publikaci vymezené dějiny fázovány, je souhrnná kapitola "Umění, život a ideje". Po ní jsou pak na řadě příspěvky světových odborníků, především francouzských, belgických, italských a španělských.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L´Art et l´Home , 1958


více info...

Přidat komentář

1amu
01.09.2020 5 z 5

Asi nejkrásnější doba pro umělce, kterým přál zejména Vatikán a bohatí mecenáši. Proto ti největší umělci pocházejí z Itálie a jejich díla miluji nejvíce. Také se této fantastické (pro umění) době říká v Itálii : Qutrocento a Cinquecento.
Je zajímavé, že v oné době již neměla prvenství Florencie, ale pod patronací papežů Julia II. a Lva X. se vrcholná renezance rozvíjela v Římě (do r.1521).
Bohužel jak tomu bývá i zde začali drancovat barbaři. Pouze Benátky si udržely svou nezávislost v čele s Tizianem a Veronesem.
On vždy sever této země je nám přístupnější. Proto bylo logické, že se objevují géniové v Německu, Holandsku a zejména ve Francii, kde se zámek Versaille stává čímsi jako normou pro oficiální umění celé Evropy. Bohudík i ve Španělsku si pořizuje král Filip IV. dvorní malíře (Velázquez vydržel 40 roků) a tato chvályhodná tradice se v této zemi stala tradiční.
Anglie díky rozvinutému mořeplavectví proniká do světa. Špičková muzea zde vystavují nádherný nábytek, nebyl zhotoven za kanálem La Manche, byl přivážen loďstvem (jako úžasný byznys) z Číny-zejména ze Šanghaje. Ale Angličané byli dobrými žáky, poučeni krásou čínské keramiky a pocelánu vytvořili ekvivalent Wedgwood.
My můžeme být rádi, že naši šikovní lidé se vydávali "na učení" do světa. Proto nádherné české sklo ze severu Čech a vůbec blízko hranic s Německem, zejména v Novém Boru, kde se tvořilo cosi jako český Rosenthal , dále Dubí u Teplic a Thun v Nové Roli.

nightlybird
28.12.2011 5 z 5

Tak tahle část mne zaujala vlastně nejmíň. Ne snad, že by byla napsána hůř než předchozí. Zaobírá se ale v podstatě převážně uměním evropským a chybí tady kouzlo málo poznaného, přece jenom je toto období poměrně docela dost známo, bylo popsáno v řadě jiných publikací, s otevřenými hranicemi se současně otevřela možnost celou řadu vrcholných děl tohoto období vidět v originále (nejen na reprodukcích) v galeriích a muzeích po Evropě - i když ani tady není na škodu si o tom něco odborně fundovaného přečíst, aspoň získáte šanci nevypadat jako tryglodyt, když přijde řeč na výtvarné umění - a to nemluvím o příjemném pocitu, který máte, když víte, že sem tam něco víte a nejste úplný blbec.