Wolverine

Wolverine https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264167/bmid_wolverine-kRk-264167.jpg 4 108 17

Ze stránek komiksu Uncanny X-Men přichází Wolverinovo první sólové vystoupení! Zachycuje jeho cestu do Japonska, kde chce najít svou lásku, Mariko. Ale tam se Wolverine dozvídá, že si Mariko vzala jiného, aby splatila dluh svého otce. Rozzuřený zradou, bojuje Wolverine s tajemnou organizací jménem Ruka... a získává nového spojence. Stejně bojem posedlou a stejně divokou válečnici Jukio.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
06.02.2024 4 z 5

„Zvíře ví, čím je, a přizná to. Člověk tuší, čím je... ale klade si otázky. Má sny. Snaží se. Mění se. Roste.“ Wolverine v rukách Chrise Claremonta opravdu vyrostl. Pořád je to zuřivá, nezkrocená šelma s instinktem zabíjet a nenávistí v každém póru svého těla, ale možná poprvé tady v této čtyřdílné minisérii vidíme i Logana člověka. Člověka, který si klade otázky, přemýšlí nejen o sobě, ale i lidech okolo, přičemž jim věnuje o něco více pozornosti než jen coby objektu, určenému k efektivnímu zabití. Láska, čest, odplata a spravedlnost na japonský způsob, co víc si přát? Příběh má vysoký dramatický potenciál, ale i přemýšlivější okamžiky, které dávají prostor zkoumat Wolverinovu osobnost. Je to krátké, rychlé a uzavřené vyprávění, které má všechno, co je potřeba pro dobrou zábavu. Frank Miller na postu výtvarníka odvádí zatraceně dobrou práci. Claremontovy vize naplňuje beze zbytku a s originalitou sobě vlastní. Je silný v celkovém pojetí i drobnokresbě, vyhýbá se laciným efektům i pompézním scénám, takže čtenář má pocit opravdovosti. Divoké scény zvládá s přehledem a čistě. Wolverine není oslnivý komiks, ale funguje a já s ním strávil příjemné chvíle.

ArkAngel
08.07.2022 4 z 5

Situace se tentokrát otáčí a já po letech oceňuji Wolverineův příběh z Japonska. Divokého a drsného Kanaďana poslali autoři do země plné tradic, kde se snaží získat svou lásku Mariko. Ta má již manžela, který má plné právo ji bít (jiná doba a kultura) a tak Logan svůj žal utápí s jinou ženou, jež je jím přímo posedlá. Komiks má psychologicky prokreslené postavy a pracuje s problémy ať už systému, kultury nebo jednoduše nešťastné lásky. Rychle to odsýpá a dílo konečně ukazuje, že i hrdinové mají své slabé stránky.


Raido26
27.04.2021 5 z 5

Prostředí Japonska je neobvyklé, přes to krásné. Zároveň asi první retro, u kterého jsem si nepřišla, že čtu příběh cílený na děti. Je to změna, protože tohle je opravdu dospělý příběh. A i přes to, že je místy trochu zmatečný, tak nevím jestli je to mým okouzlením z toho, že jsem právě dočetla první Marvel retro, které jsem si užila, ale za mě je to parádních 5*/5*.

wullcann38
21.11.2020 4 z 5

No nepřijde mi to tak extra úžasný jak všichni říkají.

trudoš
24.01.2020 4 z 5

Nijak zásadně objevné, ale přesto fajn album. Kniha obsahuje všechny čtyři sešity první řady Wolverine z roku 1982, která vycházela ještě před mnohem delší a slavnější druhou řadou. Tu jsme měli možnost ochutnat prostřednictvím Comicsových legend vydávaných ve spolupráci nakladatelství Netopejr a Crew. Ale zpět ke Chrisi Claremonti s Frankem Millerem. Jak je jejich vyprávění krátké, tak šlape bez nejmenších zádrhelů. Slova nebobtnají do elaborátů ani se zbytečně neopakují, kresba je fantasticky dynamická i po těch letech a charakter věčně nabručeného Logana je zkrátka neodolatelný. Samozřejmě, že jak jde o komiks z jiného desetiletí, hraje se tu na emoce, které už dneska osloví asi jen fanouškovské staříky, jako jsem já. Ale stavba příběhu funguje parádně, akční spád také a láska k exotické Mariko je po všech stránkách uvěřitelná. Nic tu není navíc, vše podstatné je vtěsnáno do útlého balíčku, plného zuřivosti, mystiky, cti, nenávisti i hanby, jak se ostatně na Japonsko sluší a patří.

Gustik5
27.05.2019 5 z 5

Podle mého je tento komiks naprostá bomba. Ač Wolverine je velmi sympatická postava, týmové příběhy X-menů moc nemusím. Jeho sólovky mě pak ale velice baví a tady tomu není jinak. Potěšil i text o tom, jak vlastně tento mutant navštívil svět komiksu.

OldaB
02.01.2019 5 z 5

Miller v hlavní roli, takže budu nekritický. Takhle měl vypadat druhý film s Wolverinem. Ponořujeme se do nitra psychiky oblíbeného hrdiny, nic už nebude jako dřív. Mimochodem ten přesun do Japonska byl geniální nápad.

Atak
28.04.2018 5 z 5

Rosomák je super a proč by také ne když je to super hrdina že ;)

Wheelcrusher
29.03.2018 4 z 5

Mnohem zajímavější, než ten filmovej Wolverine v Japonsku, ostatně jako v případě (Starýho dobrýho) Logana... kdyby to zahrnovalo ještě pár následujících čísel (aniž bych spoileřil), možná bych se plnýmu hodnocení neubránil:)

Aki12
22.02.2018 4 z 5

Nejdříve začnu těmi mínusy. Komiks je trochu ukecanější, než by musel být, ale na to by se dalo zvyknout. To, že je tam spousty stránek navíc, to je u Marvelu normální. Ale to, že veškeré akční scény se objeví na konci, a že jsou jenom na 3 stránky, to mě docela zklamalo.
Jako plusy můžeme považovat Millerovu kresbu, která se mi překvapivě líbila, hlavně při akci. Příběh je pro mě také velmi kladně hodnocený za svou originalitu a za skvělý nápad, přenést Wolverina do Japonska. Také se mi líbilo, že nemusíte číst ani znát Wolverine a přesto vám po celou dobu nebude nic unikat, protože u některých UKK se přímo vyžaduje znalost minulých komiksů.
I přesto všechno hodnotím komiks kladně a myslím, že stojí za to si ho přečíst.

Disease
15.05.2017 4 z 5

Na dobu vzniku bomba a i přes relativně minimalistický děj to funguje stále parádně. Miller ještě relativně nevykreslený, ale aspoň po stránce anatomie mě to neiritovalo.

Sárče
05.02.2017 5 z 5

Moc se mi to líbilo!

Kopta
09.06.2016 5 z 5

Po Deadpoolovi a Strangeovi se vydávám i trochu jinam. Sranda je, že toto je asi jeden z prvních komiksů o Wolverinovi a to se dá říct i o tom, který jsem četl se Strangem. A i když na Strangeovi spolupracoval i Lee, tak mi přijde, že Miller je hold bůh. Jeho verze Logana je totálně dokonalá a převálcovala oba Strange na plné čáře. No jo. Klasika se nezapře.

memphisz
17.04.2016 4 z 5

Dějově sice nijak výjimečné, ale Millerova kresba je prostě skvělá. Wolverine v Japonsku je výborný nápad, což neříkám jen proto, že mám Japonsko rád. Nevadí ani nindžové (Hand), spíše naopak, v Japonsku jsou více uvěřitelní, než když se prohání po Manhattanu.

martinstefko
06.12.2015 5 z 5

Docela jsem rád, že se zde neuvedly ještě další sešity, například ty se svatbou Wolverina a Mariko. Dojem z původního příběhu Wolverine by byl notně zkažen. Takhle je před nás postavena skutečně perla, která funguje jako samostatný příběh a není nutné nadávat na to, že je to jen ukázka nějaké delší série. "Wolverine" měl ještě svoje další samostatné série, ale zrovna takhle vznikla pouze jako čtyřdílná. A čte se skvěle. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/12-ultimatni-komiksovy-komplet-c-9.html

Kapis
18.11.2015 4 z 5

No vida, co se dalo napsat pod razítkem "Approved by the comics code," akorát ta krev tomu chyběla hodně. V kresbě bych Millera nepoznal a upřímně řečeno, ta kresba v těch letech mi připadá tak uniformní, jakoby všichni kreslili úplně stejně. Ten otřesný coloring a tečkování k tomu patří, to si nedovedu představit bez toho. Rozdíl oproti ostatním marvelovinám té doby je v scénáři, který jednoduše není dětský, ani mě neotravovalo to opakování cokdokerykajsjak je Logan. Chápu, že cílili na všechny, kterým se náhodou dostane do rukou libovolný sešit, aby nebyli mimo. Překlad od Skarface je v pohodě - dle mého základního měřítka:) Musím říct, že to nebylo vůbec špatné, u vytržení nejsem, ale chápu proč se tyto čtyři sešity dostaly do "Síně slávy."

jirincz
21.09.2015 1 z 5

Pro mě zatím nejslabší (ale četl jsem jen pět) UKK. Wolverine mě nikdy nijak nebral. Děj mě tady vůbec nevtáhl, kresba byla pro mě zajímavá snad jen v soubojích...