The Invincible Iron Man: Tragédie a triumf

The Invincible Iron Man: Tragédie a triumf https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275738/bmid_the-invincible-iron-man-tragedie-a--bVe-275738.jpg 3 22 5

Ultimátní komiksový komplet 91: The Invincible Iron Man - Tragédie a triumf (The Invincible Iron Man: The Tragedy and the Triumph) Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2015 jako sedmdesátou pátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Invincible Iron Man: Tragédie a triumf" ponese č. 91. Původně vyšlo jako čísla 91 až 99 série "Tales of Suspense", čísla 1 až 4 série "The Invincible Iron Man" a "Iron Man and Sub-Mariner 1" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v září 2014.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

The Invincible Iron Man: The Tragedy and the Triumph , 2014


více info...

Přidat komentář

ludek.n
19.12.2022 3 z 5

Nezdolný Iron Man se v roce 1968 konečně dočkal své vlastní komiksové řady, když vystoupil z dvojtitulu Tales Of Suspense. Právě tento zlomový okamžik si vybrali redaktoři Ultimátního komiksového kompletu, aby nám představili muže ve zlaté zbroji. Díky jejich rozhodnutí si tak můžeme připomenout účinkování Iron Mana v Napínavých příbězích, jak si ho vysnila dvojice Stan Lee/Gene Colan, přechod na samostatnou platformu, kde Stana Leeho vystřídal na postu scénáristy Archie Goodwin a konečně start čistě ironmanovské série, v níž se kreslící tužky chopil Johnny Craig. To vše ve víceméně kontinuálním příběhu, rozprostřenému přes čtrnáct sešitů. Padouši, s nimiž se musí Iron Man vypořádat, jsou sice různorodí, ale trochu jednostranní. Crushera, Titanium Mana, Greye Gargoyla, Whiplashe, Unicorna a konečně i Demolishera můžete klidně hodit do jednoho pytle. Sebevědomí jim v jejich touze být nejmocnějším hrdinou a ovládnout svět rozhodně nechybí. Je to bohužel trochu jednotvárné, zvláště když nemusíte na další dobrodružství čekat měsíc, ale máte je všechna takhle pohromadě v jedné knize. Stejná zápletka, stejné rozuzlení, občas i stejné hlášky vytvářejí pocit jakéhosi prefabrikátu, který se snaží oživit alespoň jednotliví výtvarníci. Kresba je mimochodem na vysoké úrovni, byť žádné velké překvapení a ohromení nepřináší. Tragédií tato komiksová kolekce určitě není, ale bohužel není ani triumfem, alespoň v mém případě.

trudoš
03.12.2022 3 z 5

Dokud byly příběhy v tomhle albu desetistránkové, šlapaly perfektně; byť naivně blboučké, v krátkém rozsahu poměrně snesitelné. Kresba skvělá, dynamická a nápaditá, jen ta mimika oplechované hlavy Iron Mana mi nepřišla proveditelná. Také představení nové postavy agenta SHIELDu Jaspera Sitwella je fajn, scénáře tak dostaly komického hrdinu, kterého jsem si paradoxně oblíbil daleko víc, než samotného Tonyho Starka.
U delších sešitů už ta únavnost scénářů byla maličko znatelná. Přesto fajn dobrodružství ze šedesátých let, které přečtete a zapomenete. Navíc se nelze neusmát nad portfoliem padouchů, se kterými Želený muž bojuje a kteří jsou neskutečně různorodí, o jejich kostýmech nemluvě. A také je třeba neopomenout zmínit proslulé tryskové kolečkové brusle v Iron Manově zbroji, na které je skvělý odkaz v komiksu Avengers: Elita. Tragédie a triumf jsou zkrátka staré, ale i po těch letech dokážou vyvolat dobrou náladu „originálními“ zvraty a především neunudit přemírou textu v bublinách.


Voliarty
15.07.2016 3 z 5

Mne to prišlo z doterajších Iron Manov v UKK (až na Démon v lahvi, ktorý sa mi nedostal do rúk) ako najlepší kúsok.

Samozrejme scenár je zrážaní neustálym opakovaním Iron Manovým vybíjaním zbroje. Následne nasledujú jeho myšlienky o tom, ako je odpísaný, ale aj napriek tomu musí pozbierať zbytky energie aby porazil toho či onakého záporáka. Ďalšia scenár zrážajúca vec je komentovanie toho, čo sa deje (teraz otočím tlačítkom a aktivujem tamtoto, potiahnem páku aby som zase použil hentoto).

Spomenul som záporákov. Nick Fury a aj Captain America zvládali vo svojích zbierkach porážať len jednu organizáciu (Fury Hydru a Captain Utajenú ríšu). Iron Man je však iný borec, preto zvládne hneď dve organizácie - mafiu parodujúcu Maggiu a techno-teroristov A.I.M. Ale to nie je všetko. Ďalej tu máme géniov, komunistov, besného robota a aj béčkových zlosynov s menami po bájnych bytostiach, akými sú jednorožce.

Celkovo komiks dobre hodnotím, aj napriek tým dvom, vyššie spomenutým veciam a trošku za vlasy pritiahnutému deju, ale to je dobou a pôvodným zameraním na mladšie publikum.

P.S. V popise je napísané ,,vzdoruje útokom zločincov ako Mandarin, Half-Face či Titanium Mana´´. Mandarin je síce spomínaný, ale v komikse sa nevyskytuje, takže všetci, ktorí boli rovnako ako ja, natešení na orientálneho super zlosyna, majú smolu. :(

hroubek
06.07.2016 3 z 5

Já mám prostě s těmito komiksy problém. Už jen kvůli scénáři, který dříve mohl fungovat dost dobře, ale dnes je to místy fakt až moc hloupé a čte se to těžce, zvláště, když neustále nějaká postava opakuje své jméno, děj nebo prostě furt mluví. Tohle mě moc nebaví a nezachrání to ani fajn akce.

martinstefko
28.12.2015 2 z 5

Ne, tohle opravdu není ukázka dobrého mainstreamového komiksu, ale je to pouze ukázka historického mainstreamového komiksu. Kdyby zde nebyla kresba Gena Colana, tak už to asi opravdu nic nezachrání. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1035-ultimatni-komiksovy-komplet-91.html

Autoři knihy

Stan Lee
americká, 1922 - 2018
Archie Goodwin
americká, 1937 - 1998
Eugene Jules "Gene" Colan
americká, 1926 - 2011
Johnny Craig
americká, 1926 - 2001

Kniha The Invincible Iron Man: Tragédie a triumf je v

Přečtených32x
Knihotéce36x
Chystám se číst7x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x