Daredevil: Na černé listině

Daredevil: Na černé listině https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292067/bmid_daredevil-na-cerne-listine-B1j-292067.jpg 4 42 8

Vnášením spravedlnosti do uliček Hell's Kitchen si Daredevil vytvořil slušnou řádku nepřátel, takže není divu, že ho jeden ze zločineckých gangů zapsal na černou listinu. Slepému ďáblovi teď jde po krku veškerá spodina New Yorku. Všichni ti zabijáci jsou nebezpeční a odhodlaní Muže beze strachu porazit... ale žádný tolik jako šílený nájemný vrah Bullseye.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Daredevil: Marked For Murder , 1980


více info...

Přidat komentář

p3tris
06.06.2022 4 z 5

Kdysi dávno, ještě než u nás vyšly knihy, a než se nějaký Rodriguez nebo Snyder rozhodli, že budou točit komiksové filmy, u nás v časopisu Score vycházely sloupky o komiksu dua Kopřiva & Pavlovský. Jeden byl věnován i tvůrci Franku Millerovi a já se zamiloval. Zamiloval tak, že jsem sháněl po vytáčeném internetu jakékoliv jeho obrázky a do jeho stylu stylizoval i mojí tehdejší kapelu. Zamiloval tak, že veškeré jeho dílo, co u nás vycházelo a vychází musím mít ve sbírce. Jenže i Miller někde začínal a svůj styl musel vytříbit. A bylo to zrovna u Daredevilla. Na černé listině je soubor prvních sešitů, u kterých se Miller jako ilustrátor dostával do první ligy. Scénáře jsou správně hloupoučké a Muž beze strachu se musí utkat s celou řádkou slavných i méně slavných Marvellovských záporáků. Namátkou s Dr. Octopusem (a jeho věčnými narážkami na Spider-Mana), Bullseyem, Gladiátorem nebo dokonce Hulkem. Na scéně se také ještě neobjevuje Electra, ale Daredevillovou fame-fatale je neméně smrtící Black Widow. Zkrátka mix, ve kterém se neznalí univerza asi nebudou příliš orientovat. Což je vlastně jedno, protože pro ně tenhle sborník určen není. Mi ostatní si ho užijeme.

ludek.n
30.12.2021 3 z 5

Na tomto výběru Daredevilových dobrodružství je jasně vidět, jak vypadal komiks na přelomu 70. a 80. let. Šablonovité epizodní scénáře, jednoduchá kresba s jednolitě barevným pozadím (na renderované prostředí rovnou zapomeňte), ukecané dialogy (vysvětlující mnohdy vše okolo samotného děje, včetně scénických komentářů) atd. Zásadním problém podobných výběrů je vytržení z kontextu série (pokud nemáme to štěstí, že se jedná o samostatné příběhy). V tomto kompletu je to tak i tak. Skutečně markantní hození do studené vody je hned první sešit č. 158 s názvem Smrtelný omyl, který nás bez skrupulí vrhne bezprostředně do probíhajících událostí, včetně odkazů do hluboké Deredevilovské minulosti. Přestože vydavatel dělá všechno pro to, aby nám chybějící děj přiblížil v úvodním textovém prequelu, k úplné čtenářské pohodě to nestačí. Tím hůře, že i v dalších kapitolách, které jsou už přece jen příběhově ucelenější, se sem tam předpokládá znalost předchozích dílů. Bullsey, Hulk, Octopus, Gladiátor, Mauler, ti všichni stojí proti Muži beze strachu a rozehrávají na stránkách Černé listiny svou špinavou hru.


wullcann38
19.02.2021 5 z 5

Prostě užásný.
Miller je dobrý kreslíř.

Ivan Kučera
13.08.2020 2 z 5

Toto nie je ani len na 3*. Nemám príliš v láske staršie komiksy. Sú ukecané, scenáristicky zlé (s ohľadom na dnešnú dobu, samozrejme chápem, že vtedy také byť nemuseli) a väčšinou zostarla aj kresba. Daredevil: Na černé listině nebol najhorší (akcia je na svoju dobu plná nápadov), no mne sa viac páči to, čo s Diablom z Kell´s Kitchen robil Kevin Smith alebo Mark Waid, než Frank Miller, odpustite rúhanie. Navyše treba dodať, že sa tu stretneme s príbehmi, s ktorými nie je Frank spätý už ako scenárista, ale ešte „iba“ ako kreslič. Za scenármi stojí Roger McKenzie. Hoci je meno (polo)zabudnuté, z historického hľadiska (čo sa Daredevila týka) je kľúčové. Rogerove scenáre nechávajú ďaleko za sebou nešťastné superhrdinské orgie a stavajú Daredevila do polohy samotárskej, trudnomyseľnej, pochmúrnej, smutnej a ponurej. Práve komorná, sympaticky realistická kriminálna pozícia (špinavé bočné uličky, prístavy ako stvorené pre páchanie zločinu pod rúškom tmy, mafia a jej kruté praktiky) Mužovi bez strachu sekne viac, ako boj o záchranu sveta v spoločnosti iných kostýmových superhrdinov. Ide o posledný diel série UKK a nemôžem sa zbaviť dojmu, že si ako ukončenie dlhoročného vydávania mohli jednak vybrať epickejšie finále a jednak mali zvoliť lepšiu obálku (napr. bonusový plagát, ktorý sa objaví v druhej polovici). V nemocnici hospitalizovanému Daredevilovi dovolia nechať si masku a časť kostýmu? Zo súboja s Hulkom sa toho dalo vyťažiť viac, takto to vlastne ani je plnohodnotný súboj, skôr svojrázna debata. Pozitívne vnímam príbeh o Mattovom otcovi, ktorý sa v poslednej chvíli rozhodol zachovať si pred synom tvár.

Pazďa
09.07.2016 4 z 5

Na černé listině je podle mě vynikající pro čtenáře kteří se s Daredevilem nikdy až tak moc nesetkali ale ví oč jde. Jednotlivé kapitolky nejsou nijak moc propojené a všechny jsou uzavřené. Sešity jsou z let 1979-1980 takže tu máme typický starší komiks s velkými záplavami textu, členitými protivníky ze světa Marvelu a i osobnějšími osudy Matta Murdocka.

hroubek
14.06.2016 4 z 5

Daredevila mám rád a tohle je další parádní komiks s ním. První sešit není taková pecka, ale jakmile se na scéně začnou objevovat staří známí jako Black Widow, Bullsey, Hulk a další, tak příběh chytne neuvěřitelné tempo, které prostě funguje. Akce je super, napětí by se dalo krájet, hlavní postava má spoustu problému, které musí řešit a ke všemu je to perfektně nakresleno.Škoda, že jsou tady dva nebo tři slabší sešity, které trochu brzdí tempo, jinak velmi povedený komiks, který udělá radost všem fanouškům Muže, beze strachu.

memphisz
26.05.2016 4 z 5

Příjemné překvapení. Sám McKenzie užívá stereotypy a naivní scénář se šablonovitými charaktery, ale sílící vliv mladého Millera je znát každým dalším číslem. Postupně se tak otevírá cesta k realismu v komiksu a temným příběhům. Kresba Millera a Jansona je od začátku do konce perfektní. Nejlepší je jasně sešit č. 164 - Expozé.

martinstefko
17.04.2016 4 z 5

Tohle je na Ultimátním komiksovém kompletu parádní a přesně proto mám jeho druhou řadu rád. Představuje nám komiksy, které mají v některých případech zásadní postavení v dějinách žánru, alespoň toho mainstreamového. Tady se ale dá říct, že to ani na tak starý komiks není špatné, není to tak upovídané, jako třeba komiksy Stana Leeho, ale přece jen to jsou hlavně epizodky, kterým chybí lépe propracované scénáře. Ale na rozdíl od některých jiných starších věcí, tohle se vám bude dobře číst a bude vás to bavit.

Štítky knihy

komiksy zločiny superhrdinové superschopnosti Marvel Daredevil

Autoři knihy

Klaus Janson
americká, 1952
Frank Miller
americká, 1957

Kniha Daredevil: Na černé listině je v

Přečtených50x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst9x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x