Ukrajinské povídky

Ukrajinské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441587/bmid_ukrajinske-povidky-Eqg-441587.jpg 2 1 1

Toto vydání rozsáhlého výboru nejlepších povídek ukrajinských autorů sovětského období má závažný úkol: být českému čtenáři průvodcem po sovětské ukrajinské literatuře, umožnit mu v průřezu celkový pohled na bezmála čtyřicet let jejích dějin, představit mu ji lépe, než tak může učinit vydávání jednotlivých literárních děl. (doslov editora)... celý text

Přidat komentář

Inutihar
05.05.2020 2 z 5

Škoda, že jsem si ten doslov nepřečetl dříve... Taky rok vydání mě mohl varovat. Čekal jsem výbor klasiků a dostal jsem... no, něco jiného. Přestože kniha obsahuje některá velká jména ukrajinské literatury (Oles Hončar, Ostap Vyšňa), jedná se o výbor povídek a literárních reportáží vzniklých především v období Stalinovy vlády v SSSR a tedy i na sovětské Ukrajině. Povídky reflektují předválečný útlak Ukrajinců ze strany Poláků, druhou světovou válku a okupaci Němci a poválečné ukrajinské budovatelské nadšení. I přesto, že se jedná převážně o socialistický realismus (a někdy - jako např. u Jaroslava Halana - čistou propagandu), talent mnohým autorům upřít nelze a některé povídky o válce jsou skutečně výborné. Knihu samotnou tak považuji spíš dokument doby než literární požitek, nicméně jsem rád, že jsem to přečetl.
S odstupem let je zajímavé sledovat životní dráhy některých v knize představených spisovatelů, kteří se z budovatelů stali protisovětskými disidenty.
Pro česko/slovenské čtenáře může být nejzajímavější Marie jde bosa od Olexandra Ilčenka, která formou literární reportáže líčí situaci na Zakarpatské Ukrajině a radostné dojmy tamních obyvatel těsně poté, co došlo k jejímu připojení k Sovětskému svazu a kde není vůbec žádná zmínka o tom, že to před tím bylo Československo.