Údolie rozhodnutia

Údolie rozhodnutia https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198860/udolie-rozhodnutia-CE9-198860.jpg 4 149 34

Údolie rozhodnutia od americkej spisovateľky Marcie Davenportovej je rozsiahla kronika pittsburského oceliarskeho rodu Scottovcov, ktorá sa začína roku 1873, keď do rodiny prichádza malá írska slúžtička Mary Raffertyová, aby zasvätila svoj život štyrom generáciám tohto rozvetveného klanu. Pred čitateľom sa rozvíja história veľkej lásky a obetavosti šľachetnej Írky a tiež dramatické osudy jednotlivých členov rodiny, ktorých pozadie tvoria historické udalosti, ako prvá svetová vojna, veľká hospodárska kríza a roky po nej. Spoznávame tu rušný, obchodnícky New York, snobský Londýn, slnečnú Riviéru, búrlivý Berlín z čias Hitlerovho nástupu k moci – a čo je pre nás hlavne zaujímavé - hutnícky Pittsburg, kde žije veľká kolónia Čechov a Slovákov, ktorí koncom minulého storočia húfne odchádzali z nehostinného Rakúsko-Uhorska a hľadali si prácu v hutách tohto ďalekého sveta. Ich ťažký život v cudzích podmienkach je vykreslený s neobyčajným pochopením a znalosťou charakteru našich národov. V závere románu sa dostávame až k tragickým udalostiam Hitlerovho obsadenia Prahy, ktoré autorka prežila v Československu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Valley of Decision , 1964


více info...

Přidat komentář

danka13
21.03.2024 5 z 5

Jedna z nejhezčích knih jaké jsem kdy četla a že jsem i za svůj život už přečetla opravdu hodně. Takové knihy mám moc ráda a vyhledávám je.

Janadvorackova
19.10.2023 5 z 5

V nějakém jiném vesmíru by byla autorka knihy dost možná naší první dámou :).
No a v našem napsala něco, co považuji ve všech směrech doslova za literární skvost.


astroweb
04.10.2023 5 z 5

Skvělá zajímavá kniha. Jak po stránce čtivosti, tak po stránce historických reálií.

JeKa
04.09.2022 5 z 5

Oblíbená kniha mojí maminky. Dlouho jsem k ní hledala odvahu a asi bylo potřeba dozrát. Jako mladší bych dlouhé popisy tavby a přednost odpovědnosti před láskou nedokázala přijmout. Dnes jsem schopná se prvním nechat oslnit a druhé respektovat. Silný příběh, fascinující prostředí, česká nota,... co víc si přát.

georginaa
04.09.2022 3 z 5

Jedna z mých knih co je opravdu našlapaná historií a tak velká, že mě bolely ruce při čtení. Četla jsem ji dlouho, musela jsem i odbíhat k jiným knihám, na jeden zátah prostě přečíst nešla, ale dala jsem ji a jsem za to sama sobě vděčná. Kdo má rád opravdu historické romány tak si to užije.

Andrea81
11.07.2022 4 z 5

Tak to bylo dloouhé, ale nelituji.

haki34
09.03.2022 4 z 5

(SPOILER) uff..knihobudková..zaujal mě úvod, kde se autorka vyznávala ze své lásky k Čechům, Slovákům...a pak už jsem se vrhla do dějě. Průmyslové kulisy asi byly podstatné, nicméně není to můj šálek kávy - ani ostravské "Hradčany", ze kterých se můžou turisti roztéct, mě fakt neberou...prostě hodně plechu, málo zeleně...a to jsem ráda, že tu nemáme ten černý prach všude a koudoly dýmu nad chrlícími tavícími pecmi.
Příběh začíná poměrně idylicky, nástupem Marie do Scottovic domácnosti. Až moc idylicky..přijata lépe než vlastní dcera. Všude u Scottů hrdost, čestnost, zásadovost a tvrdá práce. Kontrast průmyslu a peněz a dělnické kolonie. Vznik odborových svazů. Příchod levné dělnické síly z Československa - "uhříků"

Pak se rozvíjí Mariina romance s Pavlem a její "logika" a životní postoje mě fakt lezli na nervy...proč se prostě nemohli vzít ? takto uměle vyrobili tragédii a vlastně tak nějak i dostrkali Luisu ke konci. Patologický vztah se táhne románem jako červená niť, což mým sympatiím k těmto dvěma nepřidalo. Vlastně celý román obsahuje spoustu postav, ale žádná mi nebyla tak nějak sympatická, s nikým bych se nechtěla kamarádit. Ženy kreslené jako povrchní slepice, případně nevěrné špekulantky, kromě Marie a výstředních žen ze Scottovic rodiny jako Constance, Claire...
Muži ideálně oddaní huti, a nebo padouši s ohebnou páteří typu Ben Nicholas.
Pak ten velký nacionalizmus, horování pro Československo - to mi úplně nesedlo a spojení rodin Hrdličků a Scottů bylo trochu přitažené za vlasy (hlavně Claire a Antonovi jsem to fakt nevěřila - ale možná jsem byla vyčerpána dlouhou ságou, množstvím postav a dějě..)
Také mě mrzí, že jsme se nedozvěděli, co se stalo vlastně s Bridget...pořád jsem čekala, že se ejště někde vynoří, že nakonec měla Edovo dítě a nebo tak něco...

Jako teda - autorka odvedla kus práce. Historické reálie, průmyslová krize, obě války. A do toho rodinná sága. Jenomže ke konci už jsem byla čtením docela unavená. A válečné pasáže, byť dramatické, obsazení Česka Němci, to všechno už nebylo schopno vyvolat ve mě žádné emoce, možná i tou přemírou lásky autorky k Čechům, která působila tak nějak nepřirozeně. ( celá rodina Dvořáků byla jeden super člověk vedle druhého...)
Četlo se to však dobře. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla.. Ale pošlu opět knihobudkou dál ..každopádně doporučuji k pozornosti.

Dandy1
18.02.2022 3 z 5

První půlka přečtená hned, druhá bohužel už ne.

miska331
23.11.2021 5 z 5

To bylo tak krásné, že jsem se hned šla podívat po další knize této autorky. A nic. Vůbec si neumím představit, že by v dnešní době dal někdo přednost před tak velkou láskou, ale vlastně i pohodlím, nějaké výrobě oceli.. Pěkný vhled do pittsburské rodiny koncem 19. st., ale i (poněkud zidealizované ) historie českého národa. Vlastně prolínání českých a amerických prvků mě tam moc bavilo.

TipsyChipsy
25.12.2020 5 z 5

Opravdu úžasná rodinná sága, chvílemi přímo strhující. Autorka je výborná spisovatelka, která ví, co tam přidat, lásku, vztahy, zodpovědnost a velké ideály. Umí popsat jak odborné informace o výrobě železa, tak drobnosti o barvě nábytku nebo dámských šatech. Zobrazuje dějiny huti, která je ohrožená finančními machinacemi, ale chráněna rodinou jako ta nejdůležitější hodnota. Jedinečná je kniha, protože autorka opravdu miluje a opěvuje Prahu a Československo, což je od rodilé Američanky milé. Knihou oslavuje boj Čechoslováků za svobodu a v závěru přímo burcuje a otvírá Americe oči o tom, co se děje v Evropě. Tento román je vzácnost, zjevení..

Audrina
21.11.2020 4 z 5

Povedený historický román, souhlasím s tím, že i přes značnou dávku čtivosti je na knize poznat, že byla napsaná už před nějakou dobou. Některé pasáže byly opravdu dost popisné a prospělo by jim zkrácení.
Líbila se mi závěrečná část popisu zabrání Československa. Je až fascinující vidět pohled autorky, která je původem Američanka. Je vidět, že musela mít k Čechům velice kladný vztah

Toffee
11.06.2019 4 z 5

Ani roky tomuhle románu neubraly příliš na čtivosti, i když je samozřejmě poznat, že to není současné dílo. Tam, kde by dnes byl rychlý "střih", jsou podrobné popisy a vysvětlení, ale na druhou stranu, když přijde na dramata, člověk stránkami jen letí. Typově to trochu připomíná Jih proti Severu - nechybí sentimentální milostná romance, překonávání společenských rozdílů, ženská emancipace, síla rodiny. Velký prostor je věnován ocelářství v Pittsburghu a podnikatelské historii, od prvních generací zakladatelů továren, kteří vše vybudovali vlastníma rukama, prošli všemi dělnickými profesemi a každého zaměstnance znali jménem, přes další generace, na nichž člověk vidí, jak se jejich vztah k továrně se postupně oslabuje, až jde jen o výkaz zisků či ztrát. Zaujal mě i postoj dříve přistěhovalých Irů k novým přistěhovalcům ze střední Evropy, i když oslava Čechů mi celkově přišla až trochu moc. V každém případě jsem ráda, že jsem se k přečtení tohohle skoro tisícistránkového opusu odhodlala. Jen by mě zajímalo, jestli byly i v poúnorových vydáních ty oslavné pasáže o hrdinství legionářů bojujících na Sibiři o každý metr kolejí.

Ivetaa
28.03.2019 4 z 5

Nekonečně mnoho stran, ale nelituji.

evask
16.02.2018 4 z 5

Vyprávění občas zdlouhavé, občas na hranici červené knihovny, občas zase Čechům se podbízející. Posledních sto stran už jsem dost přeskakovala. Váhám mezi tři a čtyři hvězdičky.

Mardou19
14.12.2017 5 z 5

Krasny roman, ktery me opravdu uchvatil. Krasne napsane, 1000 stran utece jako nic, jen trochu neprakticke do metra

SuperSojka
05.11.2017 4 z 5

Česká stopa v Pittsburghu se zajímavým příběhem, rodinnou ságou. Nelze tuto knihu nemít rád, když se nás tak dotýká. Jsem poctěna, že se zahraniční autorka zajímala o Čechy a zachytila jejich stopu na americkém kontinentě.

simona5843
20.08.2017 5 z 5

Skvelá kniha pri ktorej som sa vôbec nenudila.Autorka píše pútavo a rozhodne túto knihu odporúčam :)

Jana283
19.08.2017 4 z 5

Kniha, ke které se stále vracím...

Hannelle
26.07.2017 3 z 5

Tak trošku rozpaky z této knihy. Dle recenzí vypadala zajímavě, ale čím více jsem se do ní začítala, tím větší jsem měla chuť odložit ji na později - bohužel. Asi vážně nejsem románový typ. V každém případě ale autorce patří plusové body za to, jakým způsobem dokázala vylíčit osudy českých a slovenských vystěhovalců. Z knihy doslova dýchá jejich touha po lepším životě, po vzdělání, jejich vlastenectví a hrdost na rodnou zem - je dobré si občas něco takového přečíst.

RemiBlack
26.07.2017

Dočtena první kniha (část) "William" - 240 stran. Třeba někdy za dlouhých zimních večerů dočtu, ale pro zatím stačilo. Asi teď nejsem cílová skupina...