Ty krásna, temná Vanessa

Ty krásna, temná Vanessa https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448924/bmid_ty-krasna-temna-vanessa-2jc-448924.jpg 4 476 145

2000. Pätnásťročná Vanessa Wyeová, bystrá a na svoj vek vyspelá študentka, sa zapletie s Jacobom Straneom, skvelým, no deviantným štyridsaťdvaročným učiteľom anglickej literatúry. Neskúsená tínedžerka sa zamiluje a hlboko v sebe potláča odpor a pochybnosti, ktoré sa jej z času na čas zmocňujú. 2017. Stúpajúca vlna obvinení zo znásilnenia vynáša na povrch utajené zločiny. Stranea obvinia zo sexuálneho obťažovania bývalej študentky, ktorá osloví Vanessu, aby proti nemu svedčila aj ona. Mladá žena sa náhle ocitá pred ťažkou voľbou. Má všetko zamlčať a držať sa starého presvedčenia, že sa do vzťahu zapojila dobrovoľne, alebo sa opäť ponoriť do svojej minulosti a všetko prehodnotiť? Ako však môže zavrhnúť svoju prvú lásku, ktorá ju do hĺbky ovplyvnila a tvorila podstatnú súčasť jej života? Je možné, že muž, ktorého milovala a ktorý tvrdil, že zbožňuje len ju, je v skutočnosti vypočítavý netvor?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

My Dark Vanessa , 2020


více info...

Přidat komentář

ZuK1
29.03.2024 4 z 5

Tak tohle bylo náročné, dokonce jsem uvažovala, jestli knížku neodložím, protože z některých situací mi bylo opravdu špatně. Samozřejmě se nedá očekávat, že téma zneužívání 15leté studentky jejím učitelem bude lehké čtení. A i když Vanessa měla na věc trošku jiný pohled a snad jsem v její osamělosti tu touhu po lásce a uznání určitým způsobem i chápala, s o to větším znechucením jsem vnímala Straneovu manipulaci a jeho cílený výběr nejslabšího článku skupiny. Nicméně zajímavá knížka.

Per-quiee
11.03.2024

Nebudu hodnotit, protože jsem v půlce přestala číst. Prostě to nešlo, je to na mě moc silná káva.


kaja9825
25.11.2023 5 z 5

Hodnocení: 5/5

Vanessa je mladá dívka, která má 15 let a nastupuje na internátní školu pro snoby. Má před sebou úžasnou budoucnost, ale pak potká jeho Stranea. Učitel literatury, který jí změní život a navždy ho poznamená.

Jako obvykle jsem nečetla anotaci a vlastně nic a kniha mě příjemně překvapila.
Rozebírá opravdu těžké téma a to zneužití moci, kterou má učitel nad svým studentem.
Nikdy jsem neměla žádného sexy učitele (až na jednoho na jazykovce, ale to je jiný příběh) a tak jsem nikdy nezažila tohle pobláznění. Každopádně se dokážu do situace mladé dívky, která dostane takovou pozornost, vžít.

Strane je klasický manipulátor. Vše co dělá, dělá s úmyslem získat něco pro sebe. Ze začátku mi přišel jako sympaťák a k tomu vtipný, ale nakonec se mi z něj jen zvedal žaludek.
Pro změnu s Vanessou mlátí puberta a jde vidět, že neví co chce a co cítí. Chvíli ho miluje, pak ho z duše nesnáší. Bylo mi jí líto a zároveň bych jí dala pořádnou facku.

Hodně těžká kniha, ale rozhodně doporučuju se do ní ponořit.

Lely
25.10.2023 5 z 5

Ufff, silný příběh a silné téma.
Po přečtení mám hodně rozporuplné pocity. Bude to chtít nějaký čas na zpracování.

Galaty
02.10.2023 5 z 5

I když víte, do čeho jdete, stejně vás to při čtení a vlastně i po dočtení dost překvapí. Autorka píše velmi poutavě, hrozně mě to bavilo, ale je to snad poprvé, kdy se mi stalo, že se mi hnusily obě hlavní postavy. Asi to každý vnímáme odlišně, ale za mě byla vážně nemocná a manipulativní i Vanessa, která nenese o nic menší podíl ,,viny", než Strane, ačkoliv on to v první řadě neměl ani dopustit. Silné téma, ale čtivé a důležité. Takhle nějak si představuju Lolitu, i když jsem jí nikdy nečetla. Za mě by kniha měla mít ještě o něco vyšší hodnocení.

katerina6763
14.08.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, u kterého jsem si opravdu až do samého závěru nebyla jistá, jestli se jedná o lásku nebo manipulaci. Rozhodně stojí za přečtení.

Karoley
07.06.2023 5 z 5

Láska, nebo manipulace?

Javorový list, jahůdkové pyžamko, tajné dotyky, zneužití autority dospělého nad dítětem, chtíč a manipulace.
Příběh osamělé náctileté dívky, do které se zakouká její učitel. Jejich románek brzy přeroste v něco, co Vanessu poznamená na celý život.

Kniha řeší poměrně aktuální téma a nebojí se zobrazit nepříjemnou pravdu.
Moc krásná obálka a desky knihy.

"Přijď, zbožňuji tě, v dlaních ponesu
svou karmínové temnou Vanessu!"

Jizi
03.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Téma aktuální a důležité, promo obrovské, české vydání líbivé, překlad zdařilý, text čtivý... A přestože jsem knihu v kombinaci audio/text (žádné video) vdechla, nedostalo se mi za celých čtyři sta stran to, co jsem čekala.
Vanessa je jako postava skvělá - holka, kterou cíleně nemáte mít rádi a nemá vám být sympatická. Je to oběť, jež odmítá být obětí. A vy ji sice litujete, ale vlastně ji nelitujete. Je to obraz člověka, který si vytvořil kolem traumatické zkušenosti vlastní narativ, aby se z toho nemusel úplně zbláznit. Nicméně ať děláte co chcete, všechny "velké milostné příběhy" vás nakonec tak či ona doženou.
Vanessa je nesebevědomý jedináček, kterého si omotal kolem prstu úchylák se čtyřmi plus křížky na krku a přesvědčil ji, že to vlastně chce. Vždycky to chtěla a on se neochotně podvolil, protože tělo je, jak všichni víme, slabé.
Jenže Vanessou pro mě všechno víceméně zdařilé na milionté variaci na Lolitu začíná a končí. Všichni ostatní jsou nesnesitelně placatí. Hebefilik Jacob "Humbert" Strane je manipulativní úchyl, co má rád mladé holky v jahůdkových pyžamkách (ok, z téhle scény mi bylo dost zle). Rodiče jsou přítomně nepřítomní, objevují se jen tehdy, když se to hodí, ale jinak ve Vanessině životě nehrají žádnou roli. Dost zvláštní na to, jak ji měli mít podle všeho rádi. Dospělí jsou všichni zrádci, kteří drží při sobě. Nenajde se jediný člověk, který by se Vanessy nějak rozumně zastal. A další učitelé-muži jsou jen variacemi na Humberta Humberta. Ergo: chlapi jsou zrádci, úchyláci nebo ubožáci (případně si je můžete z těhle tří ingrediencí sami namíchat dle chuti, paraplíčko v libovolné barvě zdarma!).
Posedlost autorů Nabokovem mě začíná nudit. Stejně jako příběhy, který mizí do ztracena nejspíš proto, že už to chtěla mí autorka po osmnácti letech (!) konečně z domu.
Nakonec nejvíc mrazí z jejího úvodního prohlášení, kdy se zásadním způsobem distancuje od všeho, o čem píše - a přesto víme, jak to s těmi nespolehlivými vypravěči je (a kdyby ne, několikrát nám to v textu popíše, aby to neuteklo i těm v zadním řadám). Takže?

lexikon_tf
23.03.2023 4 z 5

Velmi silné téma, zatím jsem podobnou knihu nečetla. A přiznám se, že mi téma manipulace a zneužívání v této knize moc nesedlo. Kniha má hluboké myšlenky a vzhledem k závažnosti tématu je asi logické, že je příběh založen na rozebíraní pocitů. Na mě to však bylo příliš rozvleklé. Odkaz na Lolitu je zřejmý, avšak tuto klasiku jsem nečetla a zatím to ani nemám v plánu.

Sledujeme příběh románku studentky a jejího profesora, ve dvou časových rovinách, které se prolínají. Jak to tehdy začalo a probíhalo, co se Vanesse honilo hlavou, co si přála a co si namlouvala.

A pak také sledujeme osudy obou hrdinů po letech, kdy už je Vanessa dospělá žena, byť podle jejího chování tak nelze moc soudit. Její profesor je už starší pán a nyní čelí (opět) podobnému osudu jako tehdy s Vanessou. Ale byla to opravdu láska, nebo zneužití? Kdo je oběť a kdo zvrhlík?

Je to zajímavá kniha a pokud vás láká přečíst si něco o tomto tématu zakázané lásky, tak mohu doporučit. Se mnou to však příliš nerezonovalo, hlavní hrdinové mě docela štvali (ona naivka a on čuňák).

Nieroccoon
17.03.2023

Dobře, že se takové knihy píšou.

Mamka_cte
07.03.2023 5 z 5

Kniha byla pro mě dost silný a těžký návrat do minulosti. Moc se mi líbila, pokud to jde říci při takovém příběhu.

Mám dva body, proč zrovna tahle kniha byla pro mě emocionální tornádo.
1, Lolitu od Nabokova jsem četla na střední jako maturitní četbu a když se objevily zmínky a úryvky v této knize, byla jsem mile překvapená. Lolita se mi líbila a už na střední ve mě dost zanechala.
2, Když jsem byla mladší, prožila nebo spíše protrpěla jsem si něco podobného, ale i úplně jiného. Jenže pro mě to bylo nechtěné, ne jako u hlavní hrdinky, která nevěděla co chce. Ani když už byla dospělá. Hlavní je, svěřit se. Komukoliv a nechat si pomoci.

Příběh o mladičké studentce a staršího učitele. Kniha byla samo o sobě velmi nelehké čtení a autorka velmi dobře popisuje podstatu postav.
Strane - manipulativní a zvrácený pedofil. Byl v knize popisován opravdu nechutně - velký pupek, tlusté brýle, ...
Vanessa - holka, která neviděla rozdíl mezi láskou a zneužíváním. Tak moc chtěla pozornost a lásku, až ji dostala. Ale od toho nesprávného člověka.

Při čtení jsem cítila mnoho emocí, ale hlavně smutek, zlost a znechucení. Opravdu se autorka s příběhem nepárala, ale je napsán velmi čtivě.

Tato kniha opravdu není pro slabé povahy a já jsem moc ráda, že jsem na ni narazila.

dufkys
17.02.2023 4 z 5

v mých očích nebylo čtení této knihy až tak šokujícím nebo silným. pribeh je určitě zajímavý, nečetla jsem nikdy nic s podobnou dějovou linií. ale že by se jednalo o knihu, kterou budu doporučovat, kudy chodím? spíš ne.

Potolu
08.02.2023 4 z 5

Co dodat? Snad jen to, ze Vanessa i Shane byli psychicky nemocní lidé, kteří se navzájem manipulovali...
Příběh rozhodně zajímavý, ale místy se mi zvedal kufr. :-D
Nemůžu se ubránit dojmu, ze autorka sama neco podobného prožila. Nevím. Proc by jinak na začátku tolik upozornovala na skutečnost, ze příběh je smysleny?

monjikamal
21.01.2023 5 z 5

Jedna z těch knížek, co ve vás prostě zůstane.
Je to silné čtení a nemůžu říct, že bych se přímo těšila až si ji jednou přečtu znovu, a přesto vím určitě, že si ji někdy znovu dám, protože vyvolává přesně ty silné emoce, kvůli kterým lidé knížky čtou...

FejKýý
20.01.2023 3 z 5

Tak já patřím do toho menšího tábora co se jim příběh moc nelíbil. Ač vím, že příběh byl šílený, příšerný, zvrácený a kdo ví co ještě a téma bylo opravdu vážné, kniha mi nesedla. A hlavně mi nesedla hlavní postava. Podle mě měla v minulosti stále myšlení cca na 13 a to se tam ještě zdůrazňovalo, že je opravdu chytrá. Pořád si něco nalhávala a strašně mě i mrzí jak dopadla v přítomnosti. Bylo mi z toho úzko. Příběh jako takový mě určitě zasáhl, ale za spoustu věcí si Vanessa také mohla i sama. Všechny od sebe odháněla a nebyla k nim moc milá. A pomoct taky nechtěla i když jí chtělo pomoct více osob. Knihu bych určitě osekala, některé pasáže opravdu byly hodně nudné. Je i pravda, že knihu jsem četla spíše skrz obálku, než obsah. Ale že mě tak zklame jsem nečekala. Ale jak říkám obálka je dokonalá, takže stejně si ji nechám ve své knihovně doma. 2,5*

IreneP
03.11.2022 5 z 5

Knížka mi dala zabrat. Od Lolity přes Poupátka až sem, k temné Vanesse vždycky nevím, jestli číst další takovou. Mě to totiž neskutečně rozčiluje a někdy je mi až zle. Protože ať ty holky dělají cokoliv, ikdyby těm chlapům samy lezly do postele a běhaly před nimi nahé, jsou to děti. Děti možná provokující, ale nezralé. A nebo jako v případě Vanessy děti osamělé, dospívající, nejisté. A muž, o hodně let starší muž, prostě musí říct ne. I kdyby si namlouval, že je to láska jeho života. A pokud si ne neřekne, je to prostě prasák. Tak. Vanessu doporučuji k přečtení, protože krásně popisuje tu manipulaci ze strany pana učitele, tu závislost ze strany Vanessy a tu škodu, kterou to na ní napáchalo.

nela3812
01.11.2022 3 z 5

Tady půjdu pravděpodobně hodně proti davu. Za prvé protože nejsem z příběhu a celkového zpracování nijak nadšená. A za druhé proto, že rozhodnutí hlavní hrdinky vnímám naprosto odlišně než většina čtenářů. Musím však dát velké plus za to, že se autorka toto téma rozhodla zpracovat a že šla opravdu do hloubky!

Zpočátku jsem hodně bojovala s rozsáhlými opisy situací a myšlenkami. Téměř žádné dialogy a hodně přemýšlející hlavní hrdinka. Tudíž spoustu textu a především spoustu opakujících se myšlenek, které si hrdinka přemítá stále dokola. No a tady dochází k mému odklonu od názoru většiny. Pokud jde o hlavní hrdinku a to, kdy byla obětí a kdy to byla její skutečná volba. Manipulace jsem nevnímala v takovém měřítku jako ostatní a i do dnešního dne jsem přesvědčena, že ne vše udělala s manipulací protějšku,a el že některé kroky byli její svobodnout volbou.

Ale tady opravdu těžko soudit, možná proto, že mi toto téma není až tak vzdálené, na něj pohlížím trochu jinak. Nechci tím tedy rozsah manipulace nijak zlehčit, ale nevnímám jej tak silně jako všichni ostatní. Proč to tak je netuším, ale i díky tomu jsem i po promyšlení nedokázala k příběhu více přilnout a procítit jej jako ostatní čtenáři.

Celkově se jedná o povedený kousek a myslím, že to autorka uchopila s citem pro detail i hloubku. Chápu tak pozitivní hodnocení od ostatních čtenářů. Sama však dávám jen 3,5/5

anet8843
22.10.2022 5 z 5

Tahle kniha je opravdu něco. Trvalo mi to dlouho ji dočíst, protože pro mě nebylo vůbec snadné ji dočíst. Nejsem si jistá, že autorce věřím úvodní proslov o tom, že nic podobného neprožila. Neříkám, že tohle je její příběh, ale prožila něco, o tom nepochybují. Jak by jinak mohla tak naprosto dokonale vystihnout ty pocity, co důvěrně znají jen ti, co se toho dotkli. Obvykle, když se napíše kniha o zneužívání, tak je vypravují příběhy jako byla Taylor - ty hlasité, co cítí potřebu bojovat, co cítí stud. Ale kdo jiný ví o tom, jak bolestivé je zjistit, že nebyla jediná? Ne, protože by litovala ty ostatní, ale protože to najednou přestal být příběh lásky. Protože nebyla výjimečná.
Má temná Vanessa je úžasné dílo, komplexní. Není to jen další příběh o zneužívání. Je to příběh o tom, co se stane, když vás donutí se do svého predátora zamilovat. A takovou knihu potřebujeme. Dechberoucí.

martineden
17.10.2022 5 z 5

Tak to byla jízda! Jistěže ta dívka Vanessa je oběť, takovou “jinou” , v kolektivu neoblíbenou, si učitelský predátor nutně musel vyhlídnout a kecama o její výjimečnosti zavázat k mlčení. Tohle by se opravdu ve školství (ani nikde jinde), dít nemělo! Ten věk je tak křehký a následky nerovného vztahu se táhnou celý život. Kniha je navíc výborně napsána.

sonije
16.10.2022 4 z 5

Příběh je velmi dobře napsaný. Nedivím se, že si o autorce mysleli, že to skutečně prožila, neboť se zdá, že téma zneužívání zná velmi dobře.
Ale musím ubrat jednu hvězdičku za konec, respektive poslední třetinu knihy, která se neuvěřitelně táhla. Nevadilo mi, že vlastně postrádala nějaké "řešení", díky tomu je "skutečně ze života". Ale k posledním kapitolám jsem se musela trochu nutit, ač jsem stále očekávala, že ještě něco přijde.