Tvář plná světla

Tvář plná světla https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220679/bmid_tvar-plna-svetla-xYI-220679.jpg 4 6 1

Víme, čím žije a mohutní zelený strom. Zemí vláhou, slunečním světlem. Odkud však povstávají a čím sílí Boží svatí? Jedním z nejvýraznějších světců je František Saleský. Z jakých kořenůvyrůstala tato vyjímečná osobnost? Nahlédněme průrvou času do dávné minulosti, abychom si přiblížili Františkův příchod do života, jeho dětství a mládí. V polovině prosince 1598 přibyl František do Říma v doprovodu věrného Jiřího, který měl už nižší svěcení a směl nosit kleriku. Přidali se k nim dva známí, cestující též do Věčného města. V Modeně se pak František sešel s bratrem Ludvíkem a jeho dvěma mladými přáteli, takže do Říma dojel s celou družinou Savojanů. Nejel tam pro zábavu, ale aby informoval papeže Klementa VIII. o záležitostech ženevské diecéze. K audienci se dostal až 15. ledna 1599. O dva měsíce později byl přijat k druhé audienci, při níž předal svatému Otci písemnou biskupovu žádost s návrhem jmenovat probošta Františka de Sales za koadjutora a za nástupce v případě, že on sám bude odvolán na věčnost. Bylo nutné, aby se kandidát na biskupství podrobil zkoušce. Examen se konal 22. března před papežem za přítomnosti mnoha církevních hodnostářů. Otázky z oboru teologie mu mohl klást kdokoli z nich. Před touto zkouškou se František modlil: "Pane, který ve své všemohoucnosti všechno víš předem, prosím tě, nedovol, abych tu zkoušku udělal, jestliže bych pak měl být biskupem neužitečným a nepečoval dobře o duše. V takovém případě nechť raději odejdu s hanbou!"... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
23.09.2018

„Jak později doznal, jeho mírnost nebyla získána lacino. Již v útlém mládí mu imponovali lidé, kteří se dovedli ovládat. Každé ráno si umiňoval, že bude po celý den za všech okolností mírný. Večer se zpytoval, jak toto předsevzetí dodržel. Častý cvik vytvoří zvyk. Později dospělého Františka již nic nevyvedlo z klidného jednání.“

V knihovním katalogu je tahle drobná biografie vedena se štítkem Beletrie pro dospělé čtenáře a mládež. Mně se to nezdálo, měl jsem pocit, že obsahově i stylisticky se jedná o podání mířící někam na druhý stupeň základní školy. Vše popsáno nekomplikovaným způsobem, ne jako analýza života a díla svatého Františka, ale jako jeho oslava. Proto tentokrát nedoplním slovní komentář hvězdičkovým hodnocením.
František Saleský je nesporně zajímavou postavou, jeho mírnost, laskavost, trpělivost, nepohrdání – to všechno jsou vlastnosti, které mohou inspirovat i dnes. Mě například zaujala situace, kdy v těžké nemoci nepřemýšlel nad koncem svého života, ale instruoval své kolegy k tomu, aby po jeho smrti bylo jeho tělo určeno k medicinským účelům (v době, kdy pitva byla vnímána jako zneuctění a hanba pro zesnulého i celou jeho rodinu). Snaha být užitečný nejen ve svém životě, ale ještě i po smrti.
Kniha byla pro mě jen takovou ochutnávkou, můj hlad po informacích o Františkovi neuhasila, spíš přiživila moji potřebu se o tomto trochu nenápadném světci dozvědět víc.

Štítky knihy

životopisy, biografie světci biskupové

Autorovy další knížky

Marie Holková
česká, 1908 - 2002
1992  87%Terezka Martinová
2010  88%Čao, Niku!
1991  93%Kdyby lásky neměl
1992  80%Tvář plná světla
2013  91%Matka Vojtěcha

Kniha Tvář plná světla je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
dalších seznamech2x